8大乞食科yr2收到aco offer應否quit u

338 回覆
617 Like 1866 Dislike
其實最大問題係 咁後生就番工你仲有四十年架ching
如果可以既話一係一路讀一路番工囉 reg d唔洗上堂既course 番工冇野做就溫書 考試先請假
你問自己支筆得唔得先

如果差 你考jre 都係收皮

讀一般科 2a3o officer 又睇經驗多

或者可以直接唔考慮政府工
on9仔
你有咁嘅諗法證明你都唔係咩做大事嘅人,
accept囉
目光長遠d,don’t be limited by one job. You won’t know weather you need master or not in the future, degree is only an entry ticket for many jobs
part-time degree
純好奇
樓主點解未畢業就考政府工
仲有成兩年喎
定依家大學生興咁早計劃?
因為唸住乞食科出到黎搵唔到野做 可能到最後都係考政府 咁倒不如早啲入去9hea一世好過
三大普通科都要考aco
accept la AO/EO 唔輪到你考
你又冇膽出去闖下 Aco岩晒你
咁就一世!哈哈!
睇到6樓先有理性分析
上連登問career advice真係累死人

入ACO
想要degree 邊做邊進修
出面大把大學畢業爭入ACO
雖然你假膠,但好心真係唔好咁多呢啲ACO post 荼毒人

你要做幾多年先31750

如果真係得中學畢業考到又覺得一世係咁我會覺得抵嘅
take offer
再讀pt degree
睇下自己讀左嘅credit 有冇幫助可以令個pt degree 讀短啲
考2A3O?
先唔好講考唔考到
咪讀完個pt degree 再考
唔一定要讀個ft degree 先考

利申
做左野超過10年
搵多過連登 FG 價
2021 年啦
你認為非三大乞食科畢業
同中6畢業有分別?
9成9人殊途同歸
轉pt讀咪得
越嚟越黯淡仲做政府?一世出唔返嚟無其他skillset
第日想讀master轉行/移民又無degree
不一定「每天朝九晚六」
有返 shift 嘅,泳池,library ...
冇大志做ACO 係 ok 嘅

唔會出人頭地,但唔使擔心生活
入左d豬頭骨位就好笑
條傻鳩可能想勸退有offer既巴打等自己多個機會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞