有冇人由細到大到係用口呼吸

433 回覆
1094 Like 32 Dislike
但個口會勁乾勁臭
我以前鼻敏慼都好嚴重
但自從換左張新床褥同被 就完全無左

諗返起以前去旅行住其他地方
多數都無鼻敏感 嗰陣仲以為空氣問題
好後悔太遲先發現係床問題
咁真係抵 你幾歲做? 同果時排耳鼻喉科排左幾耐
就係永遠都係塞左主力用果邊
係會鞋抽化
我以前鼻敏都好嚴重
但自從換左張新床褥同被 就完全無左

諗返起以前去旅行住其他地方
多數都無鼻敏感 嗰陣仲以為空氣問題
好後悔太遲先發現係床問題
應該係鼻息肉 / 鼻甲 太厚太大. 香港人問題非常嚴重, 印象中冇記錯同香港人戴眼鏡一樣 都係全球比率最高. 非常普遍. ( 其實同香港空氣質素應該有啲關係, 喺外國生活過就會知道鼻敏感好好多 )

連埋住院手續費, 我冇記錯高級私家都唔使三萬蚊. 其他港島區私家醫院$25,000樓下. 九龍新界區我有印象以前係二萬蚊都有. 唔知而家仲有冇.
如果唔介意等, 排公立醫院. 俾埋住院費都係$1000樓下. 如果有買保險可以睇吓包唔包.

絕大部份機會都係 鼻息肉 問題. 我個人覺得已經係最好嘅方法. 而且用過來人身份. 認真好想大聲咁同你講,

" 屌你老母唔好撚嘥時間, 冇錢就諗辦法搵錢, 快撚啲做撚咗佢"

唔好講乜嘢三伏天, 乜嘢靈芝孢子, 乜撚嘢 X 藥, 乜嘢噴鼻冇類固醇, 隻鹽水洗鼻.... etc etc 改善就一定有, 但要更治 就相差好遠. 做完之後對你人生 整體生活好撚大改變.

做撚完之後, 多啲跑步游水, 唔翻多啲帶氧 / 心肺運動.
點解個個都有咁嘅assumption
我自己真係唔會
除咗朝早起身果下個口真係會有又乾又臭
日常真係好正常

我反而平時練習用鼻呼吸
合埋個咀好耐 先會感覺怪怪地 噏住咁耐 驚口臭
有分用唔同機做
好似係
以前鼻敏感好勁 起身同埋去啲多人嘅地方就開始打乞嚏 但之前開始食左隻麥蘆卡蜜糖 依家基本完全唔洗擤咁濟
自己買痴傷口個啲透明膠紙都得啦
其實用口呼吸 個口真係好臭
唔知係口乾令到口臭 定嗰d人本身口臭
真係有時難為埋坐隔離嗰個人
要快d改下習慣 幫到人幫自己
其實冇乜人知,正常人係用一個鼻窿抖氣,就算冇塞都好
其實無乜大問題
係驚你扯親傷口姐

唔好太大力就得
或者戴口罩避免接觸沙塵之類嘅刺激物
您個時去邊間做 total大約幾錢
係咪都要成3萬?
搵一個病叫慢性鼻竇炎,
我上年年底做完手術,通曬
不過仲有敏感
我跑步都無改變
我都係,前年醫翻好,暢通無阻
噴鼻,晚上2次
口服藥Telfast,一日/兩日一次
會變水之呼吸
有機會要切左鼻個兩舊骨
有fd係咁
用醫生膠布一樣效果
我初頭都係用呢隻
後來都轉用醫生膠布
又平
又可以揀粗啲
邊到有得買呢set嘢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞