[短篇/懸疑故] 飛髮定剃頭 (想追謎底就俾負評)

317 回覆
13 Like 70 Dislike
對唔住又慢更,返工收唔到工,忙到仆街
唔食飯但推
收工推
日日都好想收工
請寶貝轉身記得要大聲叫,劍俠唔會諗怕醜呢啲婆媽野

至於個故難明,睇埋魚師會明多啲,但唔係一定要睇,不過既然係懸疑故,線索會擠牙膏咁擠

慢慢就會解埋魚師入面啲相關重點架啦
訓醒推
訓醒再推
路過推。
禁錯

(二十)

「真係好笑啊!明明我地六條魚變做人果陣,童女講咗Mandy呢個身體無幾多年就會死架嘛,死咗有咩咁驚訝啫!」客人拍哂手咁講,看來他是真心覺得好笑。

「你又知佢係六條魚!」師傅隨口答,自己都淋了一條熱毛巾抹面。

「感應到架嘛!我地都係用咗Mandy個身體,行近行埋就會有感應,就好似一個人合埋眼,左手都會知右手係邊。」

「我知你感應到Mandy,但你又知佢係六條魚!」師傅重複問。

「知佢係六條魚!哎呀,我咪話知道囉,佢都係來自Mandy一部分,所以我咪知囉,你真係好鬼煩架啫!」客人眼仔轆轆,突然動作誇張地揼了掌心一下,「啊!我明白你問咩啦!佢原來係⋯⋯」

「靜啦!」師傅一句打斷,其實我好想知客人下半句。

「究竟咩係六條魚,邊個係Mandy,我係乜野?」

「前世嘅事,今世理嚟做咩!個心已經好記仇,唔記得唔知就最好,你睇吓自己,諗吓諗吓野,自己又拎返塊玻璃出嚟拎起手,揸到一手係血都唔知!㩒㩒佢啦!」師傅丟多一條乾淨毛巾過來,我伸手去接,手掌才覺得熱辣,原來自己手腕滴緊血。

我低頭,膝頭上放住之前那塊玻璃片,上面沾滿新鮮血珠,我再察看自己滴血的手掌,似乎自己又被玻璃插穿拇指根了。

上次我拮到時覺得好撚痛,今次卻覺得很麻木。

我繼續追問:「我需要知,點解師傅你唔直接俾個答案我!佛經機同我講,Mandy身體分咗俾六條魚,元神又俾魚師一分為二,一個係吳王,一個係道生,咁我係邊個!」

師傅搖搖頭,開始講禪野,始終無答過我問題:「一個身體分咗俾六條魚,一個人變成六個人,咁六條魚都會覺得自己係Mandy咩?定Mandy未死果陣咁勁預知未來覺得自己係六條魚!

元神一分為二,兩個都有自己嘅生活,成世人完全唔記得Mandy嘅事,咁佢地又叫Mandy咩!

咁唔洗叫Mandy啦!追返盤古初開第一條命,啫係果啲咩單細胞啊,阿米巴蟲啊果啲,你改翻個前世名俾自己囉!」

我覺得崩潰,倒不是淚流滿面那種情緒崩潰,而是唔知師傅講乜鳩的這種理智崩潰,「係咪佛教啲高人都係咁,睇戲又係咁,你地都唔答人問題,要人自己領悟咁!」

客人笑笑口插嘴,我見他一臉紫藍,不想望到:「師傅講緊五蘊無我啊,哎呀,我都費事同你講咁多,你當五蘊意思就係肉體同精神,五蘊係會不停變嘅,你抖啖氣,上一秒嘅你都唔同呢一秒嘅你啦,追問前世自己係咩根本就係白痴行為!」

我無奈嘆息,師傅與客人一唱一和,但我又不是來學佛,仲鬧我白痴添,越諗越火滾,就對客人開口連珠炮發:

「都唔公平嘅,你哋好清楚記得自己以前係魚,之後一齊分咗Mandy個身體,我咩以前記憶都無,又唔知Mandy係邊個。我其實揸車返工架咋,撞一撞車無啦啦害死咁多人,好大責任架嘛!你地話預咗要死,我都係想知件事係咪前世整定啫!」

「咪屌客啦。」師傅走到理髮椅旁邊,又招手叫客人過去,他都懶理我嬲唔嬲豬,隨口應我:「剪埋個髮再講,宜家過唔過嚟睇飛髮先!」

我的怨氣點鬥得過師傅的霸氣,我知自己幾多斤兩,師傅叫到,都唔到我舉手問問題。「我睇。」有火都只能燘燒,唯有咁答,唔通發脾氣!

我見師傅握拳鼓腮一吹,跌出一把剪髮鉸剪及一把前端是飛髮電鏟頭,後端是老虎鉗柄的奇特工具在手。

「咦!點解係鉸剪同磨剪!」客人立即俾反應,看來十分驚訝:「我唔係剃頭咩?應該電推剪一推就係,我仲估師傅你會用剃刀幫我剃添!」

「講剃頭,你肯定想剃頭咩!我同你飛個髮先啦,唔中意先決定剃唔剃。」

「我自閉架,我唔轉彎架,我覺得剃頭好!師傅你不如直接幫我剃啦!」

「嗱,係你話剃架!」師傅先用一手拿住那個應該叫做磨剪的老虎鉗鏟頭,然後拋高手中鉸剪,急口唸道:「白象鼻,青獅頭,上垂嫋嫋青絲蘿。」

鉸剪立即消失不見,原來又是把飛劍。

後來師傅傳我這把飛劍時,就和我解釋過詩的意思,如果不嫌我離題,我也可以提前為你們介紹。

當年吳王闔閭放飛劍殺死越王允常,允常之子勾踐心中誓要滅吳國報仇,便苦煉飛劍,有日勾踐在處叫做吼山的地方試新劍,朝天擲劍後,突然心中又分神想起對吳國的怨恨,一個咬牙切齒,就對飛劍失去了控制,飛劍劈開了山頂,不知所蹤,勾踐哀嘆一聲:「巨闕」,嘆在巨闕劍分金斷石的鋒利,所謂「穿銅釜,絕鐵礪,胥中決如粢米」,又哀在巨闕一去不返,無緣用此劍斬吳王。

到中華民國九年,文人俞平伯到吼山遊玩,拜訪到一座建築於當年巨闕劈開石罅之中的古廟,獲廟中生公化身的僧鬼指點,得知原來名劍巨闕一直躺於吼山湖泊之下,俞平伯又不是劍俠,知來也沒心思去尋劍,便在《憶遊雜詩》一著中寫下《水石蕩》一詩,便是:白象鼻,青獅頭,上垂嫋嫋青絲蘿;大魚潭底遊。

到當代的文殊師利讀到詩作時,本來除了飛劍閻摩降,相傳文殊菩薩還會有一口利劍青獅,劍俠間口耳傳了千年,但仍未有一位文殊真正尋到青獅劍,所以那位文殊見到「青獅頭」三字就看得特別醒神,見詩中說到青獅頭上有蘿薜低垂,又把蘿薜寫作是青絲,與青獅諧音,然而青絲朝下指住的,是潭底大魚,心中奇想可能大魚便是暗指巨闕,而巨闕即是青獅,便飛劍入水撈大魚,在水沾濕衣領之前,文殊手中就多了一把青獅飛劍。又因為文殊幫人剃頭飛髮,更是喜愛青絲之名,這便是日後傳到我手上飛劍青絲的來歷了。

青絲記掛住自己斬唔到吳王,所以出劍唔肯斬其他人,就連頭髮都剪唔斷,現代邊有咁易搵個吳王嚟斬,但青絲斬唔到吳王又唔會肯俾人收返埋,所以師傅用嚟剪頭髮或者劈友時候,就會唸一句:「穿銅釜,絕鐵礪」,喚返起飛劍傲性,先識得現鋒芒斬唔係吳王的人,記住礪是讀「例」,我初時試過記住字面但無記讀音,讀做砂礫個礫,差點俾仇家快劍斬頭。

到收劍時,又要好似頭先師傅咁對青絲讀《水石蕩》,咁青絲就會肯做返潭底大魚,俾劍俠收返埋,等下次再出嚟斬吳王。

至於另一把老虎鉗,也是一把飛劍,但等陣就會提到,我一日都係唔好講太多典故,那時只見師傅順手一拋,沒有唸急口令,劍就自己消失了。
返工辛苦推

放唔到工唯有凌晨打文,文殊鍾意講前世,唔似魚師咁成日提你前世做錯咩,今世要點還,但樓豬都好努力借住各個機會講下典故咁,希望大家中意睇典故

樓豬上星期六又去咗睇廟,影咗啲黑媽媽嘅相,下集講埋飛劍老虎鉗就post出嚟俾大家睇
更正返 係文殊鐘意講現世,返工返到眼花
多謝

會唔會每逢典故都有位太深,定情節上太深
魚師可以將元神從肉體解出嚟,之後個人就會分成人嘅肉體同花蟲鳥獸化身嘅元神,呢時身體個殼係會好似以前咁行動同思考,就好似Mandy咁,所以明明一早元神鯉魚俾人解走咗,肉體仲可以繼續同男主角策劃點殺死Sally。

當Mandy肉體食咗六朵元神菊花,元神奪舍,肉體就分成六個小朋友跑落唐樓。

而且一份元神,都可以分開餵俾唔同人食,然後分開奪舍嘅,至於Mandy元神鯉魚,之前咪得返半條元神鯉魚嘅,童女天照話「半個元神我地都幫佢搵咗歸宿啦,宜家應該做緊人地個乖女」,咁仲有另一半元神鯉魚嘅肉,你估吓魚師會點善用佢
食飯但無啖好食推
等食野推
返工又推

(二十一)

師傅正宗周身刀,張張利,客人也看在眼裡,嘩了一聲:「我淨係知道文殊菩薩有把剃刀閻摩降,另外兩把又叫咩名?」

師傅不作神秘,你問我答:「鉸剪係獅子,田雞係老虎。文殊第二把劍就係獅子啦,至於老虎,係我嘅師傅俾我嘅!」

獅子青絲的典故我與各位提過了,只是當時我自己都未知。至於田雞係老虎⋯⋯

「叔叔,田雞即係磨剪啊!即係電推剪發明之前嘅理髮工具,你覺唔覺佢個手柄好似田雞腳!」客人主動向我解釋,開口夾著脷,又叫我叔叔!

那把叫磨剪的工具我本來心中就叫做老虎鉗,未想到田雞係老虎,飛劍真名就叫做老虎。

「啊!」客人又作狀地用拳頭扑下手掌,問道:「文殊師傅你個師傅係咪牛頭角下邨武伯公!」

痴線,公屋名再加高人名,老套到咁仲以為睇緊王晶!

師傅吹出閻摩降,眼尾望望我條褲,刀柄遞向我,一定叫我蕩刀!醒爬架嘛,我當然識做,這時師傅專心同客人吹水:「嘩!起撚埋我師傅底,你又聽過老虎同伯公咩!」

「我知道油尖旺多神仙大佛,所以成日搵顯靈事跡,以前廣東道油鼓走火,就有海防道伯公顯靈救火,宜家果道起咗樓,叫做統一大廈,又有個版本係統一碼頭大火,又係伯公搬水救人,又關統一事,你師傅一定好愛國頂!」客人講講下,又望我:「油鼓即係煤氣鼓啊!舊時用嚟儲住啲煤氣,叔叔,宜家無架啦!」

我又無問!

「我師傅愛國!你啊媽就愛國頂添啦!咁我考你,海防道又點關牛頭角事呢!」

提到啊媽,我見客人眼神有異,不過師傅下半句要考佢,立即又眉飛色舞,大講文章:「以前潮州人係觀音山果頭起福德廟,就係海防道福德廟請過香爐灰,後來福德老爺跟住居民搬遷,輾轉之下就去咗牛頭角,佢係武伯公,揸劍嘅,我就估係劍俠啦!」

「咁你知唔知點解要搬去牛頭角下邨啊,竟然話人哋愛國。」師傅笑住講,但看來很介意客人認為佢師傅愛國。

「哎呀,你咪咁小氣啦!我知,避開六七暴動班左仔吖嘛,我講錯啦,唔好劖亂歌柄先得架,我未講完,武伯公係管老虎嘅,有句話叫伯公無點頭,老虎唔敢食人,咁啱下邨古廟行遠幾步,又有間佐敦谷伯公廟,廟前養住隻老虎,叫做太歲,又劍又老虎又同廣東道火燭有關係,我先諗起會唔會你師傅就係香港潮州人嘅武伯公!」

「嘩,哥仔你成個中央圖書館咁我點夠你玩。」師傅一手捉住我在手臂肉上蕩刀的手,輕聲提點:「夠啦,又想蕩到把刀發火!」

我才意識到自己聽典故太入神,用手蕩刀時又唔記得數。

我細心把刀柄遞向師傅方向,這次師傅又唔肯接。

「客人要剃頭,你試下幫佢剃。」

吓!咁激!「師傅!我唔識幫人剃頭架喎!」

「你識,我咪教咗你囉,拋高把刀,唸口訣!」

師傅咁講,唔通我講完「請寶貝轉身」,之後剃刀就會自己剃光客人個頭?怪事,不過身劍合一都試過,我也見怪不怪了!

我拋高閻摩降,大叫「請寶貝轉身」,心想印度佛教傳來的刀聽得明廣東話請寶貝轉身,會不會講聲「Baby Turn Around」都有同樣作用。

落地開眼見劍俠,客人的頭滾到地上,開眼望我。

而客人被我斬頭的肉身仍然坐在理髮椅上,正慢慢地抬高手合十。

拋高的閻摩降落回我手中,我的大腦停哂機。
想睇下有幾多巴絲睇到呢度,唔洗勞煩回覆,點下正負皮就得,如果想突別屌鳩樓豬出文慢過鬼,可以特登俾負皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞