13人涉管有兒童色情物品 警撿2萬張相片+7千套影片

490 回覆
26 Like 7 Dislike
喂上面,兒童色情定義好似係不足16歲,
唔係18歲喎

第200章 《刑事罪行條例》 第138A條 利用、促致或提供未滿18歲的人以製作色情物品或作真人色情表演

第579章 《防止兒童色情物品條例》 第2條 釋義
“兒童” (child)指未滿16歲的人
日本好多h動都好似唔過18歲

乜唔係一定有寫登場人物全部超過18歲
(乜家下18歲唔比讀小學咩 )

寫姐 佢話睇落唔似就入你架啦
而家香港戴頭盔都比人告架啦

所以話呢條罪好撚屈

其實唔止香港,全世界先進國家都捉CP捉得好嚴
用CP嚟砌生豬肉唔係咩新鮮事,度度都係想入你就入你
一牽涉到CP就唔會有人敢幫你,咁好用嘅工具政權點會放棄
想改變都好難
咁政治不正確嘅嘢提親都會比人抹黑,等同政治自殺
無人會肯掂

你識好多人比人用cp呢條例黎砌生豬肉 ?

駛撚識咩
成日睇新聞,當一單嘢搞到咁上下大就會開始有人打CP牌
間唔中就會有一兩單會好方便咁搵到"證據"
美國就最撚興,根本係玩人格謀殺

之前施sir
再之前上網鬧警察中電職員

http://life.mingpao.com/CFM/dailynews3b.cfm?File=20151016/nalgw/gwd1.txt

藏兒童色情品囚14月 港燈職員庭上呼冤枉

【明報專訊】港燈職員疑在facebook上載冒警照片,警方上門調查期間,再在其電腦內發現數段兒童色情影片及相片。港燈職員早前在區域法院被裁定管有兒童色情物品罪成,法官昨判他入獄14個月,被告離開法庭前向家人揮手並高呼:「我冤枉!我無做過!」

支那人禁網係block左唔俾人上,

香港禁網照俾人上,但事後清算拉人

邊個政策好d?

所以話呢條罪好撚屈

想改變都好難
無人會肯掂

駛撚識咩

之前施sir
再之前上網鬧警察中電職員

http://life.mingpao.com/CFM/dailynews3b.cfm?File=20151016/nalgw/gwd1.txt

藏兒童色情品囚14月 港燈職員庭上呼冤枉

【明報專訊】港燈職員疑在facebook上載冒警照片,警方上門調查期間,再在其電腦內發現數段兒童色情影片及相片。港燈職員早前在區域法院被裁定管有兒童色情物品罪成,法官昨判他入獄14個月,被告離開法庭前向家人揮手並高呼:「我冤枉!我無做過!」

其實我想知點捉
唔係冇warrent 都唔可以去isp check history?
咁姐係警犬放cp seed 引d人download?

所以話呢條罪好撚屈

想改變都好難
無人會肯掂

駛撚識咩

好老實..

呢d case好少真係砌到生豬肉..

因為除左個hd會有相有片呢d證據之外..

仲會有好多新聞無報既..外在證據..
其實我想知點捉
唔係冇warrent 都唔可以去isp check history?
咁姐係警犬放cp seed 引d人download?

咁姐係警犬放cp seed 引d人download

香港我唔知 , 外國肯定有..
細路仔有咩好睇
假設如果係我自己畫既漫畫
有咩方法證明入面既刻劃具有藝術價值?
有咩合理疑點令控方證明唔到被刻劃既人物未滿十六歲?
第二性徵都可以早熟好似唔ok
虛構人物亦唔會有出世紙或者親屬
如果我第一頁聲明所有登場人場為虛構同十八歲以上,我作為版權持有人既呢個聲明有冇法律效力?
有咩辦法可以避免俾人砌生豬肉
睇完呢個post 覺得香港仲恐怖過北韓,唔明點解唔移民走人
有咩辦法可以避免俾人砌生豬肉

唔好得罪人
政府要整死一個人其實真係話咁易,社會就係咁
睇完呢個post 覺得香港仲恐怖過北韓,唔明點解唔移民走人

你唔係覺得得香港會利用CP下話
假設如果係我自己畫既漫畫
有咩方法證明入面既刻劃具有藝術價值?
有咩合理疑點令控方證明唔到被刻劃既人物未滿十六歲?
第二性徵都可以早熟好似唔ok
虛構人物亦唔會有出世紙或者親屬
如果我第一頁聲明所有登場人場為虛構同十八歲以上,我作為版權持有人既呢個聲明有冇法律效力?

控方請「權威人士」認同呢幅係未成年
你已經釘死左
無得拗

好多仲要口供果陣比警察誤導你 信黑警話佢都知你無辜
跟手話跟佢講一次佢講既野 然後簽名就放左你
打都無得打

如果我有權威人士證明到有藝術價值
例如大學教授呢?
另外如果兩邊到請到「權威人士」,即係例如醫生提供科學意見咁法官係根據咩黎判斷接納邊班既「權威人士」意見
唔好理咩黑警唔黑警住果d唔關事,me真係想知個條例既基準係邊
如果係失明人士 告得入嗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞