入黎分享各行各業嘅黑暗面

1001 回覆
1233 Like 20 Dislike
檢討吓啦 連大陸師傅都話你地偷工減料
如果人人都認真做嘢 呢個世界嘅gdp真係可以翻幾百倍
好幽默喎ching
姐係點 姐係張卡好高年費?
港共日日出嚟吠我哋有法治、自由、人權
中出?
所以話做it一定要寫垃圾code
其他人睇都睇唔明
公司就無咗你唔得
記得小弟當年喺FiDi 都做左年幾,BB行IBD 幫中資做NASDAQ IPO 為主

想講其實有唔少professionals 都會特登叫D後生靚女既Fresh Graduates 喺 annual parties, bars and restaurants 姣班 global coordinators , 就係想你recommend 佢地俾D客, 聘請佢地既services

Lawyer, audit , market research , surveyor, PR 等等無一幸免,不過最淫亂既就一定係班printer chicks, 上親printers 基原上 HJ/BJ 走唔甩

單deal 完左慶工個餐更加無底線

利申: 已轉buy side 但我諗今時今日情況應該都係禁上下
未見過lab唔包生仔
肯定係啲工程狗跟得好足
我諗唔係好多人明,唔係tester,但隔住個mon都笑左出黎
認真嘅人人工低過呃飯食嘅好多
唔認同只係大家都咁認為,個世界係咁運作,唔代表正確。

如果係咁嘅話哲學就冇存在價值
啲大陸師傅1500$一工,我地收800$
做it
直接係production用vi改code
version control 係做完成個project先一次過車上git
拎卡中伏果位係咪只係收唔到coupon?
好似有兩間?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞