[短篇/懸疑故] 飛髮定剃頭 (想追謎底就俾負評)

317 回覆
13 Like 70 Dislike
小妺妺伸出手,湊近額頭小門

樓豬真係豬,手指打錯成手拍
你沒將「小」字打成「肛」字就算啦。

個故好深
話時話,其實點解會之前估係狗同魚嘅
呢家去到第十,正正係魚師的Mandy
因為覺得不會殺人。
提過交通意外,以為避狗。
提過魚,覺得和魚有關。
中啊
天照同長庚有BNO
再研究下。
儲文撚here加速pls
好正
已追蹤等新文

(十一)

我帶住一人一雀再往前走,前方走廊的一邊站了個女仔,她兩臂密鋪了紋身,一頭黑短髮齊陰,腳邊擺放了一個大紙袋,裡面塞住一大嚿婚紗。

「呀慧!呀慧!」了哥放聲大叫,痴痴地線,我俾牠嚇到僵直了身子。

由我留意到跌出紙袋的婚紗腳起,心中十有九成都估是那個呀慧,我帶住客人一路走來,除了剛才那兩個仙姑佛爺,倒是一個普通人都未撞過,這下呀慧聞聲就轉個頭望過來,我諗起自己膊頭上企住一隻了哥,腰後面綁住個啷啷,而呀慧個未婚夫則衣領染血頭紮膠袋,真是痴線至極。

「咁大聲!撞鬼你咩!」我壓低聲線對了哥說。

「係咪見到呀慧?」客人拍一拍我,他大概知我失措,又說:「我地行快啲,雪房就係前邊,揞住頭呀慧見唔到我,最多望到你同雀仔。」

我見呀慧開始朝我走來,時間無多,有理無理她見到不見到,馬上把握機會跟客人把話說完:「佢行緊過嚟啦!但你揞住點見佢?」

「遲啲都會面對面,我唔急。」

「頭先係咪你叫我?」客人話口未完,呀慧就走到我面前來。

「欵⋯⋯」我唔識解釋。

「咁你哋傾,我入去先。」客人也幾不負責任,一心只想逃離現場,一支箭貼住牆走。

他與呀慧擦肩而過,明明兩人互相揩到了膊頭一下,呀慧還真是不知不覺,眼尾都沒睄一下,我諗起陰陽相隔四字,又唔知點解諗起陳奕迅果句只差一個眼波,其實兩人的緣分已比其他情侶多,相隔卻仲能夠相逢多次,差個眼波但至少剛剛擦過。

我向呀慧身後張望,眼見客人頭也不回,我都顧不得這麼多,直接向客人呼喊,嚇到呀慧退後兩步。

「師傅話我可以幫你,我可以點幫你?」我這樣說。

客人身體一震,留了腳步,「無啦!師傅一開始就估到我想點,我本身諗過你幫我俾戒指呀慧,但咁咪仲吊住吊住!」

他講得灑脫,卻又不再前行,我見他已從褲袋拿出一個灰藍色絨面小盒,緊緊握住。

「你俾唔俾到佢手都吊住架啦!」客人自己要鑽牛角尖,但我陪他走過這一程,點都戥佢唔抵,所以閒人一個仲心急過新郎哥,「至少送到咗,終於都送到咗,唔好咩?」

我向客人伸手過去,這時呀慧卻叫住我,她說:「喂!你同緊邊個講野?」

我留意到她兩眼大瞪,一時分心,突然一個開門關門聲,我舉目只見遠處盡頭那道門就快關上的一下,我手心覺得一墜,客人早走了,不知蹤影。

我把手臂收回,手中已拿住那個小盒,我都沒心機雕琢辭令了,只是直接把盒遞向愕然的呀慧。「我唔識解釋,但新郎想俾呢樣野你。」

「吓⋯⋯咁。」呀慧緩緩接過小盒來,凝望住手中物,喃喃自語,「唔怪得一聲唔出走咗去,就係咁?去拎戒指?怕我鬧咩?咁心急揸車。」

「唔好喊。」了哥細聲講。「呀慧唔好喊。」

呀慧滾起眼珠,視線落在了哥身上,聲都震埋:「仆街仔係咪你?」

「對唔住呀慧!呀慧唔好喊!」

「仆街!⋯⋯仆街仔啊你!」呀慧一個掩嘴按在口罩上,兩眼就爆出眼淚,「我咁惡咩?做咩咁驚我鬧喎!」

「你唔惡!你好靚!你最靚!」

「仆街嚟㗎!宜家講我靚有咩用!」呀慧用手背擦眼淚,我見她手刀處,還確實紋了「仆街仔」三個字。
等後續解釋
搭車推文
樓主出快d pls
睇完魚師再返嚟,好多位都通咗
樓主啲故好高汁,題材都好得意
推到有新文
留名等新文, 本身負評左個post, 應該篇篇文正評定負評
高汁故應該多d人睇到

(十二)

啊慧抽泣了半分鐘,又安靜了下來,她瞪住我,眼神真係幾惡。

「你究竟係邊個,同埋點解戒指會係你度?」

我咪講過我唔識解釋⋯⋯

甚麼六條魚一齊殺死Mandy再跑落唐樓。

甚麼應承過童女會做個好人,所以可以用Mandy個身體。

呢世做人好唔好玩?好過做魚,不過今日交成績表,要睇下係咪好人。

我自己也不知道自己聽咗啲乜,我可以點解釋俾另一個人聽?

我又諗起剛才遇到那兩個甚麼魚師心師,然後客人個身體同元神一分為二,既然了哥答「唔係好人」,咁意思係咪客人個身體要還返俾Mandy,元神了哥見完呀慧最後一面就要交俾那個小妺妺?

屌!咁邊個係Mandy!

客人自己明明每事知,我管你元神身體,留下一隻了哥就交自己未婚妻我應付,人倒走得快過鬼,果然是一個仆街仔。

自己老婆自己面對啦好心!

我靈機一觸。

「你宜家想唔想見見新郎?」我問呀慧。

「點見喎!我仲要等到聽朝六點鐘先見到!」

「唔係呢種見。」我決定一不做二不休了。「如果俾你見返新郎,佢識行識講野,不過塊面爛哂,你驚唔驚?」

呀慧聽完就冷笑,「自己老公有咩好驚!我驚你呢個痴線佬多啲,九唔搭八!」

我頸子一痛,了哥竟然開始啄我!「痴線佬痴線!痴線佬痴線!」

我本來就把幾火,了哥要好人當賊辦,我實在忍唔住口:「唔怪得你話自己唔係好人啦!成世人連另一半都唔敢好好面對!宜家成世都完啦,都俾多次機會你仲閃,你係咪男人嚟!負返啲責任啦!」

說完我一手拍飛了哥,急步衝去走廊盡頭那道門,用力一推。

「碰!」我推不開,竟然門是鎖上的,客人懦夫得好絕。

忽然間一截白影從天而降掠過我眼,我低頭,一把白膠柄摺刀已打開跌在我腳前,我又認得刀上寫住的梵文,正是師傅的剃刀。這時師傅的聲音在我耳邊響起:「做多咗啦!不過你未撞過板都唔會聽,你宜家插把刀入門罅啦,道門就會唔敢擋路自己打開。」

「記得一陣用完拋一拋把刀,還返俾我!」師傅又後補多句。

我想起收音機講的那個劍俠故,我應該無諗多到掛?
上海師傅終於出返來,差啲唔記得個故開頭是學剪髮。
《關於我想學剪頭髮,卻穿越了去靈異世界那檔事⋯⋯》
啱啊!
前世今生正正係魚師故嘅主軸,恩怨對錯魚師可以記住幾千年都要你還!

介紹返魚師就係解魚(即劏魚)至化境嘅人,淨係用對眼神就可以將人拆解,完全唔會痛,而當活體被解開,魚師可以從身體入面約花蟲鳥獸型態嘅元神放出嚟

魚師豬
劍俠豬

上海師傅也可以用眼神剪頭髮
第一同第三句都大致啱
至於剃頭點解,故事會慢慢解開謎底嘅
客人結婚都趕住去見工
又啱咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞