英屬香港,算唔算係英國最成功統治地方之一?

348 回覆
256 Like 25 Dislike
香港冇資源比佢搶,如果有我諗佢地唔會客氣。不過地理位置方便英資做生意,管治成本又低(可能香港華人都係易管聽話),令英國人肯用心經營
最高壓統治嘅時候應該係五六十年代
經濟啱啱重建好開始高速起飛
底層官僚警察腐敗不堪
黃賭毒三害滲透成個社會
嗰陣時又係冷戰高潮
國共兩黨就成日喺香港爭地盤
其實結果一定要高壓威權統治先至令到當時港英政府避免共產黨滲透造成的社會混亂
譚伯 成蟲都係果個年代紅
香港電影 電視 歌曲風靡亞洲
好多馬來西亞人識廣東話就係咁解
我認為唔係英國統治香港,廣東話都唔係發揚光大
本身香港嘅華人主要都係蜑家人
中國大陸政權不嬲都對呢啲沿海地區居民唔係人
呢一批人自然冇所謂國家情懷
本身又同英國人貿易獲利
自然願意同英國佬合作啦
我認為唔係英國統治香港,廣東話都唔會發揚光大
其實主要係70年代嘅中文運動
之前香港地區華人夾雜住好多唔同嘅語言
上海話、福建話、潮州話、東北話、國語、蜑家話、圍頭話等
當時香港政府統一用廣東話為合法中文地位
加上香港娛樂事業文化輸出
的而且確令廣東話係香港發光發亮
1993年係british hongkong, 點解會係HKSAR China?
佢藍蛆嚟架
支那就係殖民喇
日日150
唔係英國統治過香港
廣東話只會比人當做某種大陸鄉下話

有廣東話電影 歌曲 電視
年年都評分,都有頒獎典禮
其他大陸地方語言有無?
有無聽過有咩四川話 上海話 客家話 重慶話 歌 電影?

另外,據我所知,廣東話其實應該係廣州話,英國將佢定名廣東話
因為廣東都好多種地方話

所以有藍絲奶共
我都會駁佢
你而家講既廣東話,都係英國比你既野,睇下廣東愈來愈多人唔識廣東話
有人講過:
「英國殖民係天堂」呢個講法最多都係1970年代打後先係。問題核心係,香港人係想當家作主,定係寄人籬下。事實上,殖民者對你幾好都好,都係殖民。正如奴隸主對奴隸幾好,奴隸都唔會稱得上自由(即共和自由,或稱為不受宰制的自由)。

繁榮還繁榮,同政府好唔好(或者係咪香港人想要/追求)係兩回事。新加坡都好繁榮,依家嘅上海都好繁榮……但係咪想要先?我唔係否認英殖,反而係想講英殖,並唔係應該社會大眾所追求。因為事實上就係英殖時間嘅「好」,只係1970年代打後,亦都係因為知道未來會踏入中英談判,而希望大幅推動香港經濟進步,從而令英方喺談判獲得更多籌碼嘅方法。當然好多人可以話英國都叫對香港人好過,但呢種「好」,只係猶如奴隸主對奴隸嘅突然開恩,並唔係自由。
英國係用過客心態,佢地唔會打算管一世,因為殖民主義一定會有當地人反抗因為唔係自己當定作主,所以英國做法係短時間內將自己英式制度同法律引入當地,扶殖英資公司,等將來殖民地獨立又好,交俾其他國家又好,都可以做生意,即利益照拎但將來唔洗自己養
你睇下越南囉
你所講嘅應該由1984年開始計
本身港島同埋九龍界限街以南係永久割讓
支共對非我族類嘅地方都係咁樣做
內蒙古、新疆、西藏
透過不停遷徙關內漢人
令到生活喺原本嗰個地方嘅人處於弱勢
呢啲就真係殖民啦
咁成功就唔會六七,建制民主兩黨畀人滲透,吵住要97回歸喇
英國係喺美國獨立咗之後先改變殖民策略
以前英國都係同化主義
不過美國獨立對佢哋嘅衝擊太大
所以改變咗管治思維
所以英國咪吸受左經驗,之後咪有唔同
中国殖民化勁啲依家香港幾有中国特色
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞