將1100萬方塊化成思念,hololive粉絲抱病臨終前完成《Minecraft》驚人創作

459 回覆
1428 Like 22 Dislike
我會咁諗係因為佢砌嘅係動漫女角
無見過現實有女嘅人會沉迷動漫女角色
可能大家唔係好知佢痴線響咩地方
所以容計我用30秒解釋下
佢打算做呢張圖

呢張圖嘅係由20塊拼圖所砌成

而每一張拼圖都係響地上拼出有色方塊,再從高空俯瞰嘅畫面
簡單講就係遊戲中嘅地圖,你響下面見到嘅白點就係作者所在位置

一幅地圖能夠畫成嘅畫面有限,所以作只能夠用方塊畫出一小部分,在將所有畫面整合。
工程本來已經好大,但係個感覺好似以前中學個陣俾老師迫鳩我地做人肉紙版嘅高空拼圖

然而問題係

啲拼圖

係立體嘅

由於遊戲有日夜交替,夜晚開工你就閪啦,好似以前用想像力記住miss著絲襪個樣打J咁

而佢唔係得一幅作品,樓主個啲條片仲有佢個channel 會話你知佢做過幾多幅同類型作品
而遺作就係佢人生中最大嘅工程,你自己入去數下用咗幾多張地圖
我唔知佢死咗係咪炒作,都唔知佢係咪有程式幫手,但係要用立體砌俯瞰拼圖,唔係有愛同天資係唔可能做到。
呢個故事話我地知,世界死咗個天才,然後我地仲繼續生存緊
多謝各位
咁係你唔識姐
現實唔少人都會咁
唔好踢爆啦, 佢要係死人身上刷成功感
結咗婚仲會買囡囡公仔/ 週邊既路過
Respect
respect
玩過minecraft就知有幾撚癲
日夜交替其實係最小事
瞓覺換日又得,直接Set永遠日頭又得
minecraft地圖係top down view,但同一種block唔同高度會有唔同色,越高越淺
明白哂喇咁

睇完條片都唔明, 有無人解釋下?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞