英屬香港,算唔算係英國最成功統治地方之一?

348 回覆
256 Like 25 Dislike
中共攞走你嘅經濟
個個掛住搵食文化自然輸出唔到

然後對內輕輕鬆鬆話搵唔到食講咩文化民主自由
佢唔單止唔會主動幫你創造同發展
直頭係調轉做阻礙人做呢樣野,等冇人可以發展到呢啲野,滅殺左都冇人知
俾中國唔代表香港無用,今時今日好似HSBC依d英國公司仲有係度搵錢
宜家d宗主國仲有同前殖民地做生意,因為佢地係想用國際貿易取代殖民,即利益照拎但唔養,所以國安法先咁大反應,因為搞到唔同國安係香港利益,唔通為公義咩
從來都冇英屬香港

只有香港,同依家嘅香港特別行政區
不如睇下人均GBP再討論
李光耀以前成日嚟香港跟港督取經
係2000年過後香港停滯不前先俾佢追過
你真係on99
你唔記得咗1967年發生咗咩事?
如果香港以前經濟差, 無乜自由同落後 係東南亞香港電影搵鬼睇

係60/70年代 香港無乜人睇韓國電影 就算有人係香港放韓國電影 都無人想睇窮國d野.
我係英國 見好多馬來西亞華人講客家, 福建話, 唔係講廣州話

有d人識香港版廣東話 因為睇tvb同香港電影
改做大清香港 中國香港比較貼切
67暴動唔係周恩來叫停一早無咗
所以英國一定知香港遲早守唔住
但佢地態度唔似葡國佬,反而係剩返個小小時間管得更好。爭取同中國交易時嘅利益,而葡佬就hea理
一開始都係本土工人運動嚟,後來中共插手先演變成暴動.
點會唔係殖民?
澳門一二三咪一樣,總之隔離已經俾你睇到,共產黨要收根本阻唔到,但英國佬同好過葡佬唔會hea 理,仲要走之前拎晒庫房啲錢
英國人的確比中國人仁慈
冇依家中屬香港咁明顯啫,當時啲衰嘢都係交畀政治部去做
不過60年代冇乜奴工法例,啲人一般都係年初一先有假放
因為佢自己唔爭取囉
依家啲後生嘅想爭取其他嘢又阻住晒
福建》客家〉廣東
福建佔馬拉華人差唔多一半

以前讀u 既馬拉仔有d好似黃明志咁識聽唔識講
黎左一年講得好過d腥港人十年
都係全靠tvb同追香港歌影明星
我就係千禧年前後喺新加坡住嘅
睇住新加坡由鄉下地方變成現代城市
嗰陣無論政府民間都係以香港做假想敵
香港人嗰陣喺新加坡仲係高人一等㗎
麥理浩黎咗之後先有一星期最多六日工作天(即星期日紅日要休息嘅由來)同埋要僱主一定要買醫保仲要炒人要俾錢

以前你真係日日返工。出事自己理同老細炒鳩你無問題
所以點解以前一定要有相睇,你邊有空餘時間溝女?
其實佢制度法制觀念
同果種樹立揚善棄惡精神
明顯香港出左好多勁人
但隨之而來係獨惡勢力萌芽掘起而無人理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞