有冇人聽過安利amway呢間野?

446 回覆
66 Like 329 Dislike
黑咗都用得㗎
兩間唔同
一句講晒就係 仆街傳銷狗呃鳩你啲傻仔
誠哥投資定自己用?有source 嗎
應該唔少廠佬幫呢D 傳銷牌子做OEM
要唔知一年 買滿幾多錢
記者在5月上旬約見網民A及其同事B,於旺角一間餐廳見面,兩人年約40歲,整個見面長約個半小時,由B作為主力為記者介紹。兩人一開首便稱教導記者做生意,背景與日用品有關,但強調參加者是推廣「生活態度」,並多番稱「有意識地,唔好sell product(推廣產品)」。B又指,記者繳付$380入會費加入後,若依照指示「推廣生活態度」,「呢個過程入面會賺到非常可觀、倍長性嘅收入」。

兩人以大量比喻及大量反問,近乎洗腦形式介紹「生意」,當記者詢問「我淨係想知究竟我要做啲咩」時,B仍只稱這個推廣生活態度的工作,「好似KOL(網絡紅人)咁差唔多」,但仍沒有提及所屬公司背景。要推廣生活態度,自然牽涉產品在內。記者詢問公司會否為「推廣生活態度」而提供產品時,B就稱「佢唔會畀你,你想展示邊樣嘢,你自己就去purchase(購買)嗰樣嘢」,並形容這筆費用為「交租」,並建議每月付上最少$3,200,以獲得公司的贈券及其他回贈。
自稱Amway成員 建議記者「開分店」

兩人在面談初段一直沒有提及所屬公司,直至面談中段兩人才稱自己是來自直銷公司Amway的成員,但全程均無出示身份證明。不過B指自己是Amway成員後竟唱反調,指總公司希望員工推廣貨品「代佢出貨」,但隨即反問記者,「我哋做自己生意,我係咪甘心為佢(總公司)出貨出一世?」B又多次指做生意除賺錢外亦希望賺取自由,售賣產品會令工作變得繁重,故他不建議記者售賣產品,反之建議「開分店」。

「開分店」概念在整個面談中多次出現,B更稱他們關注的並非找到多少客人,「而係你可以開幾多間成功嘅分店」;但B口中的分店,其實是一般人理解的「下線」。兩人稱介紹新人加入時,除繳交入會費,亦需報上推薦人,才可獲取一個特定編號開展工作,「(新人)就係你間分店喇」。B補充,只要分店越多,收入便越多,故新人加入後,可花八成時間「開分店」,招攬更多新人成為「分店」。B亦透露於5月中會與兩名文憑試畢業生會面,介紹這盤「生意」。

至於這盤「生意」可獲利多少,B就多次提及「16萬」,稱如果記者加入後再招攬下線,「整個組織嘅營業額去到16萬,你嗰個月嘅收入,可以不少於四萬蚊」。B續指,只要分店數目多,「儲夠分店,自動同你產生16萬」,又稱下線賺錢就會繼續令上線獲利。此時B又重提「開分店」重要性,並強調「賣產品其實喺疫情下好大劑」。
洗腦公司。快啲走
amway另一樣最恐怖嘅喺人面有一班自稱「營養師」嘅人 (香港依家好似無法律規管)
佢地上下自己product嘅堂 amway人自己講翻 考個mc 就可以自稱營養師 毎年呃唔少師奶 有少少科學背景都知佢地推崇嘅嘢好唔evidence based 例如佢地成日講咖啡灌腸依d偏方療法 年終唔知害死幾多人 上面講咩d health product幾organic absorption勁人地幾多都好 你叫佢地拎份report拎份paper睇下都難 得個up字
之前睇印仔走咗去買水牙線,用咗一次之後冇用過
屋企嗰套又係廿幾三十年
的而且確係好,煲水會煲走埋礦物質
用佢個濾水器可以即開即飲

見過個實驗係真既

利申無買
洗乜講咁多除咗嗰班安利傻仔之外撚有人用安利煲咩梗係人人讚啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞