台灣又停電

646 回覆
117 Like 14 Dislike
用愛發電
#用愛發電
同埋佢選址有問題 佢簡政嗰個位置係北部其中一條沉睡嘅斷層 長度係去到沖繩琉球 雖則核電廠得到歐盟嘅認可 但同大自然對賭
核一核二核三咪棟左喺到。。。
不過4號核電廠設計新過福島 放水冷卻嘅方法唔同 應該有事都冇咁容易中招
所以好多人都覺得係決策錯誤 因為一開始就唔應該揀嗰個位
但台仔依家好多似反核多過單反核四
所以嗰個位真係唔掂檔 但揀位嘅時候應該唔關蔡英文事
成區咁停幾個鍾, 仲要輪幾區咁停wo
應該90年代已經冇
因為其餘三個核電廠都喺正啲斷層隔離 1號同2號環應要隔15 20公里佢淨係做到十幾 3號同佢得1公里 一開始已經揀得唔掂檔 開頭衰咗 做乜都難
咪屯門囉
八月公投嗰個觀塘藻醮個發起環保組織本身跟開民進黨,都頂唔順呢個天然氣接收站方案。仲要蔡英文寫過標語話藻醮永續,已經攞出嚟鞭。

仲要上次18年九合一選舉為咗搶新北市選票先放棄深澳起燃煤電廠,改為係桃園大潭起天然氣發電廠,所以先係呢個觀塘起接收站。
我覺得狗急跳牆起嚟 台灣射導彈去三峽造大水浸都唔係冇可能
博唔過 台灣國土已經唔大
咁核電廠反而可以係一個威脅 如果台灣黑洩漏嘅話成個福建以至廣東東部都唔使要 上海距離台灣北部都唔遠 佢又夠唔夠膽
炸鳩小支支d海邊核電站唔好
咁樣香港都會比核輻射污染
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞