英屬香港,算唔算係英國最成功統治地方之一?

348 回覆
256 Like 25 Dislike
另一個分水嶺 將最貪既黑警拉落嚟
又識一次特赦 淨係呢兩樣野港共一世都做唔到
仲有一九五六年雙十騷亂,死既人多過1967同2019好多,依家個個沉醉在2019, 其他無人知道道了
因為目的係為了將香港同中國大陸生活水平拉得仲大,等將來討價還價個時可以爭取更多利益
其實67暴動個陣已經知守唔到,一早知遲早無,中英談只係想向中國爭取更多利益
好撚差
睇下法屬西非嗰堆仲玩緊部落衝突
好嗰堆都係做法國海外省嘅山卡啦小島
絕對係
廣州話係靠港英先可以發光發熱

其實閩南話以前係海外既使用範圍仲大 台灣 馬拉 新加坡
但都冇形成有影響力既歌影視文化圈
你當福克蘭 (英國屬土)
同 直布羅陀 (depenent territory)

流㗎?

一個遠到由北極圈入咗南極圈
一個長年戰略位置 + 對抗另一大國(西班牙)
美國宜家50州只13州係英國殖民地,即唔係英國殖民地土地仲大過本身係
兩黨共識

1 小時前
831成班曱甴被困電梯仲好笑

https://lihkg.com/thread/2525317/page/1?ref=sharer&post=5
其實係中英聯合聲明時傾收返
你睇下佢覆緊乜先
時勢, 無新中國又唔會有香港. 正如而家上海一定食住香港一樣.
傾就80年代,但實際上67暴動英國一早就知要還(雖然新界問清朝借,但英國一早承認大共=中國,所以對佢黎講等於還)因為知守唔到,睇下隔離澳門123後已經完全俾支共控制

事實上70年代派麥理浩管好香港唔係為長keep香港而係為將來同中共傾個陣可以爭取更多利益,所以先改派由外交出身麥理浩
其實係早期美國獨立衰到貼地,之後全面檢討點解殖民美洲會咁失敗。
之後由錯誤中學習先發展出要尊重當地原居民& 移民 嘅傳統 的管治方式。 而唔係再上一位師兄話 "唔打算官一世,所以放任" 嘅態度。

香港由百幾年前已經開始好似好多殖民地咁慢慢引入當地人參與本地政務。 早期立法會嘅華人議員由於尊重當時香港嘅華人傳統,是由當時德高望重嘅華人大戶自行推薦。
同期都仲係行緊 透過華人大戶(當時嘅商會聯合) 自行管治華人 同執行華人傳統法律(大清律法+鄉規) ,而洋人就行英制法律+議會。

由於早期議員都係華人商會大戶自己商量決定人選,所以好多人誤以為無華人在立法局。
實際情況係為咗俾當地人參政 位就留咗俾你,不過尊重當地人傳統所以俾當時嘅華人自行決定用咩方法去揾人上位。 而當時嘅香港華人 識春民主咩,咪好似而家特首咁 美其名 "協商" 產生囉。

大家見到楓葉國同當年嘅罪犯流放國等一系列聯邦國家,獨立之後都仲尊英國皇室為當地的皇就知 involve 當地居民參政 + 尊重傳統 係有用。

印度就慘啲。因為殖得太早 + 資源豐富,所以未檢討之前已經做得衰嘢太多積重難返。不過好在交接& 撤離得都勉強叫順暢,唔係好似美國獨立咁再打返一大輪打到本土都收皮先走。
諷刺嘅係印度獨立後內部分家死仲多人。
唔算,因還撚返比支那
果20年香港既發展真係建立左現代香港既繁榮

好可惜, 一切都係2020年立左國安法之後走入歷史
但其實香港繁榮共匪真係有份幫就係搞鳩上海,搞到佢地走資黎香港
算唔算成也共匪,敗也共匪
六四都30幾年了
你個冚家鏟襯地淋啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞