8大乞食科yr2收到aco offer應否quit u

338 回覆
617 Like 1866 Dislike
人地都會睇你學歷
有大學學位都有一定程度反映你既能力
你依家仲有2年都唔讀埋佢基本上係斷左其他路
如果唔係點解咁多工都要有大學學位

Ching每年都會加2次人工架ma 可能呢幾年唔會加但你做到頂果陣點都有36K la
做啦,一路做一路讀pt ou degree
非三大乞食科其實同ou無分別
你仲可以一路做一路儲年資等升
讀完個degree 咪考其他2A3O officer, 唔想考咪等升
洗腦係真
靠散播絕望同埋恐懼來推動反抗情緒

就算樓主真係廢柴都好
咁早諗輸,睇到身邊有朋友成功,你會質問自己若果當初努力試,其實會唔會你都得。
但可惜到時樓主只係一個中六學歷,拎住pt.6,7既19文員仔,走又走唔到,留低又不甘
日日都懷人生,抱憾終生
你老豆老母醒過你
都有道理
政府請aco鐘意請D豬豬地既
廢事佢地好快quit
所以可能你真做ACO既材料
你未畢業去in
到有又唔去做
in黎做乜?
知唔知reject offer無論你私人定阿公點都有影響?
先take offer 再讀返書 100%唔會令你後悔 再唔係做住aco 搵樣專業讀點都好過乞食科
幾多u grad甚至碩士爭住考aco都入唔到
宜家派offer比你仲要嫌三嫌四
一定係take offer
入境做三年就act一級直接3皮喇
max左有4皮 仲要必升
算係2a3o以外另一個選擇
讀多兩年拎埋個degree 有degree係手選擇多

一係試下轉pt讀full time做
痴咩線 梗係讀埋先啦
唔讀你實後悔
膠post又上新聞
一定係offer
再parttime degree
Defer 1年先 做得唔開心咪下年讀返

仲賺一年人工
哇,32歲44k好撚高wo
如果上一代無讀書入aco 又點睇
ACO for sure
樓主果科好academic?
冇開班收 part-time student ?

唔可以 朝9晚6 做ACO 放工時間返學?

不過就算2揀1,我都寧願揀讀埋4年先。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞