AMD討論POST(66) 睇#1&有時間幫手填資料

1001 回覆
3 Like 0 Dislike

我粒5800x全核4.6 燒fpu 78度

唔會 起碼280/360先會有明顯改善 而且要用offset mount
上rev 4果個扣具
無啦啦開機入唔到Windows
Corecycler個負載仲Harsh過P95 small fft,過到可以話100%穩
但我覺得真係好Harsh,我粒5900X平時all core -30 +200Mhz過到P95,但就算set -20 +0,Core cycler跑3個鐘都係會有random core down
之前玩粒5950x有試過係overclock.net搵測單core/試curve optimizer方法
未有corecyclers果時d人係寫script每粒每粒core行prime95 128k fft 1分鐘
試過係幾容易搵到error core
5800x 定壓定頻一般set幾多
頂唔順待機都跳1.4女爆到5 60度想涼d
5950X 定壓定頻一般 set 幾多
我粒銀 1.25v 4.5
散熱頂到?我隻 H150i PRO RGB 成日撞温度牆
360 aio, idle 40尾-50頭,full load壓片轉檔個d可以上到差唔多80中到90
行一轉CTR 睇下佢p1 p2俾咩數
再由果兩個數自己上下試應該好快搵到自己果粒定頻行到咩位

(btw我好唔鐘意新版ctr鎖死temp位 行風冷冇得set 95度根本唔會俾你行得完

我set開4.6 1.25v
代機30幾度
正常用60度以下
fup 80度
Fpu 只係燒機溫度
個排咁厚,240我諗都好過風冷唔少
要280咁跨張?
我用720都冇分別
黑公版卡當然係9秒9極速出現係ebay
自組水都冇用
依啲普通野會有用
5800x上水浪費左

用普通cooler 都ok
巴打你好似用D15 壓5900x?
Asus 360mm aio壓5950x

上D15都ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞