入黎分享各行各業嘅黑暗面

1001 回覆
1233 Like 20 Dislike
社福

社工離地萬丈 又篤灰
Production就係UAT
根本自己測試先嘥時間。好多game都要公測啦,有咩問題,佢無做錯。你唔識寫程式就咪嘈啦。
飲醉左酒緊火嘅想去酒店book房千祈唔好走去前台walk in
前台啲價錢係我地鳩up嘅
假設一間房最低價錢係要賣到$400 只要我地間房賣得多過$400 上面啲大飯就會okay唔judge你
你有料氹到個客$2000嘅 咁minimum selling price同你最後sell個差額 中間會再計返commission就係自己落袋
尤其是好多醉酒客又想黎爆房嘅就可以呃得最多錢

所以好多時過左12點酒店唔係無房 只係前台見你係酒鬼唔想sell間房比你又或者見個客好long泥 覺得獅子開大口佢地未必會受嘅就會答佢地無房唔做佢地生意

所以無論幾時都上網book房啦 上網大把網站比你比較仲可以儲分
前台walk in訂基本上其他benefit都無 最多可以比你free late check out
上網訂大部分時間都會包埋早餐的

(明知個晚單獨同囡/成大班frd去飲酒去un嘅而當中又有條你想啅嘅囡 咪係去酒吧之前仲清醒個陣book左房先爆房黎講首選真係Dayuse.com因為又平又多time slot又可以free cxl都出得去飲酒就自然會去扑野啦諗多幾步啦總之就千祈唔好係前台walk in
到你第朝酒醒時發現同一間房比上網訂嘅貴左足足成千銀到時真係揼心口都無謂因為前台訂得嘅一定係收最貴而且唔會比人取消同退款的
開2啦
零售:
D 貨鳩落,唔理間鋪得咁細照番咁多貨
BQ係好搵
賣普通酒樓嘢收天價
唔係it但都見過呢種做法
突登加requirement,篩到得返想要間provider中
又係事前已經傾晒安排好之後做乜
所有要出tender既行業都有
同地盤水氹就係尿一樣道理者
神作10/10?
個post睇到想殲滅人類
有時外國Yter啲review仲準,一來佢地真係跑到views數,唔使收brands錢都有可觀收入,二來佢地真係收錢賣廣告的話,真係會講明你聽
地盤PM 出面自己開租機公司
專租雞車 同 雞頭
再租返俾自己個地盤用,再執自己地盤啲爛鐵去賣
再部分自己袋。
呢啲唔關水記事
唔好見係水就入水記數
聽個教車師傅講,佢同其他圍內師傅傾好,會亂9咁教壞d學神,等佢地fail至少一兩次

例如:教學d神,行車線靠左行

唔係教人行正中間

教車師傅行內 真係好撚參痴
我估其他地方都有
不過係咪葵興?
成個香港工程界都係咁
玩到爛哂
而家冇哂雙非啦
單非都係咁?未見過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞