8大乞食科yr2收到aco offer應否quit u

338 回覆
617 Like 1866 Dislike
自問自己冇本事上位咪走堂番工
交足功課同考試睇下有冇得搞
冇就休學轉pt
大學畢業出到來唔係個個都上到位
大把人搵萬零蚊混下混下咁

可以做住工讀書既 點解要放棄份工
同埋書幾歲都有得讀
aco offer之後未必再有

利申2012ou grad,而家搵14k都冇
都諗過考aco 當年考柳記衰左
到時畢業就/失業
係囉 拖長
8大乞食科啊
我見政府啲低層仲惡過中層
又唔炒得 eo收人工分分鐘做埋aco野
唔係甘唔甘心 係自問有冇本事上位
掉轉啊話
你讀u 攞沙紙都係想搵份穩定既工作姐
而家有份穩定既工作係你面前 仲讀乜鬼 quit 啦
有無course淨係寫paper
同埋可能係覺得佢太高學歷唔適合
關3大咩事,大把3大人英文講到成舊屎咁,亦都有非3大人英文流利,根本係取決於你語文水平
Aco其實係最忙既位
而且Aco經驗轉番私人工好難
到好景時,私人公司人工係好過正苦工
你想清楚先好入
入左去 唔開心/唔係你想做既野 你就2頭唔到岸
非專科非金融的私人公司肯定你咁講?
佢又唔係BBA 又唔係IT 亦無咩信心GT/MT

上面仲好笑 有個講到讀多個taught master就加唔少人工加bonus double pay 呢d野係唔會發生係一般工種架 非專科有個taught master咪好彩比多500-1000你咁 升職仲睇你幫唔幫到手多過你個master
其實呢度唔少人到底出黎做野未?

不過樓豬都好應該拎個degree先 真係起碼多d choice先
樓主有決定未?
老閪都quit啦
上 LinkedIn睇吓三大乞食科啲人做緊啲咩濕鳩工
再諗吓你八大揸住張冇用嘅cert又可以搵到咩工
人最忌有自信以為自己前途無可限量
原則上我認同老hi都應該讀埋degree佢再算

但上面d人講野好多到....我屌你們究竟有無返過工架 出面老奉會有double pay/ bonus? 政府的公績金就老奉啦
AO一定唔係
你上Linkedin睇下AO啲profile,10個有9個都係讀Law唔係讀Law好難入AO
aco
我睇到呢度 絕對支持樓主去做ACO
咁嘅轉數同解難能力
比你大學畢業都唔會發到圍
個個聽哂上一輩講
有個master上位快啲

以前個代得兩間大學
Master就梗係馨香啦
依家係人都知大部份master係用嚟洗底

想係香港上位
奶共應該係唯一方法(包括宣誓做公務員)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞