[短篇/懸疑故] 飛髮定剃頭 (想追謎底就俾負評)

317 回覆
13 Like 70 Dislike

(十三)

我把剃刀插入門縫,咔嚓一聲,門就自動解鎖,我拉開門,見客人的身體正躺在一張金屬檯上等待著,他依然笠住膠袋,我見到就炆憎。

想到師傅叫我拋刀歸還,舞刀弄槍容乜易𠝹親,安全起見我把刀摺好才輕力試拋,我肯定輕力至極,刀也才離手一兩厘米,沒想到刀太好彈力,我拋得出接不住,這下真是蕩刀了,我戇居居地拋下舞下,一個跣手,刀突然就不知飛了去邊。

我唯有安慰自己,師傅一定是把刀收回了。

「哥仔你點開到門嘅?」這時客人出聲問,在我推門的時候腰間傾鈴哐啷,所以客人看不見事物也知道是我。

「你無鎖好。」我亂答,然後又問他:「你就咁樣瞓到聽日,之後就會俾人認架啦?」

客人坐起身,兩手扶住檯邊:「到我臨俾普通人認果陣,我就會變返正常情況,師傅話我係光脫脫,我估連衫都會自己消失掛。係呢,呀慧走咗啦咩?」

我轉個頭,呀慧剛好伸頭探進來,了哥也同時飛進來了,可能因為剛剛才發過我爛渣,就沒有再企上我的肩膀,牠跳上另一張同樣瞓了人的檯,以往我會忌這些不吉利的事物,現在我的角色不同,心態也不同了,見到一邊有人瞓緊都不會大吉利事,而呀慧明顯有點驚,遲遲不走進來。

「呀慧其實係門口度,你會唔會想親眼見佢?」我雖然氣在心頭,但未至於要陰客人一鑊,所以無呃無氹,講到明呀慧在場。

「嘿。哥仔我知你想做咩⋯⋯」客人無奈聳肩,講解我不知的事。「但一除咗膠袋,我就會變返瞓係度,無野改變到,我始終再見唔到佢,佢亦見唔到我多一面。所以唯有係咁,好意心領啦。」

原來客人不是怯,我多少怪錯了他。

我腦筋千轉萬轉,想為這對準新人留下少一點遺憾。

「不如咁!我做中間人,你地正式咁交換埋戒指好唔好。」

客人不出聲良久,最終點了下點頭。

了哥又飛了上客人的肩,開始不斷對我說:「多謝恩公!多謝恩公!」

古裝片咩!我失笑,客人講野正正常常,沒想到分開元神身體之後,個元神反而鳩鳩哋。

「好,我去同呀慧講啦吓。」

「美治美治!」了哥又叫住我。

客人又開口為了哥補充道:「你就咁樣同佢講,係人都會當你發神經。有首歌係以前Long D嘅時候我FaceTime唱佢聽嘅,佢聽到就會信。」

「吓?要我唱歌啊?」

「上YouTube啊哥仔。」

我面紅,低頭碌手機,然後客人告訴我歌名,原來係呢首:「Taylor Swift吖嘛!」

「歌名唔係with,係to,Youtube成日自動幫你查錯。」

「哦。咁我又真係無聽過嘅。」

我按下三角形,Skip過廣告,音樂播放,我想起自己聽過這首舊歌的旋律,很多人翻唱過,但現在我才知叫做《You Belong to Me》。

See the pyramids along the Nile
Watch the sun rise on a tropic isle
Just remember, darling, all the while
You belong to me

一聽到音樂,呀慧的面色就變得蒼白,她已沒有顧忌了,我見她歪歪倒倒,逐步向我和客人走來。

See the marketplace in old Algiers
Send me photographs and souvenirs
Just remember when a dream appears

「喂,痴線佬。你係咪一直都同緊仆街仔講嘢?」

我點頭,指向客人坐住的方向:「你睇唔到㗎,得我睇到。」

I'll be so alone without you
Maybe you'll be lonesome too, and blue

呀慧又開始流眼淚,而口罩早已濕透,她除低口罩呼吸,粉底唇膏一塌糊塗,她再抽張紙巾用力擦走眼水鼻涕,曾經精心雕琢的妝容已沒有了需要憐惜的理由。

「咁仆街仔有咩同我講?」她擤住鼻涕問。

我望向一人一雀,代呀慧等著客人的答案。

「哥仔你肯唔幫代我講野?」

「等你開口。」幼稚都好,我自覺答得很型。

Fly the ocean in a silver plane
See the jungle when it's wet with rain
Just remember till you're home again

「記唔記得我同你講過,我以前係條魚,有神仙幫我借人身體變做人,但個身體本身條命短,所以我其實一早就知自己條命唔長,果時你唔信我,話我搵藉口唔同你結婚,仲話我正仆街。」

「咁你係仆街吖嘛!叫人點信喎!」

I'll be so alone without you
Maybe you'll be lonesome too, and blue

「後來我諗通咗,人人都有大限架啦,拖住唔結,咪呢世都趕唔切結!所以我急,我知你一定以為我怕你鬧先至一早唔見人飛車返去拎戒指,其實係我心急怕趕唔切⋯⋯點知反而趕唔切。」

Fly the ocean in a silver plane
See the jungle when it's wet with rain
Just remember till you're home again

曲終,但心中記掛著You belong to me,人聚不到,亦可以不算人散吧?

「點會趕唔切!」我剛轉達完客人的話,又立即駁嘴,十足人格分裂,我扶高呀慧拿住戒指盒的手,又帶住客人的手去接過盒子,「自己結婚自己交戒指比新娘子啦。」

我不知新娘感覺到幾多,她到底見不見到站在隱形肩頭上的了哥?她會否看見一個凌空的戒指盒?

她知不知道,在另一個空間裡,新郎終於可以將戒指親手戴上她的無名指?

客人打開盒,摸出新娘那顆戒指,呀慧這時一個彈起蹲底,「等陣!」,我心離一離,以為她是嚇親,原來是在摷腳邊婚紗,「至少等我戴返手套頭紗先!」

「慢慢,慢慢。」我說。

呀慧眼含淚珠,兇狠地盯住我,她一邊戴手套,一邊質問:「係你講定仆街仔講?」惡到。

「⋯⋯係我。」我尷尬,真多嘴。

「如果係仆街仔講嘅,你唔洗包庇佢!」呀慧整理著頭套,她手忙腳亂,我伸手想幫,她一手拍開我:「最衰都係仆街仔,個妝溶哂啦!」

原來她是嬲這個。

到她準備好,我再扶兩人的手互相觸碰,新郎哥摸索新娘正確的手指,一手拿住戒指,臨將戒指穿上去,竟又躊躇不前!

客人問我:「真係好咩,交換咗就吊住吊住呀慧。」

吊住?你直情係唔嗲唔吊,吊兒郎當添啦!

我燥咗,直接將客人的話原句復述,連他猶豫的語氣都完美傳達了。

「仆街仔!咁你又同我求婚?你戴定唔戴啊!」新娘黑面,厲聲呼喝,用力縮手。

「戴戴戴!」新郎捉緊新娘的手不放,終於在扭扭擰擰中為手指穿上婚戒,新娘可能感覺到手指上突然變出戒指,她用不可思議的眼神望住手指,另一隻手把戴住戒指的手捉實在心口,她看著新郎所身處的一團空氣,又望住我。

「喂,你教我點同仆街仔戴戒指吖。」

於是我又捉住新娘的手把戒指套在新郎手指上。

記得有人說過,婚戒之所以戴在無名指上,因為手指裡面有一條愛情脈直通心臟。我留意到一對新人的額頭都伸出了一條紅線,衣領入衣袖出,沿住手臂蔓延至無名指,穿過戒指再與另一半的紅線對接打結。

等我再眨過眼,紅線又不見了,我不把這異象講出口,費事破壞氣氛。

「哥仔多謝你。」新郎對我說,然後伸手擁緊了新娘,而元神了哥則不斷向我點頭,說多謝恩公。

心有靈犀一點通,新娘也摟緊對方作回應,她問:「我有無摟中?」

「摟中咗啦,仲摟得好實。」我欣慰答道。

學飛髮竟然做埋證婚!仲係冥婚果隻。三人一雀的心事,終於有個著落。
樓豬呢排搬屋,收工、搬野、執新屋到三點幾,點解人屋企會有咁多野搬

樓豬遲咗更新,你地解樓主啦
多謝支持,出咗十三了
竟然係咁,到宜家進度呢,你又點推測
出到十三啦
十三今日出咗
我有些迷惘,可能完結後再看一次。
係咪大家都迷惘
典迷惘法
你指男主角怪佢啲咩,定佢點解淪落到宜家咁
係魚師故入面,客人本身係六條香魚之一,魚師幫佢哋投胎做人,將一個叫Mandy嘅女仔身體搶咗,一分為六,變成六個小朋友跑落唐樓

十三集提到宜家係Mandy個身體死期,六個人就要同一刻死

一故還一故,前設野一定解
呢個謎底就要睇故了,樓豬會努力更文架啦
食飯推
屙屎推
出快D呀
每日屙屎每日推

(十四)

我見兩人抱得肉緊,便退出外邊迴避,心中幻想,雖然女看不到男,但中間也有一隻了哥做陰陽眼,一日不掀膠袋,三口子說不定可以再續前緣,反正不是林正英拍殭屍先生,講究甚麼人鬼殊途!

想多兩想,又想到剛才那兩位佛爺在等緊,身體會還俾Mandy,元神要帶去英國做炸魚薯條,客人根本沒有選擇,這對苦鴛鴦我真是唔知點幫了。

「夠時夠候!」突然聽到一男一女的討論聲,日頭唔好講人,夜晚唔好講鬼,說話的正是那個神仙小妹妹。

「Tina姐姐,等多陣會點啫?」Raydon說。

「唔可以留人到五更啦!」如果想少一句,定會以為小妺妺1999,但要知道一句閻王要你三更死,再說我已見證過她同伴Raydon大展神通,她自認閻王,認得起。

他們來到我面前,這次擋路的人換作是我了,「朋友唔該借借。」Raydon禮貌地對我講,雖然他的立場是兩位神仙之間較心軟的,聽他們討論的語境,也聽得出Raydon想替客人和呀慧爭取多點相聚時光,但從大立場上他始終和小妹妹是一致的,收屍收元神我估是一定會發生的了。

我不知哪來的膽,竟然不想太早讓路,但我也怕Raydon哥一筷子扑開我額頭拉龍鬚糖。

「我讓!但俾多少少時間得唔得!」

「俾咗啦!本身一早接咗雀仔!」小妹妹又講得無錯。「觀音兵借路啊宜家,無得唔讓嘅你!」

「唉!」Raydon笑了一聲,「認真時候唔好食字啦姊姊。」

「咁有人想要求小朋友果陣,又真係會叫觀音嘅。」

閻王又好觀音又好,我雖然越來越淆底,雙腳卻越企越硬,我心知無資格做架樑,低聲下氣:「兩位我唔知點專稱你哋,我都係普通人一個,無能力去阻住你地去路,但求你哋可以俾呢對新人相處耐啲。」

「你啊,好蠢,我都係唔想你可憐咁耐先要堅持。」看到這處的你們不需要覺得迷惘,因為我也聽不明小妹妹在講乜:「你聽話好唔好?你幫我時我幫緊你,如果唔係我就唯有⋯⋯」

「噼啪!」一下物品掉落的聲音打斷了小妹妹的話,我低頭一看,原來又是師傅的摺剃刀,我見識過一次倒不驚訝,反而小妹妹和心師Raydon都同時後退一步,警覺不已。

劍先聲後,師傅又講野了:「哎呀,唔好意思咁多位!細佬我偷聽得太入神,頭先你想話唯有咩話?我唔小心跌咗把刀,啊徒弟你幫我攞穩啦。」

「哦!」我當然get到師傅有心叫我徒弟,我把刀撿起來,摸上手隔住柄都發著滾,殺氣十足,師傅好夠雷氣。

「你搭嘴唔覺好無禮貌咩。」小妹妹翹埋雙手望住我講,我知道她在對師傅講,不過神仙打交真是無我的事,希望師傅把剃刀會罩住我,「咁想講野咪約我食餐飯囉,我煮膶粥你食。」

「心領啦,咁好招呼!再頭先呢,你講到自己閻王咁款,我呢把閻摩降,就同閻王剃頭最爽手,不如我過嚟幫你修修佢!」

「得啦!買你怕!你唔好過嚟啦!我又唔係一定要你個徒弟讓路!」這下小妹妹拿出一個缽仔,伸手入去,快手抽回,手中捉住了了哥,「夠鐘啦!」她對了哥說,了哥聲都唔敢聲,任由她捉,然後被遞到Raydon手裡。

Raydon對了哥聳聳肩,「Tina話事,我都無法子。」

了哥很冷靜,只是不斷對兩人叩頭多謝。

「仆街仔?仆街仔!」我身後的門傳出呀慧的呼叫,大概沒有了哥和我,呀慧就無從感知客人的存在了。

小妹妹與Raydon對望了一陣,又望住了哥講,「長痛不如短痛,等我幫你個呀慧一次好唔好!」

了哥這時不出聲,真的十足客人性格。

「好唔好!」小妹妹再問,非要了哥開口。

「好。好。好。」了哥這次不講美治了。「呀慧好慘!呀慧好慘!」

這時小妹妹又從缽仔裡拉出一個白色膠袋來。上面有點染血,沒想錯的話正是客人笠在頭上那個膠袋。

「啊!」我身後的門傳出呀慧的尖叫,沒半秒,又傳來她呼天搶地的悽厲哭聲。

她不停在說仆街,聽得我心都碎了。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞