有冇人由細到大到係用口呼吸

433 回覆
1094 Like 32 Dislike
用開口呼吸嘅你哋 係咪牙齒都唔整齊
Same here 食鼻敏感藥 好左好多 e家無乜鼻塞了

小學嗰陣老母唔會幫我準備紙巾
同一張呻到濕晒都冇人借俾我
我都由細鼻敏感
早幾年喺到睇到個post叫用返鼻呼吸就迫自己用返鼻
習慣咗係會少咗兩邊同時塞住既情況
雖則到依家9成時間兩個鼻孔都係塞足6 7成
最近私院做完 total 10萬 覆診要覆半年預要洗5萬-6萬

講講情況 半年前開始係咁出鼻水 透氣唔順 最後連嗅覺都無埋先去睇耳鼻喉專科 發覺係鼻中隔 偏左 加上鼻敏感 細菌係入面trap住 不停出分秘 2邊鼻都生佐大息肉 要做微創手術切 加搞直鼻中隔 全身麻醉既

呢家覆診佐2個月都keep住有濃分秘物 而且keep住有小鼻肉pop up要即場切 但嗅覺恢復翻 醫生就話要長時間先搞得點 預1年多

建議睇一睇專科 endoscopic 睇下有咩問題 嗅覺一無就肯定有事
我以前都係個鼻塞左用口呼吸,後尾去醫院check係鼻瘜肉大到塞左個鼻,最後做手術切左舊鼻瘜肉宜家變返用鼻呼吸

不過手術完左嗰一個月會好辛苦
專科照內窺鏡應該千幾二千蚊姐
你再拎佢個轉介信排公立
有買保險就拿拿林私家做左佢好過
認真答,係鼻膜過厚,要打類固醇噴鼻劑,副作用係會流鼻血同埋食慾變大
做手術
我由到大都係用口呼吸 前前後後做過3次手術
由中3做手術做到26歲 🥲 可能又要再做
細個鼻敏感 一直都係用口抖氣
搞到我下排牙向內縮
牙醫話大部分用口呼吸嘅人都係咁
不過而家已經箍緊牙
一訓覺就會自動轉mode 由鼻轉做口呼吸 好辛苦
含=閉口
呼=開口

人唔可以合口同時開口
唔該晒
偏僻啲 清水灣 赤柱嗰啲好好多
補充下 做手術完全無痛 訓醫院3日要封鼻 訓同食會辛苦但 3日後解封係完全無事 由做完手術到呢家個鼻完全無痛過 可能醫生高質

關於鹽水洗鼻同噴鼻劑 對我無乜作用 始終出分秘物 最終又會出鼻肉 老實呢家都幾絕望 似斷唔到
訓覺試下用嚟兩樣野睇下幫唔幫到你

你試下訓覺咬住枝飲筒條脷放飲筒上面
有幫助
here
睇緊呢個post之前仲用緊口
睇完頭幾個留言 即刻轉翻鼻
有啊,所以我塊面好長同埋成日喉嚨痛
我都係 細個長期個口都係擘大 仲要自己唔為意因為只係潛意識要擘大個口黎呼吸 跟住直程有老師問我做咩咁樣...
一樣 不過我鍾意中二中三先知同改,都已經遲咗了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞