8大乞食科yr2收到aco offer應否quit u

338 回覆
617 Like 1866 Dislike
一定唔好
非3大做到Ao, Eo咩?
話哂3大,無可能為咗咁而quit, 最多讀完搵唔掂私人工既話先再報,而家quit肯定唔值
ao難d, eo8大加海歸大撚把
人生已贏
講到一定收你咁
咁都要諗
直接入匡智算la
識玩係轉做part time student 讀埋佢
on9
依家發生乜野事呀!下?

U Grad 做ACO 已經係荒天下之大謬!

用全宇宙最高智能最先進既AI,千算萬算都算唔到一個Year 2 大學生為左ACO走去quit U呀!

你take左呢個offer, 一年後睇住班大學同學拋畢業帽。你呢?就係寫字樓影印scan野做data entry,以為自己領先一步由pt. 3 跳到pt. 4。

2年後,你過左3年試用期,成為正式公務員,拎緊pt. 6。

正當你心情興奮之際,新EO入職,佢就係你既大學同學!拎住pt. 15入職,即係你9年後既頂薪。年底一樣,但佢成為左你既上上司!

史上最尷尬既畫面出現,立刻由頭輸到落腳,每日返工懷疑人生,含恨而終!
捉到鹿撚都唔識出火 抵你一世degree仔
個撚個都入到eo咩on9

同屆無一個入到
你讀書都係想搵份舒服工
依家搵到 點解仲要讀
咪撚信叫你讀多兩年果班仆街
入職做左兩年可以讀返書
讀多兩年你未必做得返aco
好,因為非top u 只能做TA / lecturer
Ou有咩推薦?遙距課程?
申利現職aco
quit!

急不及待想玩玩了
如果知自己廢梗係入去做aco師
年資都多人幾年
而家d後生仔 食米唔知米貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞