英屬香港,算唔算係英國最成功統治地方之一?

348 回覆
256 Like 25 Dislike
係唔係因為支那係咁資助班非洲兄弟
葡萄牙對澳門好留手,都無迫華人學葡文(仲有少少特登唔教華人葡文,政治要職都要求精通葡文,借機只比自己友)

喺澳門,唔少葡人同華人通婚,完全融入華人社會李嘉欣、肥媽、Joe Junior、梁洛施、黎芷珊....

無掠奪澳門,咁做反有利,兼收並蓄。反觀其他葡萄牙前殖民地,全部failed!莫桑比克、安哥拉,仆到直一直
唔好期望佢地有世界觀,見到亞裔面孔,只有China
正如香港人見到黑皮膚,都覺得佢地來自非洲
中華民國非洲唯一邦交國- eswatini,以及Lesotho,窮就梗㗎喇,但叫做英語系,而又無南非咁撚亂
同埋啡色就係印度
走前拎晒庫房啲錢算唔算?
抽油水就指定動作㗎喇
無殺晒班華人,迫佢地做奴隸、講葡文,已經皇恩浩蕩

當然,華人同非洲、美洲土著係唔同level,後者太廢,只能為白人做牛做馬

咁講又俾左膠屌⋯⋯
石峽尾大火之後已經有公屋喎.....而且你支那咁多難民湧入,根本唔係英國佬責任.......
馬來西亞華人本身就有廣府民系嘅人
粵語同閩南話喺嗰度存在咗超過一個世紀
其實我諗係因為葡萄牙喺澳門早期即由明朝到晚清之間唔係殖民地只係租借地,葡萄牙無權向華人收稅,法律都係各管各,而真正做殖民地嘅時間其實遲過香港,所以慣撚咗依種做法

同埋關係無你諗到咁好,有個澳督被刺殺。而家67年已經被中共真正控制之後都hea理,同埋澳門同香港始終咁細個地方喺正大陸隔離,你真係殺啲人咪走晒囉,葡萄牙又無真力搶埋上面,事實葡萄牙長期對住中國都係跪由明朝開始自然唔可以做到咁盡
講民系 閩南/潮汕嘅馬拉華人多過廣府系
處理六七暴動係咪戴麟趾?
廣東話得以傳承,香港所生產嘅文化載體(歌曲、電影、電視)係佔咗極大功勞

反之,閩南語、福建話、台語雖然喺台灣、南洋有一定嘅人口,但台語歌只被認為係老土、台客,無香港做到咁多有水準嘅粵語文化產物。
葡萄牙最初係航海大國,到處殖民掠奪
但後勁不足,被英、荷、法、西、德趕上
治國能力又無盎格魯撒克(Anglo-Saxon)咁強
殖民地唔妥宗主國,好正常啫⋯⋯
廣東話得以傳承,香港所生產嘅文化載體(歌曲、電影、電視)係佔咗極大功勞

反之,閩南語、福建話、台語雖然喺台灣、南洋有一定嘅人口,但台語歌只被認為係老土、台客,無香港做到咁多有水準嘅粵語文化產物。
多得國民黨囉,唔俾人講台語,唔係嘅話我諗香港人寧學台語溝台妹多過匪語
KMT啲獨裁嘢同支共有得揮
閪鬥閪,唔係蔣經國個仔出事得罪美國+有李登輝,可能宜家都係閪
文革係支那人禍
英國佬慈悲收留難民
比中國搞足20幾年
香港人類發展指數都仲係排全球第4
佢反對UN話英國殖民佢係因為佢視英國為自己母國呀

殖民喺政治正確嚟講係貶義,佢鍾意同認可英國,叫英國祖國,就梗係憎人話英國殖民佢,因為英國就係佢個國家

你條片咪佐證咗佢鍾意英國
每次都會第一時間諗到猩加坡指住香港笑

英文比母語教學+普教中蠶食;
佢地就真係基本2文3語(中英馬拉話)
國際會議/海底電纜/google等等呢啲
轉撚哂猩加坡

安心上路都唔知係咪坡狗教路
淨係套法律已經夠值錢。好多野都係由法治引伸出黎
早期唔算 你係華人上唔到太平山
後期經濟起飛先計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞