輕小說 & 漫畫綜合討論區(3)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
係 咁多間出版社最撚垃圾係佢
如非必要都唔好買
bookwalker?可以用到啊
set bookshelf cover嗰度有得選
其實動畫都出到兩季,班囡都叫有啲人氣
好好醜醜埋埋個尾起碼都會有唔少fans埋單,出下figure/廣播劇咁
完全斷尾真係可惜
用左bookwalker買漫畫返唔到轉頭
買多啲 有冇list
bookwalker個app唔係廢㗎咩?
叫用到 最重要係啲書價錢
用開kobo但有時都覺得啲排版好差
排版已經 唔關個app事
小說定漫畫?
小說啲插圖亂咁嚟
kobo同bookwalker個價差幾遠
你唔係睇輕小說?
唔記得邊個出版社 張圖亂插
睇完張圖黑人問號 再睇多幾段
張圖快過字出

用開BW 成日覺得佢折扣多啲
輕小說呀有時張圖會分開兩頁有時又出得1/3咁較字型大細嗰啲都冇用
你用咩睇? 咩比例?
kobo咩比例都試過最尾一樣會炒車
更新左點數之後, 都未出過點數UP
有冇 出版社或書名 可以用嚟對比下
就快開新Post 整個table對比下 kobo 同BW
可能之後會改 應該仲傾緊
kobo未用過, 係多d書定係點架?
有個巴絲打嘅

kobo上書會慢過bw (bw有先行發售,kobo要等月頭月尾先會一口氣上架)

kobo可以將個檔案解鎖保存,唔怕以後終止服務冇咗啲書,可以攞個檔去其他device睇,包括電子書reader,bw冇得keep個檔案,只可以靠佢個app

書類大致上都差唔多,只係bw有部份漫畫係香港唔可以直接買(版權問題,要用其他方法買),kobo的話通常可以買到(為咗折扣多數都直接長駐台灣store)

折扣方面kobo多數做滿額送點數活動,頻率通常係每個週末(有時會冇)
bw就大家都知的6折、30倍之類

結論:
要快、接受到bw個app、得閒折扣掃下書→bw
等得、會用ereader、好怕執粒乜都冇→kobo

利申:兩邊都買過掙扎咗好耐
問左尖端,今年冇計劃出第15卷同外傳3的譯本,咁姐係尖端放棄左學戰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞