將1100萬方塊化成思念,hololive粉絲抱病臨終前完成《Minecraft》驚人創作

459 回覆
1428 Like 22 Dislike
冇玩過minecraft
但3睇得出好勁

另外咩係地圖繪?
其實人地用自己人生最後嘅時間咁堅持整出黎個下就無咩必要去咁批評人地嘅做法
人地鐘意就得,等同於你鐘意做一件事都唔會想外人去批評你做嘅野係錯咁樣姐
咁世上我哋可以理解到既人其實好少
什至係零

個個人都係獨立個體
咁我真心希望你可以死之前創作到啲嘢流芳百世 如果唔係你人生都幾無聊
人上人咁
你承認咗佢嘅才華
只係你在乎嘅點係佢做呢一樣野對世界無貢獻
但你要明佢係一個將死之人,
臨死前想單純為自己做最後一樣事,咁你明唔明?
唔需要你覺得有無用,佢開心就夠了
人生活一場,唔通唔可以自主為自己做返件令自己驕傲嘅事?而件事並唔係為咗要得到人讚賞
只能講有才華而不懂藝術真係好淒涼
因為同樣既評論我係響reddit見過, 當年有人用minecraft畫左張Starcraft Kerrigan出黎貼上reddit, 同google image一模一樣都係咁樣比人笑佢無聊, 相信鍾意獨立特行既鬼佬會比亞洲人明白更多, 不過今次有死人大能加冕, 死者為大, 一定冇人敢亂講野不過我唔識佢真人, 網上世界理得我講乜
你諗吓我咁講完你有冇興趣睇番Reddit原post minecraft Kerrigan樣, 自己去google search是但張圖其實一模一樣
如果我臨死個孫整幅咁既野我紀念我, 我一定好嬲
google anime school girls, anime girls一大堆,
然後會有人講, 「唔同嫁, 3D嫁, minecraft map painting黎嫁, 續塊續塊砌」,
「唔同?有咩唔同?」
「信我啦, 造法唔同, 花幾個鐘畫一格, 但係整到同原畫一模一樣」
「......咪即係一模一樣」
我只能讚佢有耐性同好多時間
你真係弱智㗎wor
唔驚啦你唔似有孫
照你咁講。食飯都好無聊。反正食完都係變屎
食飯又要煮又要錢。直接去公廁執啲屎咪得囉?

所以ching 你平時都係直接食屎,skip 左食飯個過程?
佢拉到最遠仲係崩既
你講野咁mean你肯定有人幫你執骨
Welcome to the internet
所以我唔會花一個星期準備, 10個鐘去煮餐飯
幾時到你死
我私人手繪畫一幅比你
唔洗葡萄到要去踩死人捧高自己
我都想讚你好耐性同好多時間呀
個個reply都打到水蛇春咁長
但我想講真係有point嘅野 幾句就夠
條片就係同你嘅反向例子: 行動 > 說話
麻煩大家盡快block柒呢隻5毛等佢單機

5毛罪證:
Simon Tw:防暴警察是香港人的救命恩人
https://lih.kg/heaMBT
#3 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

冇野了#128解釋左
手繪畫我鍾意呀, 就算係照住人地既畫複製都可以睇到個分別, 作者性格同落筆既情緒, 技藝既水平, 重有果種心思, 而唔係響度plan黎plan去用電腦畫到一模一樣
7:52秒 最後一張大合照
數左同上邊火把數
34*20格
1張地圖係128*128pixel
即係佢成張畫成4352*2560=1100萬pixel
仲高清過4k

btw, 乜minecraft地圖唔係平面嫁咩?
點解佢要3d咁畫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞