英屬香港,算唔算係英國最成功統治地方之一?

348 回覆
256 Like 25 Dislike
成個英治香港最光輝時期係最後4任港督
麥理浩(1971-1982)
尤德(1982-1986)
衛奕信(1987-1992)
彭定康(1992-1997)

1971-1997呢26年真係往事如煙
因為本身英國都唔係想要香港,係舟山,事實上前後有兩個港督都請求過上面將某個租界還返俾大清,中華民國換新界由99年變永遠,但上面say no,而到五,六十年代香港其實連上海廣州都不如,之後因為共匪上台搞衰上面同67等因素而搞好,完全係無心插柳
其實打仗前香港一直都比唔上上海廣州
反而係佢哋d人落左黎香港先發展得快
聽過個講法話99年即係永久
方向錯撚左 以為咁樣香港人就會歸順英國
點解絲打你喺呢度講嘢咁正常嘅,我之前block咗你
依個只係英國自己傳統,支那點會同你理,而前後有兩個港督就係知所以緊係想上頭改,但上頭唔肯因為佢地覺得個個比較接近北京租界緊要過你依個只係係中國南邊的小城市,又一證明根本係英國眼中其實香港唔係真係好重要,起碼二戰前
麥理浩

推出十年建屋計劃,10年間成功為96萬名市民提供居所,計劃推出後第15年,累積受惠市民數目增至150萬人(1972年10月)
設立房屋委員會和房屋署,負責統籌和營建公共房屋(1973年)
設立新界拓展署,於新界各地開發新市鎮(1973年)
推出居者有其屋計劃,協助市民自置物業(1976年12月)

戴麟趾有文件寫佢想97前搞好民生籠絡香港人
不過佢任期完 收成麥理浩搞
此消彼長,大量人黎香港加英國開始用心管,共匪就搞爛上海廣州
睇返當年表姐你好野2
喺大陸畀人拉咗
唔會好似而家咁不明不白
仲可以大大聲聲嗌
我要見英國領事
遠東最大醫院 - Queen Mary
兩年前老鼠曾都有種講法係兩邊特赦
唔好講支持反對先,起碼呢個方法係高手,做完香港又可以幾年冇示威同時勉強保住兩制
不過文革加速主義復興,想停都唔得
反而葡萄牙次次見到中國都問佢幾時收返澳門
唯利是圖比你講到咁大正凜然
75已經撒軍
一聽英屬香港心情即刻開心好多,係香港最好嘅美好時光
真既特別行政區其實香港人都收貨
傳說中葡談判話唔洗過渡期可以3日即走
大番北京轉頭
主要特赦無案底嘅人,因為人緊係喺清白個時最重視名節真係放過佢地咪會可能覺得死里返生執返身彩以後唔敢再出黎,但一有咗案底緊係以後都同你死盡。正所謂一件污兩件穢,好似一條女破撚咗處就唔會咁保守架啦
冇辦法 花無百日紅
香港以前咁勁因為其他地方未點開始發展

當韓國台灣開始發力搞科技娛樂事業,香港冇可能追到
講緊人哋係傾國之力咁去做

就算俾你香港真係自己揸旗都守唔住,更何況比共產黨騎住
對住英國就我一定要收返香港
對住葡國就唔好咁快俾我住啦
英國統治新加坡百幾年,並視新加坡為一個轉口港,所以唔係發展得好完善。基本上新加坡脫離英國人統治嗰陣都仲係冇自然資源嘅窮漁村,所以點解李光耀一開波就話要依賴馬來西亞先可以生存得到。因此新加坡今時今日發展得咁繁榮全因李光耀嘅功勞。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞