有冇人由細到大到係用口呼吸

433 回覆
1094 Like 32 Dislike
我鼻中隔彎曲加埋鼻敏感,以前都係只可以用口呼吸,做左手術先好番d
我同你一樣,不過都係加埋鼻敏感
應該唔得 不過用返鼻呼吸就唔會愈來愈短呀嘛
那我話畀你聽醫生冇用嘅
我之前細個都係咁樣
Hiit 每星期2 3 次後
好轉
同埋我細個發現當我手托高個鼻哥
即使我有鼻涕都呼吸到
跟住醫院check過乜嘢息肉乜嘢都係吹牛

大個發現原來體質差
Hiit 當然有幫助
但係原來我鼻哥洞上面毛位
嗰度係經常都有slime
只要清除咗去就呼吸到
即係搞咗咁多年
練好個心肺功能之後
再鼻裏上高嗰度清理咗啲鼻半乾 黏液 就得啦
鼻中隔整完外面睇唔到有分別架 正如你呢家歪個鼻都唔係歪 詳細可以問醫生幾大風險 我個醫生就有戴頭盔話會有1%風險搞衰 但亦都會講佢做佐幾十年都未試過出事

藥房買呢啲都得,包紮用
配合返運動 成功改善返
同埋本身有啲寒背 都有關
個陣成個人好謝 好易攰
初頭可能要用力少少,等自己身體習慣先。可以試下搭車/做嘢/上lecture 嗰時mew 下
巴/絲打當係肌肉訓練咁樣,個姿勢係訓練番原本用口抖氣,所以underdeveloped 嘅肌肉

依家多數resting position 都係脷頂上顎
我聽牙醫講可能係牙問題 箍牙有可能可以解決
兩年前睇到連登post
之後即刻無時無刻強制自己合埋個口
到而家下巴終於出返嚟
但係條脷仲係鳩擺
有冇人係平時冇事 但一瞓低就即刻會塞一邊?
鼻有小小歪
唔可以用口呼吸嫁
冇下巴好樣衰
點溝女呀
Attractive Face or Not? It depends on Tongue Posture

https://www.youtube.com/watch?v=zbzT00Cyq-g
好post 留名
要全身麻醉呀,成個手術我諗兩個鐘啦,因為我9點推入手術室,再醒番返到病房就中午12點幾
過程大約係兩個鼻窿中間嗰度開一刀,然後用再整斷少少鼻骨再駁番佢,從而拉直番,可能我講得唔好,但大致上既過程係咁,完左之後會有舊野痴實左係鼻樑出面,醫生話係保護個鼻骨,要一個月左右先可以拆線(係鼻入面有啲位切開左要聯針),呢段期間個鼻完全唔可以有任何碰撞,因為啲骨未生番好,撞到好大獲,做完手術之後個鼻廢左咁,完全邊唔到氣,係拆線前個鼻都係廢,但拆左之後,成個世界清新晒
咁你訓教用口定鼻呼吸?
我情況特別啲,我當時係顎骨有問題,係口腔頷面外科醫生睇顎骨既,之後做左顎骨既手術,但手術後發現鼻塞問題嚴重左(本身手術前已經有,但手術後嚴重左好多)於是口腔頜面科醫生直接pass比耳鼻喉跟進

兩單都係政府醫生跟既
由細到大用口呼吸
有鼻鼾上堂都唔夠膽訓
早幾年都係用口抖氣訓教 無拉拉自己轉番用鼻
塞一邊當然鼻多
買鼻眼適噴,三十年鼻敏感噴完好得八八九九,冬天都唔會好塞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞