英屬香港,算唔算係英國最成功統治地方之一?

348 回覆
256 Like 25 Dislike
師兄,樓主只係問統治得成唔成功,你就扭左去奴隸主,奴隸,自由呢d虛假二元,會唔會over左少少?

試問你,或者你家人,有冇因為華人嘅身份被宵禁,禁足,或者要帶腳鐐,或者被強迫勞動呢d奴隸嘅待遇?
明明殖緊民都可以令你覺得唔係被佢殖緊民,呢啲就係英國佬既強大之處,同時亦暴露咗香港普羅大眾既問題──無法擁抱自由民主等既普世價值,唔想自己決定自己命運同前途,「都係等人地安排埋俾我就最好啦」。

唔做支那殖民就做英國殖民,再唔係就做美國契弟,總係想係屎堆入面揀一舊無咁難食既屎嚟食,而無諗過其實可以唔洗食屎,自己去搵食物返嚟食。

做返個人啦,自由就係伴隨住若干既不安定同埋痛苦架,因為你要自己思索自己既前路要點行,自己為自己既人生、為自己既地方負責架。
67暴動後先開始變好
睇克上面D野
明顯一大班騙子掌握權力嘅後果
所以我地應該向暴動始祖工賊會學習囉
大家打飛機打到成地精既果堆野其實咪又係六七暴動過後先有
搞民生係因為67暴動,
公屋係因為石結尾大火。

其實講返轉頭就係咁奇怪,搞得獨立調查份報告黎無都差唔多70年代,得返唔夠30年,但英政府係果時先搞icac, 公屋,基建等等既野,英國政府唔洗出錢都係咁話
人地60年代掉手榴彈,宜家啲後生用雨傘,真係唔知邊個先係out day
毛EE當年都有參與中文運動 我阿婆話以前讀中文學校除非培正同金文泰 否則連考Hong Kong U嘅機會都冇
美國嘅成功同強大,英國其實佔好少功勞。最多叫美國人用左好多英國嘅制度。
好早期嚟講蜑家人喺香港係主流
去到後少少香港吸納珠三角以至成個中國走難落嚟嘅人
呢班人先係主流
佢哋走得嘅一就係俾共產黨政治迫害
一就係為咗搵錢
所以我同情1967年嘅嗰班和平示威者,但唔會認真班暴徒所做嘅嘢,但香港啲奴工法例咁多年都冇乜變過,最低工資都係10年先有,到依家都未有標準工時同五日工作.
果時都要搞到警廉衝突先識用特赦既,但已經成為後世既典範。
https://www.cuhk.edu.hk/ics/21c/media/articles/c137-201301058.pdf

依本書解答了你,簡單d講就係明知就黎無先要管得更好,令到同支共deal個陣可以拎到更多利益,所以點解明明以前d港督都係殖民地部出身有相關經驗,但之後搵個做外交無殖民地經驗。因為所有野都係為同支共的外交
講搞革命緊係唔會有人夠共產黨嚟,不論蘇共定係中共
集體主義既極緻
不過正常嚟講共產革命係唔會有資產階段支持
所以今日係西方國家既共產黨例如BLM呢啲就選擇咗用種族、國界、性別、環保等等既議題借題發揮
係。我細個嘅時候香港人根本無將坡仔放在眼裡
十年河東 十年河西香港明明可以更好,真係好可惜嘅一個地方。
00後係咁架啦
咁我個問題黎…英政府係交出香港得到咩利益?嚴格黎講無攞錢走,聯合聲明又無見到有d咩交換條件。
以前除咗培正同埋金文泰之外
讀得中文學校都係過去台灣升學
請問英國由同化主義變咗做咩政策
香港超過一半人口係二戰後先黎
你想港英二戰之前,施政為誰?
反轉黎講係60 70年先調校到貪心頑劣嘅華人
學到野
汶萊夠有石油
又唔見英國亂咁搶?

因為以前海運中心係泉州
福建人輸出左好多華僑
福建人既航海技術係好勁
下面三個資源多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞