一個A0毒L和O4女神的故事 (3)

1001 回覆
145 Like 11 Dislike
唉, Thomas一出現, 阿康即轉GAY
Athena要孤獨終老啦
我之前提款卡密碼係我一個一路鍾意左十年既女仔同我既生日日期
一路以黎都無俾當時既女朋友發現
直到而家呢到
然後要我改
我先知原來可以係櫃員機到改密碼
人生總有過客 唔好執著自己同別人過去....

唔好為自己另一半放棄太多私人空間
唔好以為自己忠心可以換來信任
通常就係呢啲冇信心搞到玩完
死毒撚同我頂住呀
咪撚搞鑊我哋班毒撚嘅FF故事
其實Thomas 係咪已經唔喺度嗱?純鳩估
大家早晨
我都係戴定頭盔先
因為最近真係忙咗
同埋發覺自己寫文嘅速度慢咗
冇以前咁順
所以,之後嘅故事
有可能會變成每1-2日先出一更
萬分抱歉
g chi最緊要有交帶
第六十三章 我同佢已經冇晒感覺

阿康獨居已有四年之多,現在是第一次跟女生過同居生活,起初也有少許不習慣。慶幸是阿康的性格較溫純且有耐性,就算自己蝕底一點,分擔多些家務,阿康也很樂意去做,所以二人相處下來,幾乎沒有任何磨擦。

況且,不知是假想敵Thomas的關係,還是第一次拍拖,或是甚麼原因,阿康付出了百分百的愛,去對Athena好。他不懂浪漫、驚喜,唯有在生活細節上做到百分之二百。在阿康的照顧之下,Athena就像公主般被寵愛,感覺很幸福。她已很久沒有這種感覺。

而且,阿康適當地找到了平衡點。Athena是一個比較外向的人,身邊有很多朋友,不論男或女。但阿康並沒有限制她的社交,沒有對她交友方面給予壓力,對她很放心。

阿康這種取態,令Athena覺得很舒服,因為她的前男友們也比較著緊這點,怕有狗公埋身。Athena也兌現之前的承諾,適當地跟男性朋友保持距離,阿康也覺得很放心。

阿康相信,只要那個Thomas一日不回來香港,也不會有特別事情發生。他相信自己對Athena的愛,足以勝過任何阻礙。

「Athena,你心目中嘅dream house係點㗎?」某一晚的家中,阿康問身旁的Athena。

Athena︰「Dream house?依家都未儲夠錢,十劃都未有一撇,就諗買樓嘅嘢?」

阿康:「我想知道你心目中嘅dream house係點吖嘛!」

Athena︰「Dream house呀……感覺要好warm,好有家嘅感覺囉!好似好空泛咁,我之前真係冇諗過,如果實際啲去諗,唔……其實間屋唔需要好大,但最好都有兩間房啦,嘻嘻!同埋最好有露台啦,我想露台可以望到海景。我會唔會好大貪?」

阿康:「唔會,你繼續講啦,講吓啲裝修啦!」

Athena︰「嗱,係你要我講㗎喳!唔……裝修嘅色調最好係嗰啲大地色系,要有溫暖嘅感覺。要簡簡單單,唔好有好多地台之類嘅嘢,寧願存物空間向上發展。客廳要有兩個飾櫃,一個係放我嘅音樂盒,另一個係放你嘅figure。」

阿康:「咁都唔係好難。仲有呢?」

Athena︰「唔……睡房要有個好大嘅衣櫃,可以放晒我啲衫!仲有呀,廚房可以嘅話做開放式,到時你煮飯俾我食嗰陣,我可以望住你煮,哈哈!」

阿康:「嘻嘻!仲有冇?」

Athena︰「都冇乜啦,你突然間要我諗,我都冇咩諗法。啊,仲有一樣,就係地點盡量唔好太唔方便啦,太山卡啦唔係咁好,我慣咗落樓下就有嘢食。」

阿康:「你講嘅要求,我已經入晒腦喇!你俾啲時間我啦,我會實現到俾你!」

Athena︰「慢慢嚟啦,唔好咁大壓力。間屋我都有份㗎嘛,我會夾份,唔會令你咁辛苦!」

阿康隨即跟Athena相擁。

世事就是這麼奇妙……

當阿康覺得眼前的道路是何等光明,何等暢順之際,上天偏偏要跟他開玩笑。阿康一直擔心的事,就在二人拍拖的第四個月,終於出現了。

某一晚的下班時間,Athena和Chloe加班完成手頭上的工作後,便一起離開公司。就在公司樓下的大門口,那個人就在她們眼前出現。

Athena被眼前的畫面所嚇呆。

Chloe︰「Thom……Thomas!點解你會喺度㗎?」

突然出現二人眼前的人,是Thomas。

Thomas︰「係呀,我見喺美國嘅事業冇乜突破,咪返嚟香港睇吓有咩攪囉!」

Athena﹑Chloe和Thomas三人,都在大學裡認識,所以三人交情匪淺。

Chloe︰「做乜冇聽你講過話返嚟香港嘅?」

Thomas︰「今次返嚟好低調,冇喺social media update過。我返咗嚟香港其實已經兩個幾月,已經搵到工,就喺中環嗰邊做IT,今日收工之後試吓過嚟撞你哋,點知真係撞到!」

直到目前為止,Athena仍未能對Thomas作出任何反應。

Thomas︰「遲啲搵返大學班朋友出嚟re u啦,好耐冇見過佢哋喇!我冇晒你哋電話,我哋交換返電話號碼先啦,遲啲再約出嚟。」

Chloe︰「好!」

三人互相交換電話號碼後,Thomas也跟她們道別。

Thomas︰「Bye bye Chloe,bye bye Athena!」

二人目送Thomas離開。Athena由始至終,仍然不發一言,而且表情略帶呆滯。

Chloe看見了Athena的反應和表情。

Chloe︰「喂!」

Athena︰「……」

Chloe︰「Athena!」

Athena︰「唔,我哋走喇!」

Chloe︰「Athena,我知你突然見返Thomas,係會有啲不知所措,話晒你同佢都有好多回憶。我唔知Thomas突然嚟搵我哋有咩用意,佢其實大可以用IG DM我哋,但佢冇咁做,係都要親自嚟搵我哋。但佢已經係過去式,唔使再諗咁多。」

Athena︰「我冇嘢,係有啲愕然者,話晒同佢都有過一段開心嘅日子,依家突然見返佢,係有少少迷茫。不過我冇嘢,再見亦是朋友,我只係當佢係好多年冇見嘅朋友。」

Chloe︰「咁諗就啱喇!今晚我哋OT,阿康佢應該喺屋企等緊你,你快啲返屋企啦!」

其實,Athena在重遇Thomas那一刻,想起很多往事。

Chloe發現Athena有些不尋常,也認為Thomas可能來者不善,她要Athena知道,Thomas只是過客,是過去式,現在式是阿康,不可以有任何猶疑。

當晚,Thomas回來香港的消息,已經ACES女子組的WhatsApp群組讓Sophie和Esther知道。

Sophie︰
「聽講呢個thomas係你最愛嘅前度」

Athena︰
「你聽邊個講」

Sophie︰
「Chloe lor」

Chloe︰
「我冇講過
我以前係曾經講過athena好鍾意thomas
但已經係n年前嘅事」

Sophie︰
「嗱 我知道你同阿康依家好sweet
不過我一直覺得 你同阿康係唔襯
阿康遲啲會覺得自卑 你哋相處可能會唔開心
到時你可以再諗thomas」

Esther︰
「講少句啦你
上次仲未衰夠咩
仲要慫恿athena
你咩居心😡😡😡」

Sophie︰
「冇慫恿呀」

Esther︰
「咁你就收聲啦」

Sophie︰
「做乜要我收聲啫
我講我意見啫
男未婚女未嫁
而且我又冇叫athena離開阿康」

Esther︰
「痴線㗎你 仲講😡
阿康依家對athena好好
athena根本唔會食回頭草」

Athena︰
「我知你地係緊張我
唔好再講呢個topic喇」

Esther︰
「咁係ar ma
sophie橫蠻無理」

Sophie︰
「喂 好囉wor 仲講 athena都話唔好再講」

Esther和Sophie為了這個話題,在WhatsApp群組裡起了爭執,二人各執一詞,連Athena和Chloe也阻止不了。

阿康看見Athena一直望著電話,一臉苦惱,便詢問Athena所謂何事。Athena有少許猶疑,究竟要不要對阿康說出此事。當然,之前是Athena要求雙方要坦誠相對,更何況這也不算是甚麼特別事,於是如實向阿康說起。

阿康一聽到是Thomas真的返港,臉色立即一沉,心想事情竟然巧合到這種地步。

Athena見阿康沒有回應,生怕阿康會有顧慮。她記得阿康知道自己曾經非常喜歡Thomas,是以前數段感情之中最刻骨銘心的一段。

Athena立即擁抱阿康。

Athena︰「我知道你諗乜。已經咁多年前,我同Thomas已經冇晒感覺,我只係當佢係一個舊同學去看待,只不過Sophie佢哋攞出嚟講。」

阿康:「知道喇!其實我冇嘢,你哋舊同學要聚舊,你哋可以照去,唔使因為聚會當中有Thomas而要避忌。當然啦,身為你嘅現任,我係唔會俾你同前度單獨約會㗎!」

Athena︰「梗係唔會啦!同埋大學同學嘅聚會,會有Chloe喺度,你放心啦!阿康你真係好好,錫啖先!」

明知Thomas是最強前度,但同時又是Athena的大學同學,二人也有很多共同朋友,如果阿康不讓Athena出席聚會,會顯得自己很霸道。

阿康口說不介意,實質很介懷。他不想二人見面,因為他覺得,只要二人一見面,很多回憶也會重來,而且Thomas對Athena的影響力實在太大,他很怕二人會舊情復熾。只有三個月感情根基的他們,很容易會被摧毀。

可是,他又不可以對Athena沒信心,也不可以對自己沒信心,霎時間,阿康的心情,比Athena更亂。
一上黎即刻有文
一上有文
最強湯馬士終於出場🤣
Sophie又黎
帽事既
好辛苦啊
要打柒Sophie嘅文啊
Sophie真係臭雞黎
可唔可以寫一篇佢俾一班流浪漢輪姦跟住自殺
thomas火車頭
講真 得返七章 大家都唔洗驚火車頭會搶走雅典娜
咁先可以呈現到經歷左咁多患難既感情係幾珍貴
如果經歷左咁多野雅典娜無啦啦同火車頭復合
我諗佢身邊既人都會鄙視佢 特別係佢父母
我地跟住個故仔就覺得康多啫
但個劇情係thomas多百倍,仲要未計athena最鐘意係佢,加埋之前athena 避而不談Thomas 返嚟會唔會一齊,連埋George 兩個ex都放唔低Thomas
康輸到仆直

如果你最愛返黎搵你
你係咪要同現任分手
有啲野係好美好
但過左去
Thomas出返黎都兩日一更 心急死你d讀者啦
有啲回憶唔係講笑,大把人為咗個ex食回頭草,仲要賤男都咁話

康最大貢獻其實都係攪點個後父炸
以下為猜測
然後啊康就比人綠左
一睇到Sophie個人就好激動 真係好想捉佢出黎捶柒佢幾百拳
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞