英屬香港,算唔算係英國最成功統治地方之一?

348 回覆
256 Like 25 Dislike
On 9
我講緊本身唔識廣東話既馬來人
有人話

本身馬來西亞以及東南亞地區好多華人本身都係來自廣東,識廣東話同睇香港電視電影冇關係。

大家點睇?
其實廣東都好撚多語言,除了粵語仲有客家話、閩語、韶州土話
但唔係所有馬拉人都本身識廣東話,所以香港電影同以前tvb的確有功都係真,仲有我真係識有新加坡人因為睇香港電影先識講
Copy你段字等於帶風向?on 9
我當然指馬拉華人
咁國籍上係馬拉我就叫馬拉人,你講個d我會叫馬拉回教徒或馬拉巫人
而家講緊香港廣東話
你都戇鳩
我無話新馬無人識廣東話
只係話英治香港令廣東話變得有魅力
我係話香港電視電影令好多本身唔識廣東話新馬人,學識左
咪一樣,最多口音唔同,唔通你會聽唔明澳門廣東話或廣州d粵語溝通唔到咩,美國人個d唔通唔係英文咩所以聽唔明英國人英文咩,馬拉華人講廣東話口音都唔會同我地一樣啦
我講緊重點就係呢個
英治香港輸出既歌 電視 電影係影響左本身唔識廣東話既新馬人
我都識好多新馬人,話因為80 90年代睇tvb 聽四大天王而識廣東話

而有人就話新馬人本身就識廣東話,唔關香港事
頂,唔好愈講愈遠
我一直講緊好多唔識廣東話既新馬人
80 90年代因英香港而影響左佢地
其實應該話就算係馬拉華人都唔一定個個識廣東話,但香港電影同劇令到唔少本身唔識廣東話都識,同埋無香港電影同劇好快就好似台語,就算父母識下一代慢慢都唔識,因為佢地覺得匪語就夠

馬拉巫人當然清一色都唔會識所有華語
佢話係咪係囉
就等於
80 90年代日本歌 電影 電視
又係風靡亞洲
令好多香港人學日本語
我細個就聽Beyond嘅歌 學友同華哥都幾唔錯
嗰日遇到佢 真係索 佢話佢來自香港
住喺北角 喺旺角返工 我想請佢食咖哩角
我哋睇香港電影電視劇都好多
星爺 發哥 達哥 偉哥 哥哥
呢度唔中意睇配音 愛原汁原味 好似我
雖然廣東話講得唔好 但我會學
我費咗很長嘅時間 寫咗這首歌
雖然唔係幾標準 但希望妳可以睇到我
多日苦心訓練嘅成果
根本之前國記mean過中共好多
係咪因為美國,國記先搞選總統?
懷疑佢係馬拉華人,因為馬拉政策完全偏向班回教徒,所以d華人完全無馬拉人依個身份認同感,所以唔會叫自己馬拉人(唔似美國無論白人,黑人,亞洲人都叫自己做美國人),而叫自己做馬拉華人做分隔,所以一聽到話馬拉人識廣東話就以為指班回教徒識廣東話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞