我個ex係我其中一個sp

553 回覆
461 Like 29 Dislike
繼續繼續
呀成好似我同我現任未一齊果時咁 不過唔係sp關係
果時佢又係用呀成d方法逼我放低同忘記

而家我同左現任一齊好開心好幸福
但唔知點解呢幾日個腦係咁浮現ex個樣
睇到呢個故又諗起同ex分手果排
鳩咁喊
完得有啲突然 未接受到
入黎諗住追故
你突然一個完字 叫人情何以堪
Btw,其實都幾真實
邊有咁易放低...
當初用得呢種方法去同佢keep contact 就代表呢段感情係真係好重要 重要過自己
後續...

自從上個星期見到Hailey 同呀柏 之後,我已經確定自己放低左呀柏...

我知道佢宜家已經成為我一個過客 只是一個痛苦嘅回憶

突然電話響起。見到熟悉嘅電話號碼 我決定唔去聽佢

響左一陣 就停左

電話又叮一聲 螢幕上顯示一封簡訊 來自一個熟悉嘅電話號碼。經過內心嘅掙扎 我決定禁入去睇

「Hi 」

我知道係邊個 但係我決定扮唔知

「你...係邊個?」

「我係呀柏」

突然好好奇佢搵我做咩 於是...

「哦...有事?」

「冇」

既然佢話冇,所以我就已讀不回佢

之前佢無限次嘅已讀不回 宜家終於到我
內心竟然覺得好爽

唔洗諗都知 佢應該係透過Hailey 先知道我嘅電話號碼

我同啊成講左呀柏搵我件事 啊成黑曬面咁

「佢仲搵你做咩?下次佢搵你記得同我講 我幫你搞掂佢 你已經有我啦 唔可以再有其它人 知道未?」

講完啊成就輕輕咁點左我個鼻一下

雖然佢好霸道 但係我感覺到啊成係真心愛我。幸福嘅感覺係心裡面發左出黎

原來幸福就係咁簡單...

文筆唔好 so sorry
其實未完 不過仲未諗到點寫

雖然原本係完得好倉卒
但事實上又真係冇野可以再寫落去
再係咁都只會係女主可能又唔捨得
而阿柏又賤落去
我以為睇緊以前嘅自己
個心境一撚樣
如果可以我想搭時光機返兩年前 同當時嘅我講千其千其唔好傻 因為2年後你先會遇到一個真正愛自己嘅人 可惜沒如果
幾個月之後,呀成話呀柏同珊珊散左,原因係淡左

我以為淡既會係珊珊,點知都係呀柏

世界很簡單,人類很複雜

因為呀柏,我明白一個人變心可以快過換衫,而且係唔會有任何原因就判左你死刑

「你唔好成日咁快拒絕人啦,比啲機會人地同埋自己先得架」呀成好勞氣咁話我

「我對愛情無哂信心啦」我一路碌ig一路講

「唉,都係等你放低左呀柏先啦」

呢個時候,我收到一個whatsapp,「今晚得閒?」

係呀柏

我個身震左震,佢竟然搵番我

你吾好理個仆街仔呀

吾你老
點解我會諗起人渣的本願

Same
後續...

自從上個星期見到Hailey 同呀柏 之後,我已經確定自己放低左呀柏...

我知道佢宜家已經成為我一個過客 只是一個痛苦嘅回憶

突然電話響起。見到熟悉嘅電話號碼 我決定唔去聽佢

響左一陣 就停左

電話又叮一聲 螢幕上顯示一封簡訊 來自一個熟悉嘅電話號碼。經過內心嘅掙扎 我決定禁入去睇

「Hi 」

我知道係邊個 但係我決定扮唔知

「你...係邊個?」

「我係呀柏」

突然好好奇佢搵我做咩 於是...

「哦...有事?」

「冇」

既然佢話冇,所以我就已讀不回佢

之前佢無限次嘅已讀不回 宜家終於到我
內心竟然覺得好爽

唔洗諗都知 佢應該係透過Hailey 先知道我嘅電話號碼

我同啊成講左呀柏搵我件事 啊成黑曬面咁

「佢仲搵你做咩?下次佢搵你記得同我講 我幫你搞掂佢 你已經有我啦 唔可以再有其它人 知道未?」

講完啊成就輕輕咁點左我個鼻一下

雖然佢好霸道 但係我感覺到啊成係真心愛我。幸福嘅感覺係心裡面發左出黎

原來幸福就係咁簡單...

文筆唔好 so sorry
其實未完 不過仲未諗到點寫

雖然原本係完得好倉卒
但事實上又真係冇野可以再寫落去
再係咁都只會係女主可能又唔捨得
而阿柏又賤落去

其實係覺得仲有小小嘢可以加落去 但係唔多
有覺得個結局有d隨便 所以想補充下
自從已讀不回呀柏之後 已經過左成個月
呀柏再冇搵過我 我同呀成亦過得好幸福
前兩日呀成同我求婚 我都答應左
之後呀成就係我嘅歸宿

同時 係朋友度得知
原來呀柏同Hailey分左手
個原因冇變過 依然係「變淡左」

Hailey 係我好朋友 所以我決定打俾佢
安慰一下佢

「喂 Hailey 你最近點啊?」

「幾好啊 都係咁啦!聽講你同呀成就結婚 恭喜曬 到時我一定要做伴娘架!」

我聽到Hailey 沙啞嘅聲音 就知道佢一定過得唔好

「當然冇問題!你真係冇嘢嗎? 不如約出黎傾下啦」

「嗯 都好 咁我地一陣8點 老地方見啦」

8點 我準時到左老地方。我見到嘅唔係Hailey 而係呀柏 我轉頭就想走 但係呀柏拉住我手腕 我走唔到 唯有轉身問

「點解你係度?Hailey 呢?」

「Hailey 冇黎到 佢話我知你係度」

「哦 咁冇事我走先啦」

「等陣 對唔住 心靈 我傷害左你!自從聽左你要同呀成結婚之後 我先知原來我係咁愛你。」
之後呀成就係我嘅歸宿

同時 係朋友度得知

安慰一下佢

「幾好啊 都係咁啦!聽講你同呀成就結婚 恭喜曬 到時我一定要做伴娘架!」

8點 我準時到左老地方。我見到嘅唔係Hailey 而係呀柏 我轉頭就想走 但係呀柏拉住我手腕 我走唔到 唯有轉身問

「哦 咁冇事我走先啦」

「等陣 對唔住 心靈 我傷害左你!自從聽左你要同呀成結婚之後 我先知原來我係咁愛你。俾多次機會我得唔得?」

「有d嘢過左去就過左去 冇得返轉頭 !我宜家愛嘅係呀成。如果愛我嘅就祝福我啦!」

講完我好爽快咁轉身就走

Hailey 點 到宜家唔知 所以好心急咁去搵佢

結果 係我屋企樓下見到Hailey

「Hailey 你去左邊啊 我好擔心你啊」

「你同呀柏傾成點啊!」

「我拒絕左佢啦」

我知道Hailey 知道我拒絕左乜。就係呢晚 我同Hailey 買啤酒返左屋企 傾左通宵計 發左成晚癲

半年後 我同呀成結左婚。Hailey 繼續收兵。而呀柏 我再冇見過佢。聽朋友話 依然過住之前嘅生活 一成不變...

~完~
希望樓豬唔介意 我改左個結局
之後呀成就係我嘅歸宿

同時 係朋友度得知

安慰一下佢

「哦 咁冇事我走先啦」

「等陣 對唔住 心靈 我傷害左你!自從聽左你要同呀成結婚之後 我先知原來我係咁愛你。俾多次機會我得唔得?」

「有d嘢過左去就過左去 冇得返轉頭 !我宜家愛嘅係呀成。如果愛我嘅就祝福我啦!」

講完我好爽快咁轉身就走

「你同呀柏傾成點啊!」

「我拒絕左佢啦」

我知道Hailey 知道我拒絕左乜。就係呢晚 我同Hailey 買啤酒返左屋企 傾左通宵計 發左成晚癲

半年後 我同呀成結左婚。Hailey 繼續收兵。而呀柏 我再冇見過佢。聽朋友話 依然過住之前嘅生活 一成不變...

~完~

呢個高汁

我俾咗個正皮俾你個結局 幾好呀
阿成同心靈值得揾到一個鍾意自己嘅人 幸福咁生活落去

唔介意呀 不過正路呀柏係唔會回心轉意想同番心靈一齊
之後呀成就係我嘅歸宿

同時 係朋友度得知

安慰一下佢

「哦 咁冇事我走先啦」

講完我好爽快咁轉身就走

「你同呀柏傾成點啊!」

「我拒絕左佢啦」

~完~

咁樣收尾咪幾好,無左果種差咁d野既感覺

唔介意呀 不過正路呀柏係唔會回心轉意想同番心靈一齊

因為我覺得有d人失去左先會珍惜 所以先咁寫

我俾咗個正皮俾你個結局 幾好呀
阿成同心靈值得揾到一個鍾意自己嘅人 幸福咁生活落去

多謝
之後呀成就係我嘅歸宿

同時 係朋友度得知

安慰一下佢

「哦 咁冇事我走先啦」

講完我好爽快咁轉身就走

「你同呀柏傾成點啊!」

「我拒絕左佢啦」

~完~

咁樣收尾咪幾好,無左果種差咁d野既感覺

多謝
唔知係咪因爲覺得自己冇一個好嘅結局 所以好想睇到心靈同呀柏可以開心
改寫結局大賽正式開始
見到個完字個刻笑左岀聲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞