英屬香港,算唔算係英國最成功統治地方之一?

348 回覆
256 Like 25 Dislike
緊係唔會咁明顯啦,台底交易個d就唔知,但事實上依幾十年黎英國的確係透過香港係支那揾唔少,而且支那作為一個唔開放社會係需要香港做白手套,外資都係經香港再入支那搵錢,唔係邊個敢直接入去,支那d法律無保障,即英國唔似葡佬咁搵埋最後一水就算(但其實宜家都仲有同澳門有生意),管好香港長遠黎講係對英國做生意有著數,你睇下hsbc仲有係香港搵水幾撚奶共
改為間接管治
籠絡當地精英士紳
不去觸及當地嘅傳統文化同埋規例
分化當地唔同族群
但係同時又去確保英籍人士嘅地位
好似當年香港咁樣
洋人就用英式法律審判、華人就跟返大清律例
非洲應該係最成功嘅 全世界嘅人都係由非洲到出嚟
係 同阿婆嘅講法一樣 但後來因緣際會升到崇基學院 暴大前身
特赦啲黑警即係周梓樂永遠冇得翻案
後面三個地方都係獨立之後經濟先開始好
唔好打飛機啦其實多得樓主呢啲人,香港人先咁on9
點解後尾又改咗做全部跟英式法律嘅
馬後炮咁睇 夠膽開個獨立部門專做anti corruption已經好創新
特赦只係全港黑警都有份 揸正嚟做應該全部照拉晒告
Rhodesia 1965年已經獨立, 脫離英國,
為左行白人至上政策, 種族隔離

南非獨立嘅原因都差唔多
的確英國做海外擴張唔係因為想搶資源,佢係為工業革命後帶黎既產能過剩而尋找市場傾銷,其實宜家中國都係做同樣既嘢
有啲嘢冇得用而家嚟比較
要比較都係同當時鄰近地方嚟比較
40-70年代嚟睇
澳門就得啖笑
廣州灣法國佬一早送返俾人
強國就當人唔係人
搞到啲人要走難嚟香港
香港由本身只係承載兩三百萬人口嘅城市突然要硬啃多一倍人口
對任何一個城市嚟講都係極重嘅負擔同挑戰
英殖政府大可以好似日軍咁叫人強制歸鄉
但係佢哋都係選擇落手落腳去做好香港呢塊彈丸之地

仲有喺呢個年代要求英殖政府俾香港人自己當家作主
咪即係送返香港俾強國
要知道當時香港人對香港冇乜歸屬感同身份認同
只係當香港係搵錢嘅地方或者係避難所
https://www.cuhk.edu.hk/ics/21c/media/articles/c137-201301058.pdf

入面一,兩種殖民管治答了你
改做英式係方便佢地英資財團,但當然會一步步慢慢黎,同埋同當地人合作,減少暴動從而慢慢做成而唔係其他國家一黎就要跟足佢地
討論下馬來西亞?
英屬馬來西亞係2戰前資源產出係非常多
咁馬來西亞係咩一回事?
的確係
八、九十年代香港已經係亞洲四小龍之首,無論喺經濟上定文化上

樓上話美國或者新加坡個啲真係好搞笑
美國的繁榮係獨立戰爭正式脫離英國之後的事
新加坡喺2000年前連香港車尾燈都見唔到
我又唔係好信台底有交易…果時大6一窮二白,只係香港根本守唔到,鄧小平要打埋黎英國無得守,咁不如交香港出黎,大家有落台位仲著數。

不過我認同英國係香港都揾左好多錢,其實好似依家咁,d野用晒本國牌子/bs standard/ 本國公司等等,咁已經肥肥
北韓玩集體主義最勁
台底交易唔代表真係俾錢,喺大陸開廠有一大堆廉價勞工都係利益黎,特別係個時英國去工業化就更加需要依啲野,利益唔係單純錢,英國佬睇野係睇將來帶黎嘅利益唔係依一刻收錢
算。但最成功應該係百慕達,GDP差唔多全世界最高
印度呢啲死結嚟
有個強力嘅揸fit人壓住晒咁多個種族就相安無事
一走就成班人互鬥
就好似非洲大陸咁
當時連韓國人都好迷香港的娛樂影視文化
台灣同新加坡更加唔洗講,佢地當地歌手都爭住黎香港簽香港唱片公司出碟或者參加香港頒獎禮

但2000後已經被台灣超越而加韓國直頭稱霸成個亞洲
真係風水輪流轉
其實而家好多廢老都係對香港冇咩歸屬感
交接順暢講出黎笑唔笑
內部分家死咁多人咪就係因為Radcliffe line鳩畫

依張漫畫有無咩可以討論?
以前見過但唔知背景係點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞