[短篇/懸疑故] 飛髮定剃頭 (想追謎底就俾負評)

317 回覆
13 Like 70 Dislike
終於有50負皮,唔知係咪改錯故仔名,魚師果陣好快過50
扮收工推,返屋企都要做返工野
魚師嗰時更新得密啲?

嗰時魚師故好好睇

(二十五)

其實咪理文殊菩薩剃頭成唔成功,成功的話元神都超度咗,唔成功的話元神都唔會係舊身體啦,我諗諗吓,覺得唔合理,見細蚊仔開始敲客人的額頭,我邏輯有限理解唔到,忍唔住多口:「你師傅咪話文殊師傅幫咗佢剃頭,咁元神都超度咗,你敲嚟做咩呢!」

細路停一停手,答得堅定:「六條魚應承咗會做個好人,做唔到就要還身體俾Mandy,佢自己要做返魚,無得話一句解脫唔洗交功課就走咗去嘅,我地心師話唔準就唔準,超度咗我就還原返個一模一樣嘅元神出嚟要佢還!」

哇,好惡毒!

細蚊仔開始喃嘸佬上身,我又留心聽多了心師咒語前幾句:

「⋯⋯
心思廟藏深思經,拜經心師問心事,
無事不登花徑殿,有問必答蓬門僧。
靈台鎖開見青天,不畏人知畏心師,
平生不做虧心事,半夜敲門也不驚,也不驚!」

我唔識分咩心師定劍俠,究竟咒語啫係點,我拋閻摩降,請佢轉身就飛劍,嚇到屌一聲又飛劍,到頭來會唔會好似佛爺Raydon咁講,不過係想專重傳統?

客人額頭「卟」一聲現出紅漆小門,我睇住細蚊仔手指靈活咁揭開小門,好奇佢手指仍未凍僵,我就開始頂唔順,成身凍到震。

這時一隻青藍色獅子從客人額頭道門跳出來,講做奪門殺出都無誇張,我唔識解釋點解咁細道門可以跳出咁大隻貓出嚟,總之睇到就係睇到,只見獅子一掌打飛細蚊仔手中飛出的銀光,銀光插在我腳前雪地定住,我才見到銀光就是他那支用來敲門的筷子,仲彎埋,跟手獅子就一下咬住細蚊仔,憑空消失。

我那時只是估獅子就是師父把鉸剪,本身唔熟劍,連青獅青絲都唔識叫,更加唔知呢把劍唔念咒就傷唔到人,心中以為係師傅一劍斬死咗細蚊仔,我入行無耐,殺細路劍俠啱唔啱都唔到我講,話唔定細蚊仔咁中意劈人,話係報應都有可能,我邊識做飛劍法官。

然後獅子再出現我面前,我怯佢是獅子,但又唔太驚,因為都估自己友,我莽撞叫一句師兄,點知呢位獅兄唔瞅唔睬,一口咬過來,我生手,未拋得閻摩降來擋住就被咬中,連心諗「死得」的時間都沒有,下一秒就來到一處山谷,與完整無缺的細蚊仔企埋一邊。

我摸摸自己全身上下,被獅子大咬一啖卻不痛不癢,一處傷口都沒有,倒是因為山谷依然寒冷,我關心自己會凍死多點。

唉,其實自己應該都死了,再可以凍得死嗎?

我又想起為客人剃頭一事,文殊菩薩為人剃頭,成功的話元神被超度,舊身體可能會送過來清涼山添,而新身體就去做和尚,但客人係死人,咁死人又做咩和尚?佢做和尚咁邊個訓返去停屍間俾人認?

唉,好煩唔想諗,劍俠其咪係咪要考牌讀書,背吓咩叫因果元神果啲,仲有究竟咩係心師魚師,會唔會有間飛劍大學,做下Quiz同Group project,可能又係油尖旺區,得行內人先見到,痴線,諗起哈利波特。

獅子沒有停留,又原地消失,我覺得師傅這把劍似乎對我好冷漠,自己做自己野,都唔同我多嗲。

「喂,你要送返我上山!」細蚊仔對我講。「我兩把劍都俾你拗彎哂啦,我都係斬你一下啫,一陣你要送我返旺角!」

細蚊仔真係細蚊仔,查實我不會知他有多少把劍在身,老實和對家講自己用盡飛劍,咪俾人有機可乘囉。

我沒有打算解釋自己無心整彎佢筷子,反正有理都說不清,何況我都唔知發生咩事,還是先把細蚊仔帶返上山才算,不過我未試過飛劍載客,所以又問下細蚊仔。

細蚊仔話心諗住一齊飛就得,膊頭都唔洗搭住。

我照做拋刀,叫咗「請寶貝轉身」,點知把刀同獅子一樣自己走咗去,又唔知匿埋係邊。

細蚊仔目定口呆,「你做咩放把劍走?你好多把劍咩?」

前一刻覺得細蚊仔城府唔深,隨便俾我知自己
無劍,呢刻我慌失失,都老實搖頭,真係唔好意思。

「痴線佬,你知唔知呢度距離地球幾多光年啊!你整條太空船俾我啊?」

我上兩章收尾同大家講過飛劍送咗我出太空,但我當時唔知,只以為清涼山係某處深山,最多咪西藏瑞士果啲,無預期拋下劍會出咗好多光年。

劍俠咪著返古裝囉,點解會係拍科幻片!大佬我想學飛髮,收返想學身劍合一句野得唔得!
有無睇咗魚師嘅朋友估到細蚊仔劍俠係邊個
Sally同大佬蟹就唔洗估掛
返工推
臨食飯推,世界上有沒有好工,可唔可以請文殊菩薩剃我頭
收工推
放學推
再返工推,9月開咗學,打字會再慢啲,對唔住大家
唔會收到工推
推到有文
輕輕一推已過萬重山
一切有為法,如夢幻泡影,如露亦如電,應作如是觀
出文呀
今集夕陽新丁講剃頭
返緊工唔想返工推
收唔到工收唔到工
發呆推
魚師完咗幾個月都冇追你故
明明記得之前有睇過你呢篇新故
嗰陣好似因為太少文所以冇留言
結果而家無聊入故台先見返你個故
訓醒推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞