入黎分享各行各業嘅黑暗面

1001 回覆
1233 Like 20 Dislike
所以你咪唔係律師, 倒米
咁可以解釋下嘅 呢個係IT狗之痛

無論你test咗幾多種可能性
無論你為user諗咗幾多有可能會出現嘅input
已經del好哂bug 以為好順利

但到佢地真係用嘅時候
總會做出一啲你想像唔到嘅事
例如「去酒吧叫炒飯」成個prpgram crash咗
跟住又會出現其他新bug
哦,但係開左張信用卡唔用都冇所謂啦 
正唔正確我答你唔到
但人類文明發展就係根據依個模式運作左至少幾千年
只能夠講凡存在必有理

你係為人設想既正義君主, 都要先打敗另一方先可以做到你想做既事
你輸左, 對方就變左正義既一方, 因為正義之所以正義都係由後人記載
法援case無肉食呀麻
咩叫正義
有啲lab就係鍾意肥你,簽完約之後,一句,我地lab嚟架,你啲鐵係唔得,結果最後收雙倍鐵仲要肥咗唔出聲,要自己睇報告先知
exact7ly
testing plan 永遠都唔會test到一啲意想不到既事
所以依家做完普通bug check, 就直接掉出街畀users試完report bugs仲有效
quit完可以轉去邊
printer chicks
同行
HDD

做開發嘅公司,會將一啲新開發嘅harddisk放出市場賣俾客黎測驗佢個真實lifetime
得指定team先知邊啲S/N係new products
到隻嘢真係壞咗返到去代理
開發部會叫代理DHL隻HDD返公司做研究,睇下係點死
個客做咗白老鼠都唔會知
基本啦, life time cycle依d係咁
做完simulation 計完數, 做埋cycle test, 到實際情況畀users用又係唔同
明知冇可能打得甩,都叫佢唔好認罪減刑嘅話算唔算有道德
可唔可以講d淨係做果行既人先知既野出黎
你呢d係人都知就唔好講啦
死教畜
律師唔講道德啦,本身職責同道德有衝突
明知冇可能打得甩都叫佢唔好認罪減刑係職責問題
IHKG 好撚淫亂
相對主義?後現代道德思想係咪已經返返去古羅馬時代咁
正義一直都係贏個一方, 從古到今都無改變過依一個定律
成王敗寇
唔認同只係大家都咁認為,個世界係咁運作,唔代表正確。

如果係咁嘅話哲學就冇存在價值
正唔正確我答你唔到
但人類文明發展就係根據依個模式運作左至少幾千年
只能夠講凡存在必有理

你係為人設想既正義君主, 都要先打敗另一方先可以做到你想做既事
你輸左, 對方就變左正義既一方, 因為正義之所以正義都係由後人記載

呢句已經錯咗啦後人記載冇錯係可以將不義改成正義,但唔代表本身件事係正義

正如如果希特拉贏咗,佢所做嘅事會比人寫成正義,唔代表本身呢件事係正義。

你自己都識講正義,正義就必然係正確,如果可以因為後人寫法唔同而將不正確變成正確,咁呢件事本身已經唔正確,談何正義?正義之所以係正義因為本身佢就係正義,大家可以對正義有唔同諗法,但冇一個諗法係決定於後人點寫,無論係功利主義、自由之上主義定其他。

如果你真係想了解咩係正義,建議你睇吓啲倫理學嘅書,你呢種思想好危險。後人最多只可以將是非黑白顛倒,唔代表嗰件事就係正義。就好似64同721永遠都唔會係正義,即使中共最尾贏咗俾人刪改歷史都係。
凍撚水
食材循環再用大法
淨係對狗先咁做
之前識朋友條仔做機手,細細個就有 地拖拿
有邊間真乾淨?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞