[短篇/懸疑故] 飛髮定剃頭 (想追謎底就俾負評)

317 回覆
13 Like 70 Dislike
唔敢答你,連登講完會永久自爆,都係小心好
就完lunch time 推,唔知唔食中午可唔可以減肚腩仔
係啊,因為一半做人乖女,就得返半條錦鯉
剩返半條魚,魚師故入面無講下落
小妹妹咁講:
「唔痛架,上星期就解咗佢元神出嚟,所以頭先佢無叫過,一啲都唔痛!

咁做人抵啲諗,半個元神我地都幫佢搵咗歸宿啦,宜家應該做緊人地個乖女,至於另外一半,你最開頭食得丁哚咁多,份量半隻手指尾都無,梗係感應唔到啦,你掛住佢我地最多炸一份比你,但到時有兩個女人係你耳仔邊講野,你有心理準備至好喎。」

所以Sally同男主角食果啲肉絲,唔係好多
Ching問啲問題咁核心嘅
竟然準時收工推
返工推
Lunch 完推
我好想收工
好耐無睇儲埋一炮過睇好爽
樓豬咁有心既文仲有讀者睇緊架加油
樓豬有日經過牛頭角,去到牛頭角下邨影古廟,因為樓豬唔識影相,個壇又遮住頂無光照到,只能勉強影到啲黑媽媽嘅相

放大中間香爐後面,唔知大家睇唔睇到伯公把劍呢

為咗幫大家一睹伯公真容,Cap返上網搵到的圖先

圖片來源係呢度:《觀塘廟宇實錄》

臨近盂蘭節,樓豬見到好多街坊來拜神,但黃昏時間天都黑,廟入面office 無人係入面,就問唔到更多典故

後來影完相,打俾事頭婆講幾點返去食飯,開口夾著脷,講話個廟無人係度,唔知係度拜神的街坊聽到會唔會屌哂鬼

肥叔叔亂咁講野唔識世界,伯公有怪莫怪

樓豬又去開牛頭角,想影埋太歲老虎俾大家睇,夜麻麻去都影到咁火,宜家啲手提電話科技好勁。

夜晚影廟唔驚鬼,驚老鼠多啲行埋去,見有黑影跑跑跑,怕是老鼠,上網啲報告都話間廟係老鼠天堂,樓豬行樓梯都踏步大聲啲

太歲老虎

近照太歲好威風

以前街坊祭太歲會放舊肥豬肉係太歲個口,樓豬肚腩仔咁肥,又驚

廟入面都落閘了,次次都咁,樓豬是戇鳩,但係牛頭角辦完事都夜晚7點了,無辦法

影唔到神像,唯有係欄中間影入去

歡迎贊助樓豬做古廟界KOL,等樓主成功說服事頭婆可以出多啲考察
食緊晚飯推
唔知德福花園個名係咪咁黎?
我都有過呢個疑惑,所以成日福德廟講成德福廟
未睇曬
睇到擲劍瞬移就諗起飛雷神

(二十二)

前一刻我見到客人的頭滾落地面,而客人無頭的手卻會舉起合十,荒誕到極,但下一刻我將會見到的事物更是難以理解,為免各位朋友像當時的我一樣迷惘,我還是先解釋一些劍俠的事。

劍俠的剃頭,唔係飛把劍出去殺人咁簡單,聲先劍後人方至,落地開眼見劍俠,被劈的人會先聽到劍俠講嘢,然後就會被飛劍斬甩個頭,到人頭落地打開眼,這時才見得到劍俠的樣貌,描述起來像是拍戲特技,但在劍俠的世界中是千真萬確的實際經驗。

有時劍俠擲劍,都怕自己點錯相,所以斬人前偶爾會呼喚一句對方名字,如果對方回頭,那就是飛劍瞄對人了,如果對方沒有反應,那就收劍返歸。所以舊時起就流傳一種講法,話半夜聽到人叫你名時唔準回頭,我自己學劍之後都養成呢種忌諱,你話我細膽都咁話,但我無迷信。

不過劍俠斬人嘅離奇現象我仲未講完,劍俠唔止把劍曉飛,斬完頭就算,劍俠殺人係唔洗負責的。但你又唔好諗到差佬有乜能力捉到劍俠咁遠,其實劍俠殺完人,呢個世界有無人意識到件事發生過都成問題。我舉個例子你聽,我通常都係咁樣向人解釋劍俠嘅剃頭概念。

如果世界上有一百個人,劍俠飛劍殺咗人,咁世上仲有幾多個人?

減一加一,一百個,無多無少。

劍俠每斬一個人,呢個世界就會變多一個人取代佢,劍俠自己都唔知呢個人邊度嚟,就好似劍僧道生入水剃自己頭,轉個頭水入面又會走出一個假道生,呢個無中生有嘅身體得個空殼,入面是沒有元神的,所以點頭石裡面的千鬼才得以借殼轉生。

其實一直都有行家想搞明白多出個人係邊度嚟,當中有啲劍俠係歐洲鬼佬,好多仲係科學家,剛才係醫院見過的心師Raydon,就同西人學過劍術,所以同時係劍俠同時係心師,不過呢啲枝節同故事氣氛似乎唔太夾,有機會再講多啲。

呢一種無元神嘅軀殼係華人劍俠之間流傳住好多稱呼,全部都有個鬼字跟尾,最正統叫法是替死鬼,照字直譯,就是一隻代替死者的鬼。

一些無嚟正經的劍俠又會笑稱之為攝青鬼,因為如果你留意住呢個軀殼會係邊度出現,佢就偏偏唔出現,但到你一唔留神,佢就會出現嚇你一驚。

對於師傅來說,鍾意點叫唔洗解釋咁多,一句就叫屎忽鬼,俾我就叫唔慣啦。

就像現在這刻,客人的替死鬼就推門而入了,唉,替死鬼都唔夠順耳,我都是叫返客人吧,俾啲尊重。

「叮噹叮噹」我剛見住客人人頭落地,剃刀降回我手,滴血不染,下一刻就有一個與客人五觀體型長得一模一樣的人推門而入,我驚到腳震。

客人似乎血氣暢通,臉色紅潤,沒有了紫藍顏色,原來都幾鬼死靚仔,但佢笑咪咪望住我,唔知想點。

「師傅咁啫係點?」

「你頭先一刀斬咗𡃁仔個頭,佢咪變鬼返嚟搵你報仇囉!」師傅再嚇我,明顯不是認真講,但我聽得個心唔舒服。

「吓!師傅,你叫我唸咒語幫佢剃頭架嘛!同埋佢本身唔係死咗啦咩,咩變鬼搵我報仇!」

「哎呀,我變咩鬼搵人報仇啊,師傅你唔好把口咁臭啦!」客人講野不看僧面也不看佛面,百無禁忌,然後又向我解釋:「叔叔,我叫文殊師傅幫我睇頭,係因為我唔想再投胎啦,係呢個世界生存好辛苦,飛髮執靚條屍又點,我一係投胎做返人,一係變返做一條魚,好谷氣!」

師傅這時可能見我太氣餒,少少心軟,就第一次為我講解文殊剃頭的意思。

他指住地上客人的舊人頭,又指一下重新出現的客人,慢慢說道:「劍俠剃頭一刀劈埋去,原地身體就身首異處,之後就會唔知邊度走出一個一樣樣嘅屎忽鬼,代替被斬嘅人繼續生活,呢隻屎忽鬼會好聽劍俠話,仲好撚忠心,你睇吓,頭先就嗱嗱聲幫你駁嘴出氣啦。

至於原來個人嘅元神,就會留係甩落地個頭度,個頭腐爛咗,元神就會投胎,下世再搵返劍俠報仇,所以識飛劍都唔能夠亂鳩咁射人架,以前有個吳王闔閭,佢飛劍斬死咗好多人,於是還到佢宜家都未還完。」

我聽完明咁啲,更覺得冤枉:「但我要佢個聽話替身嚟做乜先得架!宜家佢個元神咪會投胎找我晦氣!」

「用閻摩降剃頭又唔同喎,你剃出一個屎忽鬼出嚟,然後誠心發願想佢解脫苦難,屎忽鬼就會去做和尚,和尚死咗之後,本身無元神,自然無投胎,化為烏有,一乾二淨。

至於佢本身收埋頭入面個元神,由你許願果刻起就超度咗,同樣化為烏有,一乾二淨,都係唔洗投胎。

劍俠剃頭會有人死,算殺人,文殊剃頭如燈滅,唔算殺人。」

我開始好似聽得明,又有啲位唔明。諗返起道生,佢前世係吳王闔閭,一千隻鬼就要搵佢報仇,佢想解怨,殺身成仁,剃完自己頭,替身就俾一千隻鬼用咗去,最終都不過化解咗一隻鬼嘅仇怨咁多。

但佢唔係文殊,用飛劍剃完自己個頭,咁佢頭入面個元神投胎之後又會搵邊個報仇?

我唔想講怨怨相報何時了呢啲廢話,其實咩前世今生,得個講字,我都唔知我前世係咩,你又知唔知你前世係點,得罪過咩人,又有咩人得罪過你?點解要有報應先,件事離譜到不得之了。
收工推
宜家先真正收工推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞