[本地足球] 2020/21 港超聯、亞冠、亞協及香港隊世盃外討論區 (58)

1001 回覆
0 Like 1 Dislike
破產版華度斯
有冇清有睇李德能本綠皮書?
寫得唔錯
貝狗係腳總做主席係咪無人工架
有神婆就正評
就算有都應該唔多
要數最多捧場客的傑志,他們在18/19球季場均入場是1,764人,今季暫是1,853人,該隊助理公關及市場推廣經理馮兆輝指,今季初入場人數未見明顯增加,2月復賽則有所上升,球迷層較以往廣,當中不少是15至25歲的年輕一代,他又指女球迷亦明顯較以往多:「球會暫未研究球迷增加原因,但疫情下對推廣有影響,改為多在社交平台發放關於球隊的故事,這個方式可吸引到不同年齡層球迷。」他又指球場設限座,故球會推出預售票,對催谷入座有相當幫助。

傑志多咗女球迷
港超隊今季場均統計
排名 球隊 總數(場均人數)
1 傑志 7,413(1,853)
2 東方龍獅 4,595(1,532)
3 天水圍飛馬 4,808(1,266)
4 理文 4,729(946)
5 愉園 3,230(808)
6 標準流浪 2,048(683)
7 冠忠南區 2,725(681)
8 晉峰 3,545(591)
聯賽總計 34,617(1,018)
球巿回暖?|港超「疫」境波現紅旗 流浪蝕住吸客 傑志多女球迷

https://hk.appledaily.com/sports/20210409/JST44W5XCNBY5NVDTRCCGNNELI/
他指出以復賽初期在旺角場的菁英盃夜賽為例,每場開支50,000元,門票收萬多元,兩間球會均要蝕萬多元,對球會來說仍然是花費高昂。「搞港超聯每隊要搞4、5支青年軍,直播又要付費,還有保險費,參賽前要計算好,基本上是一定蝕本,沒一隊可以做到收支平衡,是多還是少一點的分別。」李輝立說。
有埋個腦真係麥巴比
艾華出波意識好過佢
但無奧度咁衝得
身形都好好多
奧度真係鋼條
隊數減球市反彈始料不及 球圈要反思

武漢肺炎疫情陰霾下的港超聯竟可「反彈」,球圈人士確實始料不及,低位反彈原因甚多,球市未有因特權球會富力、地區隊大埔及元朗退賽而下跌,有球會人士指疫情下為何球市反彈,值得球圈及政府反思。

大埔及元朗未有參與上季復賽,今季自降港甲,富力又退賽,加上疫情持續,球圈普遍看淡今季球市。有球會人士指,兩區隊及富力棄戰,隊數減少,不少球員因而未能落班,但部份球員成功轉會保住飯碗,也提升所加盟球隊實力,令各隊實力接近。

有球會中人指,現在具質素的本地球員數量遠不及8、90年代,但足總為達政府訂立港超聯隊數指標,納入業餘港會,也可不依規章讓富力「空降」,這些隊伍的出現拖低入座率。該人士說:「隊數多,球市當然熱鬧,亦有更多球員可以落班,可是夠班球員分散,難免拉低水平;今季隊數減,賽事較以往激烈及接近,加上新增超援,有助提升賽事質素,這似是振興球市關鍵,也是足總高層及球圈值得思考的問題。
多人入場係好事

但係點解今年無啦啦會反彈既
你問完自己答番咁搞笑嘅
日本球會索歐陽耀冲轉會紙
記者:黎永淦

標準流浪總監李輝立透露,已收到一間日本球會索取歐陽耀冲(見圖)轉會紙的申請,相信該位2009年東亞運港足金牌隊長終可一圓到日本落班的夢想。有球迷在社交平台發現,近日有J3(日丙)球會橫濱YSCC的球員與歐陽耀冲互相追踪,估計該會大有可能是他下一站目的地。
From: 文匯報
http://paper.wenweipo.com/2021/04/09/SP2104090013.htm
疫情無娛樂
傑志簽咗丹贊
多人入場羊群效應變咗個個撲飛
同埋得8隊實力接近場場戰情緊張
我諗係主因係疫情問題,無乜娛樂活動可以做
啲人咪去睇場波消磨下時間都好
另外就睇開波班球迷更珍惜每次入場睇波機會
因為唔知佢幾時又第幾波爆發而要閉門作賽甚至再停擺
球迷A:可能我講呢d野大家未必啱聽。大家當參考吓,除咗賴政府賴球員賴球隊之外,我哋自己重可以做咩。

我以前都有帶我啲仔入場支持港足,感覺係好正氣熱血充滿正能量。不過近年有人專登將政治帶入去球場之後,成個球場氣氛已經唔同咗。

當然,如果你話而家生於亂世啊,支持港足入場睇波既一定要啱顏色, 唔係睇波而係主要嘘國歌同埋望住隻錶睇吓幾分幾秒要起身起哄 ,咁我都無話可說……

球迷B:地方政府唔支持 你踢到識飛都沒用 要踢足球先移民啦

球迷C:如果唔係反中,有鬼人睇,啲人入去都係想噓國歌,真心睇波有幾多
https://www.facebook.com/100018561263023/posts/818295312132503/
唔通要做Kidchild 溝女
港超邊有得噓國歌
連登資料顯示
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞