IT 界討論區﹕汪汪!(10)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
有啲野想請教大家
小弟Year1 想major cs
想做bi果方面
我想問有冇巴打清楚
如果畢業之後想做bi
應該由邊份工開始做起?

出去左轉

grad 左先諗都未遲

4年後世界係點, 點會知
建議學好英文去考政府工

姐係唔好做番cs呢行?

呢個post冇人做返cs呢行,全部都係it/se
有冇year 3要搵intern
快D上jijis or 學校搵工網 搵
冇咩人黎in
等通知等得好辛苦
冇咩人黎in

等通知等得好辛苦

先生我地係乜9 beauty美容打比你架
冇咩人黎in

痴線,揀都唔揀it
係揀都揀hr/admin
又可以同囡囡食飯
it
早前我去一間係尖沙咀,叫"Cyber Universal Company Limited. 新意環球有限公司"見programmer
問起我點解想離開上一間公司
我同佢講因為上一間公司成日開OT,令我好難半工讀到
佢竟然好串咁話:我地間公司成日都做到8,9點架啦!!好多時星期六、日都要OT返工!!
你想準時放工去讀書?
去做保安啦你!!
保安咪準時放工收工後乜都唔洗理囉!!
你走得架啦!!
轉行做保安啦!!
果刻火到拍枱起身走

你地日日開OT=好威同正常?
係你地管理同能力問題吓?垃圾港資扮大牌!!
見佢地日日登jobsdb,繼續登多幾年jobsdb啦!!

old news..
interview 講要進修, 公司一定唔鍾意, 因為覺得你會轉工, 又要求準時收工

做IT基本上一定要OT, 差在多定少, 一定係搵返shift既工

真係抵你比人叫IT狗
星期六、日記得返工啦
早前我去一間係尖沙咀,叫"Cyber Universal Company Limited. 新意環球有限公司"見programmer
問起我點解想離開上一間公司
我同佢講因為上一間公司成日開OT,令我好難半工讀到
佢竟然好串咁話:我地間公司成日都做到8,9點架啦!!好多時星期六、日都要OT返工!!
你想準時放工去讀書?
去做保安啦你!!
保安咪準時放工收工後乜都唔洗理囉!!
你走得架啦!!
轉行做保安啦!!
果刻火到拍枱起身走

你地日日開OT=好威同正常?
係你地管理同能力問題吓?垃圾港資扮大牌!!
見佢地日日登jobsdb,繼續登多幾年jobsdb啦!!

old news..
interview 講要進修, 公司一定唔鍾意, 因為覺得你會轉工, 又要求準時收工

做IT基本上一定要OT, 差在多定少, 一定係搵返shift既工

真係抵你比人叫IT狗
星期六、日記得返工啦

最憎返shift 俾我多多錢都唔做
冇咩人黎in

Startup?
冇咩人黎in

Startup?

我個間算係
冇咩人黎in

Startup?

我個間算係

intern 有得揀都揀大公司啦, 除非你人工高
冇咩人黎in

痴線,揀都唔揀it
又可以同囡囡食飯
it

竟然係用呢個咁19既factor去揀intern
yr3 intern一定要搵大firm做 最好mnc
博佢return offer
我會建議報big4既1yr intern
it仔想前途好的話 個人prefer consulting同risk既career
冇咩人黎in

Startup?

我個間算係

人工算高啊
除非你搵外國個D 兩三萬蚊intern黎比
各位點睇 Network 呢行
做左呢行就快一年
唔知有冇前途可言
今年可能去考埋張 CCNP 同 CISSP
做左呢行就快一年
唔知有冇前途可言

點解咁多networking人會想考CISSP明明唔關事
冇咩人黎in

Startup?

我個間算係

人工算高啊

咁你要檢討下做乜唔post去jijis同埋show 人工出黎了
做左呢行就快一年
唔知有冇前途可言

我做D野叫關事
我搞埋IPS 同 Firewall
問過公司D人係 Certified 到
同埋聽講而家 CISSP 係值錢過 CCIE
冇咩人黎in

Startup?

Yes
冇咩人黎in

痴線,揀都唔揀it
又可以同囡囡食飯
it

it仔想前途好的話 個人prefer consulting同risk既career

On9前途好一定係yr3 yr2 玩多啲比賽,intern去m$ research centre

畢業想去邊都得
冇咩人黎in

痴線,揀都唔揀it
又可以同囡囡食飯
it

On9前途好一定係yr3 yr2 玩多啲比賽,intern去m$ research centre

畢業想去邊都得

都係一個好好既planning
其實google ibm都唔錯
國泰又炒人
冇咩人黎in

Startup?

我個間算係

人工算高啊

咁你要檢討下做乜唔post去jijis同埋show 人工出黎了

唔show人工只係怕自爆,因為睇過jijis,冇乜幾份高得過我地公司
畀個參考你,我舊年fg 人工扣埋mpf 接近23k,所以出俾intern個價(只要個candidate係值)一定唔低

想搵intern既快D上jijis / 各大學搵工網 睇下
做左呢行就快一年
唔知有冇前途可言

我做D野叫關事
我搞埋IPS 同 Firewall
問過公司D人係 Certified 到
同埋聽講而家 CISSP 係值錢過 CCIE

我個人覺得cissp management成份都幾重下
值錢就係值錢過,但近幾年突然好多人考,會唔會過多幾年變公廁cert唔敢講
冇咩人黎in

Startup?

我個間算係

人工算高啊

唔show人工只係怕自爆,因為睇過jijis,冇乜幾份高得過我地公司
畀個參考你,我舊年fg 人工扣埋mpf 接近23k,所以出俾intern個價(只要個candidate係值)一定唔低

咁就更加唔洗要intern都得啦, 大把full time入黎做, 而家畢業生都搵緊工
冇咩人黎in

Startup?

我個間算係

人工算高啊

咁就更加唔洗要intern都得啦, 大把full time入黎做, 而家畢業生都搵緊工

其中一個
如果直接出個好人工真係大把人黎in唔使咁搵intern
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞