入黎分享各行各業嘅黑暗面

1001 回覆
1233 Like 20 Dislike
就算100萬個人話一件事係啱,都唔會令到嗰件事由錯變做啱最多只係令更多人以為一件錯嘅事係啱

所以根本唔關歷史係邊個寫事係哲學角度上只要一件事係錯就係錯,唔會因為多人覺得佢係啱就冇錯

如果你係以社會同歷史角度去諗嘅話,咁可以話你係冇錯但係探討正義呢樣嘢既本質就一定係要從哲學角度去諗,唔可以話邊個權力大,可以改變歷史記載,嗰件事就變咗做正義,最多只係瞞騙到更多人
可能個客/SFC/稅局做野的人都唔想你搞咁多野
但總有人會專登搵出黎搞呢樣搞個樣
當然佢咁做係岩既
所以話佢哋做嘅嘢只係瞞騙更多人而唔係真正嘅正義

而家中國共產黨贏咗國民黨,咁中國共產黨係咪正義?佢只係令到啲愚民以為佢係正義,洗腦教育,但並唔係真正既正義佢權力大只係可以協助佢令多啲人覺得佢係正義,但係永遠都貫徹唔到真正嘅正義只可以自己定義一個正義出嚟然後話自己貫徹左

但都係果句,正義從來都唔可以靠人主觀咁定義出嚟,所以先咁多倫理學家去探討咩係正義
唔認同, 哲學角度更應該明白事件對錯係無固定
一件事係依一刻係錯,但絕對會因為多人覺得佢係啱就冇錯
反之亦然
古時婚前性行為可以嚴重到死刑, 依家係平常事
依一種就係我一直強調既概念, 對錯正義係因時因人而改變, 重點係你有無能力去改變人既思想, 成功伸張你既正義
佢就係咁樣諗,個mind set完全fuck up晒覺得贏咗嗰個就可以壟斷,自己定義正義係乜嘢

所以上面先叫佢睇吓書,真係了解吓咩係正義唔係話串你睇得唔夠書,而係當你學得夠多嘢就會發覺自己越來越無知了包括我自己
所以古代婚前性行為唔應該嚴重到死刑只係嗰陣啲人傻下傻下以為啱,個風向吹左去嗰邊,覺得婚前性行為係要死。

照你咁講總有一日所有違反人權嘅事都會變成正確如果全世界都好似你咁諗嘢呢個世界應該會玩撚完。唔會再有人出嚟伸張真正嘅正義,只會不停堆砌權力,說服人哋自己講嘅嘢就係正義

所以先話你嘅思想好危險一諗起有幾多人好似你咁諗野就好撚驚成個人已經冇咗道德,記得曾幾何時自己都試過好似你咁諗嘢覺得呢個世界唔需要有公義,只係諗利益同權力,用權力令人屈服,再自己定義正義,咁自己就會成為正義一方。痴撚線
男人總係覺得自己係中年佬好man 好型
除非你係鄭嘉穎 男人中年頸同下巴一體 條頸成pet屎咁 臉又黃過小熊維尼 肚腩好似有咗8個月咁 頭髮好似陳云根咁

Btw 我睇唔起呢種賤雞
不過老實d講 正義呢樣野好涉及個人思想 咁就已經唔係客觀 哲學嘅理念就係思考 其實係主觀野 我可以由‘錯’去思考 亦可以由‘啱’果面思考 最終係冇答案 精粹在於思考嘅過程 同個人執著
同理地 我呢段野都係主觀嘅個人思想
水喉水
master of 小畫家 / PS
明你講咩只要係人諗出嚟嘅就永遠冇可能係客觀所以先要依賴理性,嘗試令自己抽離到出嚟,思考到真理

但邊個贏就有權定義到正義我就打撚死都唔會認同
部門請人得幾個位但係千幾人apply
唔set條件真係見哂都幾金
蠢係絕症
保險
曾經有個同事好好數個個月6萬幾7萬生意

結果1年後就比人投訴到釘左牌

收到風話係條友啲plan鳩講,非保證講到變保證
住院又乜野情況入院都賠

但係因為簽左之後法律只會睇文件,你冇錄音/有其他野做證據係咬佢唔入

最終呢條仆街既死因係佢on99係份plan度寫左個「保證」又比個客keep左份proposal,最後直接釘牌+賠償2x萬

奉勸各位買保險既時候最後有啲野keep返做backup,唔好因為熟/唔好意思就算,保障自己
起樓啲石屎用屎同尿溝
社會主義核心價值觀
爆谷又唔會,最多咪一個星期
做物流 貨名亂9咁寫 電池數亂咁填 見過最誇張係張plan上面寫偷渡
教會
假先知,
偽善,
你嚟係因為上帝,你走都係因為上帝
條仇女狗真係好得閒
你做自己牌子就話啫
大牌子report 3rd party lab直接比buyer
條賤種係廢青嚟㗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞