英屬香港,算唔算係英國最成功統治地方之一?

348 回覆
256 Like 25 Dislike
廣東人見到曾經英治香港講廣東話,佢地先咁自豪
wales?
如果同法國/提子國等傳統殖民國家
英國算hea管
好多野係靠本地人間接管治
唔會太過插手內部事務
戰後歐洲行marshal plan用美國資金重建用美國巿場刺激經濟, 美國自己都要玩new deal。亞洲就美國開放巿場比日本然後四小龍,英國同美國係盟友,所以特別比英國殖民地星加坡同香港嚟幫手重建同穩定亞洲。其他兩個國家算係美國睇住。
鄰國Botswana 🇧🇼 好啲嘅,民主程度仲高過法國同香港㗎

利申:絲,去過晒以上國家
唔係hea係柔和手段,葡國後期管澳門先叫hea
深圳 新加坡
成套政策學香港
呢個就係英治結果
香港延遲左廣州話衰落
其他中國南方語言一早因為推普 早幾代已經冇晒自己既歌影視文化
唯獨廣東人因為有香港歌影視睇 對廣州話有自豪同歸屬感
間接捍衛左廣東話係廣東既地位
不過隨住香港衰落同中共文化入侵 都頂唔到幾耐
基本上唯一非匪語外嘅華語我返廣東話叫有返咁上下人講,台語都就黎收皮
英國佬玩政治
明顯高班過歐陸果班
唔單只中國國內
連海外都被統戰晒先痴線
D廣東人 福建人 客家人 海南人 潮州人移民過左幾代變晒做蝗語
可能係無左美洲13殖民地後 影響到英國人殖民要懷柔啲 高壓 掠奪必死
其實應該係美國獨立影響太大令佢地反省
同埋佢地明白到下下去到盡搞到反抗,之後出兵鎮壓咪又係要晒錢,咁何必去到咁盡呢
廣東話有今日既地位,有咁多流行文化
一句講晒
係因為英治香港
嘩,女仔去啲咁危險嘅地方,你一定好鍾意去旅行,令我諗起我前女友,佢去過北韓、加納、新幾內亞、越南等等。
去北韓🇰🇵唔難,一定要跟團,無得離隊,行程全部官方安排,國安人員全程跟實,食好住好,無得上網,耳根清淨

Botswana基建就一般,首都冇乜靚嘢,但至少比起鄰國失敗國家莫桑比克、津巴布韋安全。

都有南非黑人責怪apartheid廢除之後,黑人當家作主唔撚識管,窮、亂、廢,加上津巴布韋大批難民湧去南非,約堡變成罪惡之都。
自己去?去到非洲有無係咁比人望?
啲人對住你係咁叫China China
有啲仲會要求合照
嘩,變埋明星
仲有印度, 英國佬走咗而家滅國咁滯
如果英國唔走應該諗盡辦法幫印度佬清理條臭河
印度人太污糟、又迷信,又有種姓
英國人教化咗少部分精英,其他嗰啲低端人口,由鳩佢地繼續飲恆河水算了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞