有冇人由細到大到係用口呼吸

433 回覆
1094 Like 32 Dislike
可能做運動果時個人好自然挺胸收腹用返胸腔去呼吸
細到開始鼻敏感唔識就慣左口抖氣、讀完中學都學覺自己有d哨牙就cool左,cool完都察覺唔到口呼吸既問題依家定左形都好難改,睇到呢個post 即係要提自己用鼻 、希望改到呢個懷習慣
我睇到依個po之黎都特登開始用鼻呼吸
仲未有抖唔到氣既現象 係咪仲有得救?
我之前睇醫生 佢話我個鼻窿天生細
成日鼻塞好正常 話要做手術整番大個窿
但係我冇理到佢 所以我都係由細到大用口抖氣
一樣
用鼻好似會吸唔夠氣咁
應該係、即係痴左donki個執咀貼逼自己如果我早讀書個陣發現就好啦
塞咗廿三年 做完鼻中隔手街 未塞過
聽日去donki買返個先 不過會唔會整到瞓瞓下抖唔到氣架?
細個都係咁,因為鼻敏感所以用口呼吸
跟住小學有次肺炎入醫院,要打抗生素同埋因為血氧量低要「聞」氧氣,由果陣開始苦練用鼻呼吸
好大機會係睡眠窒息症,呢個係病徵之一
人唔可以伸條脷出嚟連續呼氣。
想問點先叫做有問題...

細個鼻敏感哮喘 後尾噴下鼻大過d就無咩事無理

而家好間中會鼻塞但又唔算成日 訓教有時要用口幫手抖氣

睇咗成個post都合口用鼻呼吸覺得有少少唔夠氣

咁係咪即係有事
我都相同情況
去私家醫院做手術,割走多餘既骨同肉
訓左兩晚(鼻哥窿住棉花,要用口抖氣)
出院用鹽水洗鼻
之後呼吸爽哂
條脷係放啱位 根本用唔到口呼吸
我無點用口呼吸,但太放鬆或訓覺個嘴唇就合唔埋唔知係咁樣搞到面型柒,定係面型柒先合唔埋嘴
搞到瞓教打鼻鼾
第朝喉嚨痛又瞓唔夠精神
我以前有個外國roommate都係咁,佢由細到大2個鼻窿都抖唔到氣

後來睇醫生發現鼻腔內有球狀物體(太多年前,唔記得左個專業名詞)。之後做手術拎返出黎,佢形容人生第一次用鼻抖到氣
仆街睇呢個PO先發現原來用口呼吸會影響臉型
細細個成日支氣管炎同有一邊鼻爆過微絲血管之後,個邊鼻長期呼吸唔順/勁易流鼻血唔停
成日形住形住得返一邊鼻呼吸吸唔到底(唔識形容,深呼吸個種)
結果就自然轉咗用口

吉之島$12店

不過學樓上話齋,用醫學用膠布都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞