[短篇/懸疑故] 飛髮定剃頭 (想追謎底就俾負評)

317 回覆
13 Like 70 Dislike
訓前推
坐車推
收唔到工推

究竟有得收工嘅生活係點
仲未出文

(二十三)

「點解咁堅決⋯⋯哎。」我問到一半,醒起錐人痛處唔應該,立即收口,「咁我要點幫你,講句想你做和尚就得?」

「唔止㗎,仲要好誠心咁諗先得。」客人笑咪咪補充。

「哦。」老實我都唔知點為之誠心,自私講我緊係唔想同客人結仇,但點解要做和尚,啫係我希望佢開心得唔得先,就算出家,唔可以做神父牧師架咩,做道士又得唔得?不過試試無壞:「咁你去做和尚啦!」

我都無學過佛,咁樣心態真係會得咩?

師傅睇怕一早知唔得,都無等冷場,拍拍我背脊:「你知唔知和尚係做啲乜?如果唔知好難許願啫。」

「係咪敲經拜神食齋打坐果啲?」死,我又擔心自己在師傅面前答得太輕佻,於是恭恭敬敬講多句,「啫係好虔誠咁拜佛信佛嘅修行者?」

師傅無奈搖頭笑一聲,露出了滿口煙屎牙,「咁又唔話得你錯,和尚日日都做呢啲⋯⋯不如咁啦,你拎住閻摩降,上清涼山補吓習先。」

我正想問清涼山係邊,客人立即無獎遊戲搶答:「五臺山我呀媽都去過,醫生話佢生唔到小朋友,佢就上山搵文殊菩薩,坐旅遊巴果陣巴士倒後衝落山,但去到山涯邊就煞住咗,呀媽話成車人唯獨佢見到菩薩顯靈,仲指示佢去拜送子觀音,送子觀音即係童女嘅化身之一,童女就送咗我俾佢做仔。」

「傻佬,我話清涼山啊,咩五臺山啊!」

「唔係咩!東北方有處,名清涼山,從昔已來,諸菩薩眾於中止住;現有菩薩,名文殊師利,與其眷屬、諸菩薩眾一萬人俱,常在其中而演說法。《華嚴經》明明咁講架啵!《佛說文殊師利法寶藏陀羅尼經》咁講,有國名大振那。其國中有山號曰五頂。文殊師利童子遊行居住。為諸眾生於中說法。佛經咁講,人人都咁講!」

「哈!同我講經!咁你識唔識臨濟義玄!有一般學人向五臺山裏求文殊,早錯了也,五臺山無文殊!」師傅講到笑呵呵:「講經無撚用!拜佛哂鳩氣!你呀媽更加痴撚線!」

「唔準鬧我呀媽!唔準鬧我呀媽!唔準鬧我呀媽!」客人摸住自己耳仔,開始原地跳。「菩薩都無情講,菩薩都無情講!」

我無見過客人呀媽,唔到我亦唔識得評論,我唔識心理學,唔知咩叫自閉症,但知道要體諒多啲,師傅無再激客人,口講「你啱你啱」當投降,但我又唔見師傅有後悔過自己鬧人娘親,好似本身知道好多客人兩母子嘅事。

師傅望望我,叫我嗱嗱臨去一轉清涼山,佢話我剃開個頭唔知點收尾,本身預咗,因為我唔知點解要人做和尚,又唔知和尚係乜,但知完自然就得心應手。

我心急問清涼山係邊,師傅就咁話:「唸返句咒就得,閻摩降識路架啦,同埋唔洗急到走夾唔抖嘅,頭先剃頭唔乾淨,元神又無斬甩到,反正你返嚟都要再搞一次。」

我心入面馬上嚟反應,覺得自己好似一個交唔到成績表嘅學生。

師傅又拍多下我背脊打氣:「俾啲精神!都唔關你事,係佢未諗清楚自己飛髮定剃頭啫,到時俾佢揀多次咪得!好好好,走先啦!」

我點頭說知道,打算要走,行去門後又想拆門鈴,師傅話唔洗帶噹啷,因為我唔洗帶客人路,呢轉我自己去就得。

客人想跟去,師傅叫佢唔好,而且未剃眉頭眼額,元神又跟咗入呢個新身體度,出門實會俾人斬,我宜家知咗咩係劍俠,就知師傅唔係真係講緊《天若有情》,油尖旺似乎一街都係劍俠,真係唔講無留意,失禮晒!

「咁叔叔呢?佢都係奪咗人身體,劍俠唔會斬佢咩?」

師傅同客人講的野不嬲精彩,但我都唔想耽誤件事,我拋高剃刀,講句「請寶貝轉身。」

「哈!」師傅無理啦間冷笑一聲,「佢前世咁惡咁記仇,邊個敢開佢齋啊!」

師傅輕鬆講,我聽到背脊骨都直一直,完全係頸梗膊痛,但飛劍快,我呢刻已經唔再身處係飛髮舖。

清涼山?但呢度雪山嚟架喎。

我落在積雪面上,兩腳立即插入雪中,深度差不多到膝頭哥。

我呢刻仲戇膠膠,以為去到雪山好撚出奇,屌你老母,我仲未知原來飛劍送咗我出太空。

俾啲心理準備我得唔得!
都市劍俠故,出出地球好快返,放心唔會變鳩故

劍俠擲劍萬里,又點止萬里呢
屋企推
返工推
中午推!
正負皮數係-45上下不斷浮動,減完1又會加1,好似劍俠剃頭咁
收工推
有時覺得講典故方面有d隔硬拋出黎,同太刻意用d舊時用語
但好睇
返工推,係咪個個打工仔都會早醒然後失眠
飯鐘推,失眠到好攰
返工推
唔想返工
推一推
幾時有故睇?
樓主做邊行ga

(二十四)

突然耳邊傳嚟一把細蚊仔聲:「係咪文殊菩薩啊!」

聲先劍後人方至?

我秒速諗起可能是劍俠,嚇到無命,立即拋起閻摩降,口訣都唔識講,慌張大叫一聲屌。

突然頭頂噹一聲巨響,我又聽到有細蚊仔聲「哇」一聲叫,閻摩降回到我手中,而一條彎曲的細長銀色金屬條則從天而降,臨跌落地時突然變成一個屁股落地的PE衫眼鏡爆牙小學生,他手中拿住剛才我眨眼間見到的那條彎金屬,面青唇白,厲眼𥇣我:「擋我刀咪算,點解拗爛我把嘢。」

我望住佢「把嘢」,原來是條韓國鐵筷子,想必又是把飛劍,我驚魂未定,無諗禮貌:「你斬我喎契弟!」

「鬼叫你激到我師傅咁嬲,點都要斬你一刀架啦。」細蚊仔企返起身,叉住條腰,想扮理直氣壯,實情戾橫折曲。

天寒地凍我就話著住裇衫西褲,頂到多陣,短衫短褲乜佢唔凍!

「咩咩邊個激邊個!你師傅又邊個!」我做人徒弟半晚唔夠,連拜師斟茶都無做,咁快就有仇人,咪玩我!

「我叫做善逝童子,有四個師傅!Tina、Raydon、Sally同大佬蟹!」

細蚊仔講四個名出嚟,我心諗實知咩!好在早前見過童女Tina同心師Raydon,咁Sally同大佬蟹又係邊個?

以前睇武俠片都會講自己師傅係乜山乜派,乜乜師太乜真人,原來宜家香港地劍俠唔興玩呢套,要改英文名同花名,但細蚊仔又叫自己做善逝童子,變返環珠樓主,畫風硬係唔啱咁。

講返激嬲人地師傅,我係有阻過下兩位佛爺,但已經自量低聲下氣,收尾又唔見佢地好嬲我,小氣到咁。我諗落又心虛,探問多句:「師兄你點錯相啦掛!」

「我地唔同路嘅,唔好叫我Ching!」咩清,劍俠都咁緊貼網絡,細蚊仔劍俠讀小學唔知會唔會群埋大陸同學睇抖音,「呢度清涼山,得文殊菩薩先會過嚟擺死屍,你唔係文殊師利咩!」

「擺死屍?⋯⋯點好啦,唔係我啊,我只係學師仔嚟!」

「你拎住閻摩降,又識飛劍,你咪文殊囉⋯⋯啊,可能師傅真係俾你個師傅激嬲,咁我同你無野啦!拗彎我把劍就打和啦!」

「吓!」細蚊仔態度得戚不已,我忍唔住吓了出聲,「咁你就係特登嚟斬我?」

「唔係啊,師傅話文殊師利隨便同Mandy個身體剃頭,咁對Mandy唔公平!所以叫我嚟接元神同身體嘅!另外係我自己想斬你咁解,你記得唔好話我師傅聽!」

我見閻摩降係我危險關頭唔洗口訣都用到,都叫有粒定心丸食吓,於是我無視細蚊仔後尾果句,洗乜應承佢。

我再問我想知的事:「接咩身體?同埋你頭先話呢度係文殊擺死屍嘅地方,即係點?」

「即係咁囉!」細蚊仔指指我身後,我神經緊張立即轉身,沒想到身後雪地上已躺住了客人的舊身體的頭同身,而師傅那把青獅鉸剪就同一時間落在我手中。

我唔知飛劍算唔算劍俠嘅手提電話,但姑且一試,對住鉸剪問問師傅:「師傅,我應該點?」

鉸剪沒有發出聲音答我,無啦啦自己在我掌心彈跳一下,消失無蹤,大概不答就是一種答案,我已想像到師父扯住支煙仔叫我自己執生個瀟灑呀叔樣。

「好!開門大吉!出入平安啦喂!」細蚊仔拎出另一支一式一樣的銀筷子,繞過我走到客人斷頭旁邊蹲低。

拗彎一支筷子咪拎多支,他的筷子成雙成對好正常,不過我對他手拿筷子的造型有種既視感,細蚊仔的師傅之一是心師Raydon,莫非他想幫客人舊身體拉龍鬚糖!但客人個元神唔係入邊啵!

我一於唔提佢,鬼叫佢啱先斬我!
Lm
Pish
推一推,成日儲埋一次睇
故仔個層次超多高質到癲,又多引典,好正
Pish
有出,只係開始又半工讀,無時間打稿
好想爆grade改變命運
你啱,話唔定我無形中受影響咗
唔知細蚊仔劍俠睇唔睇火影
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞