8大乞食科yr2收到aco offer應否quit u

338 回覆
617 Like 1866 Dislike
又咁講
又話E&M有手有腳就請
但我冇offer
你估個個入到悠位咩
大把閪位
因為 e n m 唔係 a c o
take offer再讀夜晚d課程拎張濕鳩cert啦
Pt degree
即刻結婚申請公屋, 排公務員隊
人生贏家
同啲低下階層覺得考完dse就出黎做野,著數過讀u既思維係一樣
短期優勢或者好過其他同學,但長遠競爭力(講緊10-20年)只會愈來愈低,今時今日學位仲要咁普及化,無學位既人一定愈來愈蝕抵
乞食科grad,起碼第日想升職/轉行再進修都易啲。但如果樓主將來想再進修,就要由undergrad讀起
你咁樣都問得出 都唔荒叻得去邊 啱架啦 aco啱哂你
入得政府工點會諗轉工
長遠係比支那人蠶食曬香港人既職位
點解唔同大學商量下將個學位變咗做part time
問題佢果份係政府工 都唔預番私人市場架啦 進唔進修有乜所謂 佢咪一路做一路慢慢讀囉
樓主又出黎撚狗
30歲搵4萬
仲有得升
好撚高啦
好多3十幾歲先入
要宣誓
真心定假膠

搞咩而家啲後生未出嚟做嘢已經認輸

呢個年紀唔係滿腔熱誠嘅咩

如果你係想講因為覺得香港冇希望我只能夠講你比人人洗咗腦 第一香港未去到咁差 第二你係有料去到邊度都會發光

其實某程度上班所謂抗爭嘅撚樣好多本身都係社會垃圾 乘機乜鳩都拉埋人落水

你有大學讀已經贏咗好多人 又做乜柒考aco...工你又未見過 信晒連登仔講嘅嘢真係抵你死
轉part time得唔得
10年後上到40k
U 一生人應該1次
錯過左要好大毅力先拎到

Aco 呢啲垃圾工
人工低都算,仲要簽聲明賣屎忽
為左d垃圾工,放棄一生人一次既沙紙
你到時想唔做ACO先發現你得中六畢業無人會請你
到時唔通先讀返大學?
你而家做ACO 你就一世ACO
你讀埋個學位 你要去考ACO都無人阻你
但係到時你有大把可能性 可以做其他要學位嘅工都得 考EO又得
急啲咩
part time degree已經解決問題
唔會預知到自己會唔會想做其他野架麻
識好多人grad時都以為自己唔會再讀書,但到30歲左右轉行或升職都有需要再進修
樓主at least讀埋個u,到真係有需要時都唔使由degree讀番咁辛苦
last year 再考啦
除非你英文好好啦,去到native咁

如果唔係,quit 啦,乞食科讀黎把撚
why not both?
你乞食科可以走堂
係最多mid term, group project present, exam 請下假
反正ACO輕鬆
返工睇書都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞