入黎分享各行各業嘅黑暗面

1001 回覆
1233 Like 20 Dislike
傳媒 最大黑暗面係自我審查
睇法庭新聞見到d離譜辯護
擺明係知道真相再作故仔辯護架啦
有冇得分享吓返過邊啲好不安
神仙尺
唔撚係呀嘛
社工:無同理心
個重點就係呢度
點解你覺得違反咗自由意志係唔啱呢件事唔係因為前人影響左你令你咗樣諗?仲可以咁肯定
根本人有冇自由意志我地都唔知,又點樣去肯定我地知道咩係真係嘅正義

原來個個都有食過用菠蘿蓋嘅菠蘿炒飯
你價值觀覺得殺人係正確你當然可以去殺人啦,但唔代表其他人要認同你呢個價值觀

所以你去審視嘅方法係睇書,睇下其他人點諗,再比前人影響自身形成所謂絕義正義嘅價值觀

我係一咪係到講我價值觀點諗,我嘅正義係點,但你又何嘗唔係呢

我唔認同你所講嘅正義係客觀,但都多謝你帶比我一個新嘅諗法
你老母最好生意都係常識啦
慘慘
不過其實都懶得返去改
即場棟個啱既數返去
所以咪要辯論,唔係一句彈出嚟話勝者為王,贏果個話正義係乜就係乜完全冇反駁到我講嘅嘢

你咁諗野藍絲、共產黨全部都係正義之士啦,佢地贏曬喎宜家,篡改歷史咪得

睇多啲書學多啲野,唔好咁自大一野拋個結論出嚟我都唔敢肯定緍前性行為要死刑正義架,但至少我睇過兩面論點,自己思考過諗出嚟既結論

如果照你咁講,咩係正義全部靠自己道德價值觀就揾到,個個都唔同個世界咪大亂?我覺得殺人啱係咪可以殺人先?啲哲學家咁傾黎做咩?你咁樣係一次過否定晒所有由古至今嘅哲學家
重申就係你可以唔認同我,但你要辯論得贏,越辯越明先搵到真正嘅正義唔係一句價值觀唔同,贏就可以決定就大曬
留名
人工高咩 做工程高極都係咁
識做人
識兩個人本身各有另一半
襯對方另一半唔係度時直接上人屋企做愛
你個名
笑死 當你以為你logic萬無一失既時候 QA總係會證明你係錯

不過同user requirement唔清楚都好大關係
乜鳩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞