[短篇/懸疑故] 飛髮定剃頭 (想追謎底就俾負評)

317 回覆
13 Like 70 Dislike
吸收教訓,唔敢太深,唔咁大口氣叫自己恐怖故,同埋唔敢改標題做XX師

出到(六)啦
查完維基見到Yamāntaka係大威德金剛,藏傳密宗認為祂係文殊菩薩嘅化身,會唔會話「文」師傅就係文殊菩薩?但係仲未好get到飛髮定剃頭同死亡個關係。
上網查埋資料!多謝巴打咁認真睇故
飛髮剃頭嘅意義逐啲逐啲就會揭曉
樓豬為了寫故,留鬚留頭髮親身約了呢幾日去廣式剪髮,剃刀剃鬚好緊張
樓豬為咗寫故都有認真準備架,睇咗遊記覺得好睇嘅話,可以留個負皮或者留留言推推佢,好人一世平安
樓主好認真呀
推到有結局

(七)

客人話無得嬲,也沒有說接受我的道歉,我不再好意思站到這麼近,於是回到一邊的紅皮長櫈坐著,我把那包好在白毛巾的玻璃拿上手,看得痴呆。

「放低佢啦!」師傅說話時望都不望我,我手指握得緊,玻璃角拮破了脹實的拇指根部,我覺得好撚痛。「唔係發吽哣吓話?唔想學剃刀,就幫我開收音機啦!就係你後邊。」

我失住神轉個頭,原來櫈背靠住的牆上用膠貼鈎吊住一個黑色盒仔機,天線都沒有條,大小十足十廟外任人拆盒拎的佛經機,我打開掣,用食指推推上面的黑色齒輪轆,這個是音量掣,電台節目主持人的聲音開始變大,他正開始講一個佛教故事:

從前有一個叫阿含薩的劍俠,早已練到身劍合一的境界,所謂身劍合一,股息一吹就能從舌底下取出寶劍,朝天擲劍就能連劍帶人飛走萬里,每每斬人,劍先聲後人方至,到見到劍俠真人時,大多都是看在落地人頭的眼裡的。

但大多數劍俠仍然只是一個凡人,他們逃不出生命裡的種種苦難,生老病死身心煎熬,劍俠們全都要承受,阿含薩不滿足自己的境界,但他知道在祇園精舍有一位出家太子,叫釋達多,是位聞名八方的大覺者,於是他擲劍下山,尋太子求道去。

阿含薩傾刻間來到精舍,卻發現精舍裡僅有一位浴血僧人在打坐入定,其餘僧人均不知去向,阿含薩多次呼喚血僧,血僧始終不作應答,阿含薩便要擲劍遁走,另尋太子的所在地。突然地上「叮噹」一聲,跌了一把剃刀在地,刀身燒住無色火焰,現出了「閻摩降」幾字,然後耳背就傳來響亮如鐘的人聲,嘆氣道:「這人未斬得。」

劍先,聲後,人方至!阿含薩知道自己定是遇到另一位身劍合一的劍俠,他藝高膽大,不怕被斬,故不立即遁走,站穩原地等待對家現出真身,待他轉過頭來,以為會見到一個人模人樣的劍俠在眼前,但他見到的卻是一個皮膚發紅,長住9張臉,34條握劍手臂,16隻腳,頂生牛角的大惡相之人,阿含薩知道此劍俠修為非比尋常,於是目不轉睛,以免在眨眼的瞬間被飛劍斬頭。

惡相人不停嘆氣,重覆說:「這人未斬得。」然後逐步後行,退至血僧打坐的位置上,坐下打坐,與血僧合二為一,血僧開眼,開口問阿含薩是否在叫他。

阿含薩來到精舍遇見高人,便先入為主以為是見到太子,血僧否認,釋達多太子是佛,血僧自己不過是位無名菩薩而已,不過要指引阿含薩精進修行的方法,血僧在劍藝上的修為境界已綽綽有餘。阿含薩見過菩薩的威武惡相,自然不會質疑菩薩的資格,於是虛心受教。

菩薩教他,要在七天內斬一千個人的頭,斬成了,他便可同樣修成菩薩,斬不成,他此生的修為境界就到此為止了⋯⋯

我聽到戲肉,這時師傅一下上前熄了收音機。「返嚟先聽!」師傅說。

「嘩!剃完啦?」我定睛,客人已經剃好鬚,站在師傅身邊,他的臉孔分裂成七八個部分,但至少沒有了血漿住,由嘴至頸的鬚根亦剃得光滑,客人看我的眼神坦蕩,我心有愧疚,目光就沒能在他的臉龐上半部分停留。

「發完吽哣啦嘛!幫手送客啦!」

「唔該你啦哥仔。」客人對我說。
好好睇
主題好有趣
出到(七)啦
樓主的對白又真實又生鬼,好正,即係咁:
有睇呀,每日都專登開返個post出嚟睇吓更新咗未㗎,快啲出(八)啦,加油啊
多謝支持啊 出咗(七)啦
多謝你,我會勤力寫文架
新讀者LM

客人係咪去投胎呀?
「幫襯就飛髮,搵老襯就剃頭。」

飛髮是投胎?剃頭是搵替死鬼?

(八)

我起身送客,心想客人幾步走出門口都要送住出,傳統理髮服務真是招呼周到。客人走出舖頭外,就轉頭眼厲厲望住我。

「拜拜!」我對他揮揮手,自知柒下柒下,但搞成咁都唔知有乜好講,總之就是我錯。

「吓?哥仔我唔識行,你帶我路好無。」客人吓了一聲,語氣其實仍然好聲好氣,我賤我身痕,寧願他開口埋口屌鳩我。

「送埋人地去目的地啦好心!」師傅插話提點,又拍了我背脊一下,解釋道:「人地係朗豪坊睇到人賣燈賣地磚,見有好路行所以先識入嚟,宜家要佢走返出去咪有心考人!」

我唔識,師傅點教唯有點做,於是我也跨出門外,這時師傅拆了門鈴下來,叫我繫在腰間,我試探動一動身,連每踏一個碎步鈴鐺都會響一下。師傅唔想客人個破相嚇到人,又拿來一個白膠袋讓客人把頭包住。

「師傅,膠袋遮住咗額頭真係好咩?你又話同我額頭點燈?」客人臨走都要找師傅講笑。

「潤我呀!」師傳笑笑口,踢住腳也走出門口,挨住門框就從衫袋夾支霉霉爛爛的藍嘴煙出來,煙仔在客人膊頭抰兩抰,突然就點著火了,不知想搞甚麼魔術大師,「人人夠話膊頭另外有兩道火唔揞得啦,你老尾咪又個個著衫有袖!」

「哈!唔講啦!呀慧等緊我!」客人照做用膠袋紮好自己的頭,膠袋密實,所以後半句是有回音的:「以後你睇住細佬我啊!」

「老套,咁多我鬼睇到。好行唔送啦吓!」師傅手指彈一下我腰上啷啷,催促我帶客人上路。

叮噹叮噹,我也不知客人要去邊,希望路程不用徒步走太遠,我問他係邊,他同樣不知,我猜一係佐敦一係窩打老道,其實沒揸車行落都是麻煩,不過後者腳程始終短些少。客人蒙住頭,就靠我用電話上網查查,我見到篇篇都未講明目的地,難得才見到幅相影在大門口,估計八九成是在窩打老道那邊,就如實同客人講我得八九成把握。

「去錯最多咪再行,我地敍下舊就唔覺行到辛苦。」客人如是說。

敍舊?放過我!

「其實你係咪好憎我。你可以直接鬧出嚟㗎!」我說過我賤。

「其實無拖無欠啫,只係你見我要結婚先覺得我慘,我衰心急,漏咗戒指想快啲拎返去,我對你都自私㗎。」

「咩自私,我咪仲自私,我純粹唔想讓。」

客人不應,在到達目的地之前一直沒有再說話,我不知自己是慶幸他蒙頭所以不用你眼望我眼,還是在為一路上的無言相伴而焦急更多些。

我們沿住窩打老道轉彎,來到了正門,客人灑灑手,與其係生人路入,不如屈返入登打士街係死人出口道後閘入去,他估這樣會近點。

既然他再開口,我反而厚面皮想問他「敍舊」是不是另有所指,如果不是有心窒我,今日才第一次見,何來有舊好敍呢?

「你記唔記得我地六個人殺完Mandy之後一齊跑落唐樓?」

「痴咗線!」我猛咁頭擰擰。「我幾時殺過人!」
睇完魚師,終於等到新故
新讀者lm
btw文呀
Mandy 是隻狗?是條魚?或者其他動物?
Mandy…我諗起魚師故都有個Mandy
多謝支持出到(八)啦
多謝你咁抬舉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞