有冇人由細到大到係用口呼吸

433 回覆
1094 Like 32 Dislike
我係
永遠 係永遠都有一個鼻窿塞住左
成日都會有少少鼻水
細個睇醫生佢淨係開收鼻水藥俾我
我知長期擘大口透氣會越嚟越柒

有冇人都係or醫返好可以分享經歷
到底係有咩問題
我會睇醫生不過想依家知道下先
講個秒密你知,其實人呼吸果時只會用一邊鼻,所以塞一邊係無影響。唔信你自己放隻手係鼻試下。
我都係咁
不過應該係鼻敏感先搞成咁
我以前係,不過有一日自己發覺其他人呼吸果時冇打開口,知道自己同人地唔同,有特登去改。
飲個陣閉氣咪得 傻豬豬
但訓覺嗰陣點搞我已經做到搵膠紙封自己口都唔得
聽講長期用口呼吸會改變面型
下巴後縮個啲
我以前都係咁 以為自己係鼻敏感
醫生檢查完先知係鼻中隔彎曲
做完手術之後就暢通無阻
一樣 改善咗但依加仲係有時用口呼吸
我以前24小時基本嗰鼻都係塞3/4 1/4用黎 聞氣味
直到有一日睇youtube 先發現 張口呼吸 係會導致嘴突
你想自己再樣衰落去 D人話21歲前改 有機會臉型好返D
但嗰時己經20... 所以依家個嘴都好突
不過至少嗰樣惡化落去
我的方法keep住條脷 向上頂 鼻不斷吸氣 逼自己用鼻呼氣 直到真係唞唔到氣先用口
頭一星期好辛苦 不斷塞同流鼻水 過咗一個升期開始好D 鼻抖氣時間長咗
可唔可以講多啲
做過程要幾耐
同幾多錢
我依家喺度諗 買支洗鼻水返嚟會唔會好啲 可能就冇咁辛苦
你前世係金魚
冇記錯醫院住左3日
因為公立醫院淨係俾住院費所以都係3,4百蚊
我都係做手術 因為細個買左住院保
係私家醫院做 最後只係俾左千零蚊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞