[本地足球] 2020/21 港超聯、亞冠、亞協及香港隊世盃外討論區 (58)

1001 回覆
0 Like 1 Dislike
香港波班人
個個踢過5隊起跳
唔係打過交嘅話邊有咩死對頭
因為放fb
火雞
袁振稀
用呢個稀都可以撞名
仲要咁蹺都係傑志 好似打機重生球員咁
垃垃同馮嘉奇
栗米配光頭
Post咗男友仲點釣有錢人
前禾刺球員大清
使鬼咩
好多model都兼埋做🐥
😌🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿🇭🇰 #4
From: 查理史葛ig
孫銘冇見一排大隻左咁多
藝人都係啦
尤其係倫敦金嗰件 真係做雞

對Scott有興趣
【 日常賽後評 - 菁英盃決賽 愉園 對 東方龍獅 - 曾文輝 】

菁英盃 20/21 決賽由愉園對住東方龍獅,賽前關於愉園參選資格嘅評論先擺埋一邊,集中睇下球員嘅表現。而今次想講嘅係東方龍獅門將曾文輝開賽大概4分鐘嘅一個非常精彩撲救。

當時愉園中場查理史葛一路推進,呢位前曼聯青訓球員一推順就嘗試以遠射挑戰曾文輝。今場我都有入場睇,我嘅位置個角度剛剛就喺正查理史葛身後,所以好清楚可以睇到個波先飄向曾文輝嘅右邊,所以「德古」先踏一步向右。點知個波好快就飄返向左邊,令「德古」需要立即減速停止向右然後移返去左邊。

好彩「德古」呢下夠曬集中,加上減速減得切,令佢仲有時間做埋 Power Step 準備跳起。最後由於個波非常貼楣,令「德古」要出動埋 Top Hand 先僅僅可以將個波托出底線。

查理史葛呢球遠射雖然角度唔算好刁鑽,但力度、軌跡加上高度都令要撲出呢球一啲都唔易。加上當時只係開波無耐,如果愉園咁快領先,相信成場波嘅形勢將會變得好唔同,不得不讚「德古」呢下確係好波!
https://www.instagram.com/p/CNYyBN3naCy/
From: 守門員日常 - Goalie Daily
FM
我睇篇文仲諗緊舊袁振稀係咪逆齡重生
唔係林毅東搵佢返嚟咩?
邊件倫敦金
大d嗰個依家幾多歲
【U18超級青年聯賽】趙聡悟領軍致勝 傑志兩球輕取東方龍獅

上周五(4月2日)晚,傑志18歲以下梯隊(U18)於石峽尾公園出戰首屆超級青年聯賽,迎戰東方龍獅。傑志有趙聡悟於12分鐘先開紀錄及Benjamin Tandy Ortega17分鐘近射得手,上半場領先兩球。雖然東方龍獅於下半場68分鐘追回一球,但傑志最終仍以2:1擊敗對手,順利打開勝利之門。

開賽早段東方龍獅採取主動,3分鐘內接連獲得2個角球,但都被傑志一一化解。其後傑志站穩陣腳,開始陸續發動攻勢,12分鐘傑志便憑已經有港超經驗的趙聡悟於禁區內接應右邊傳中,快腳射入。5分鐘後,陳傲軒左邊快放落底,傳入禁區後由Benjamin Tandy Ortega輕鬆射高波入網,助傑志擴大紀錄成2:0。不過此名入球功臣於24分鐘傷出,東方龍獅亦立刻製造到攻勢,包括24分鐘及33分鐘的兩記遠射,但都被傑志門將張桂華救出。其後傑志再有馬斐及陳傲軒幾次快速反擊,但都被對手成功解圍。結果傑志以兩球領先優勢返回更衣室。

下半場2分鐘,傑志一次黃金機會,前鋒馬斐扭過對方門將,可惜最後被東方龍獅後衛成功解圍。6分鐘後,馬斐再次壓入禁區射門,但同被對手門將沒收。比賽進入60分鐘後,東方龍獅逐漸取回較多攻勢,並在同有超聯經驗的馬希偉領軍下,最終於68分鐘博得十二碼,傑志門將張桂華雖然第一時間橫身撲出來球,但東方球員衝前補射下仍能追回一球。其後傑志作出多個換人調動,最終仍能維持勝局至完場。

教練梁志榮賽後認為球員今場上了實貴的一課:「可能經歷了一整年沒有比賽,因此球員發揮比較拘謹,使球隊未能發揮最佳的一面,但在適應過後球隊演出漸見淡定,我亦滿意球隊首場的發揮。而下半場當球隊受壓時,正好讓球員經歷一節實習課,期望年青球員透過青超聯的舞台,好好裝備自己,然後向職業之路進發。」入球功臣Benjamin Tandy Ortega賽後亦坦言開賽初段全隊受發擇緊張影響,未能好好表現自己,但其後站穩腳步後,已能打出傑志風格的足球,最終取勝亦是全隊一起努力的成果。

2020/21 香港超級青年聯賽U18
東方龍獅U18 1-2 傑志U18
日期:2/4/2021
地點:石硤尾公園
入球球員:
趙聡悟 12’
Benjamin Tandy Ortega 17’
Sohgo vs Timmy
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞