Netflix《黑道律師文森佐》討論區(3) 大結局啦

704 回覆
11 Like 1 Dislike
就算佢結局收得好好我都唔太期望有第二季
寧願班演員演下其他角色做多啲新嘗試
但熱血司祭2個後面又有出新聞回應話未確定好
編劇都有新聞傳vincenzo 之後有另一套新劇劇本準備緊 唔係司祭嚟
套野就係唔著重愛情線先睇得爽
咁樣講小小點綴夠啦
個主題係以惡制惡
你要贏人 就要殘忍過人
居然係咁
不過老實講出2都有耐既事 到時大家D檔期都爆又成
而加ENDING係咁算唔錯啦 都收貨 係除左細佬 美中不足
可能覺得88 balloon太膠
就安排佢佢白衣天使 急救當鋪社長
其實成日有依D題材都反映到韓國政府有幾黑暗(現實既巴別咪姐係三星) 依Dtopic都拍好多年 類似既有city hunter 同 healer
btw香港法治咪又係咁
套劇最後都驚佢呢d正義人魔跳出嚟問 做乜要殺人,
所以都專登再點明阿佐唔係正義嘅朋友,
竟然仲有人嘈點解殘忍,忽忽地
作者個style愈黎愈向呢個方向走
係咪對社會太失望
編劇臨尾4集先塞個老人家落去
本身以為個老人家有幾勁 係final boss啲frd
點知講兩下佢哋之後 後面就唔見咗…
不過大結局個尾都算收得okay 但其實可以更好囉
同埋阿佐都係有講到做到 話唔會俾師奶同會長死得咁易
之後佢兩個啲死法都好殘忍 但個人覺得可以折磨多陣佢哋先
而家香港人別有一番滋味
停播一仲禮拜交啲咁嘅貨出黎
話唔定佢唔改仲好
要寫死細佬嘅話就安排佢由頭衰到未喇
搞到佢嘅死根本無意義
如果無辦法交代曬配角去向就咪鬼格硬安排佢地出場喇 個候選人變得好突然
寧願佢留多啲時間處理主線
報復啊嬸同癡線佬過程太倉猝
前面舖墊咁耐要令佢地生不如死
但又要短短十幾分鐘先解決佢地
你一集整死一個可能都仲好啲
loveline就係咁穿插回憶 好唔夠喉
女主角最尾兩集啲戲份仲小過啲配角 屌
有無人知道韓國係咪嘈生曬
最後兩集loveline推展得好趕
呀佐第一次明顯表現出佢冧車瑛應該係機場趕番黎幫佢打人
但明明之前都有幫佢打開壞人 今次突然推展得咁快? 係因為曾經係機場離別過?
快到去醫院已經係咁摸頭

不過見到佢地happy ending都開心嘅

要再搵搵
睇左幾個post
第一個係插作者
第二個登細佬死得慘,希望佢之後接到好角色
第三個係讚宋仲基演技好同靚仔

雖然細佬死得唔抵但今次回響好大人氣大升,都算係好事
咪係 條友應該頭幾集就棄劇啦
大多數都係接受唔到19尾20頭 話呢個唔係佢地識嘅vincenzo
其實細佬個人設幾好
老人家換成金室長 完全無交代過 r爆頭
係cut左勁多
定係真係無寫
唔係講笑
睇住郭東延ig兩星期內followers 1.5m升到1.8m
佢無接錯角色架
其實彈額頭開始已經有好感啦
跟住一路嘅經歷再慢慢加深...只係2個都無表現出嚟比對方啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞