英屬香港,算唔算係英國最成功統治地方之一?

348 回覆
256 Like 25 Dislike
嚴格o的講係麥理涪打後先開始好
咪話起碼英國印度之間無好似美國獨立咁打大杖,所以勉強叫順利撤離囉

你究竟係 眼睛唔好、中文唔好、個腦唔好、心哋唔好 定係 all of above ?
下面三個
講緊當年收片班黑警
所以英國殖民地獨立後唔會憎恨英國

非洲佬:are we a joke?
死左成百萬人叫勉強順利你鍾意啦
同埋臨走冇打仗姐咁之前1868嗰d再加幾次大飢荒又唔計?
日治台灣同日冶泡菜點解差咁遠
現實咁講
要出埠嘅都係因為自己地頭搵唔到食
福建本身資源少
啲人逼住要靠海搵食
甚至移民海外
明清時期就多福建人去南洋發展

客家人本身就係外來者
同本地人爭唔到資源
都有一部分出海發展

至於廣東人
本身珠三角農地多養得起人
仲有通商都搵到食
之後太平天國同土客械鬥
令到好多廣東本地人同客家人出走
而當時出洋地點唔會局限喺南洋
係可以去到北美
當時台山開平係土客械鬥最激烈嘅地方
所以美國嗰邊台山人係主流
英國既殖民模式的確係咁多個列強黎講最柔和 而又有效管治 (葡萄牙果種係真係放手唔理)

後來日本既殖民模式都係彷效英國 所以台灣人比國民黨管治初期不知幾懷念日治 的確果種城市治理 醫療教育 同行政規章係果時既國民黨無法企及既
死成百萬人我原文咪有講係獨立之後分家死,好諷刺囉。 睇唔到?

果次大飢荒咪話一早已經做太多衰嘢,積重難返。又睇唔到?

你真人係陳百祥?
只要想屌人,除咗你諗嘅之外咩都睇唔到

不如講埋而家印度獨立後經濟好差好亂,而家武肺死咁多人都係因為英國當年做得唔好,所以唔可以叫勉強順利撤離
咁史上應該無咩場合叫得順利撤離,只要撤離得都一定係垃圾

係嘅話,用返你果句

你鐘意啦

其實呢種模式如果中共肯守返個問題都唔會太大, 但係共產黨係集權體制, 對殖民地以至本土管治哲學都好唔同, 香港而家經歷緊中殖時期, 要係係共產政權管治, 想好都幾難
英國人做既野, 中國百幾年後先東施效顰
二戰一野俾日本打爆左, 咁撚大個馬來亞守既時間仲短過香港保衛戰
日治台灣係強行同化運動,最終目的係變國民。想要補充國民人口同變成日本本土一部分。

韓國就本身史上成日都俾日本打,打完又退;退完又打。 我9估佢佔完韓國都係同當年佔東北嘅偽滿清咁為咗資源。
咁講吧 80年代之前 香港都係垃圾城市
係成立ICAC + 大陸文革 好多大陸人走黎香港 香港經濟先起飛
其實唔應該講偽滿清,人地真係滿清皇帝
內部分家會死咁多人係因為radcliffe line亂畫同得兩個月時間partition
除非你話radcliffe line唔關英國人事啦如果唔係我唔知你點conclude到英國佬順利撤離

你走去拎八十年後嘅事講然後覺得causality一樣咁勁
支共經濟勃起咁多年都唔見得民生野又搞得幾好
都叫好左三四十年啦你諗吓先頭一條爛鬼漁村
絕對係
唔用2020 數字?
師兄腦有病記得睇醫生

人哋自己順利撤退,留低幾多蘇州屎/啲屎之後有幾爛同佢自己撤退得順唔順利係2樣嘢。

使唔使建設埋先進國家模範嘅印巴再走先叫勉強順利撤退?

定係你個人理解勉強順利撤退意思係軍政上大鑊全勝之後再走?
唔計流行文化同廉政,只計人均財富同貿易,應該係Bermuda (百慕達),連原裝英國人都只係二等公民(除非好有錢另計)。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞