AMD討論POST(66) 睇#1&有時間幫手填資料

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
我記得buildzoid有條片係拎塊giga超4750G ram
照咁睇giga應該未至於會輸asus
不過我就真係好耐冇玩過giga板
ssd買唔起
apu 超ram有+成
最低限度就係知塊板唔係因為d濕9 bios問題而令到佢fclk超過某個值就100% no post
(某碩牌成日會見到呢類bug)
唉 本來諗住要加兩隻12tb以上
而家要等喇

(定還是唔好等買兩隻18tb elements拆盒算?)
可能要等到下個佛旦, 有得買好買
Giga 玩超ram 佢條記憶體走線差D 但未至於上唔到

只係timing比msi asus差D

我呢對ram超少少去3800, 行memtest冇error
但係HWiNFO, 有成408個error, 係咪FCLK上唔到
加SOC, VDDP, VDDG, auto都係咁
係咪1800就係FCLK極限
咩ram?
g skill trident z C18 3600 32GB X2
單面16gb 難超D
set VDDP to 1.05v
AMD RX6800xt midnight black 開箱

https://www.chiphell.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2318446&extra=page%3D1&mobile=2

Remark : 大陸Link Warning
佢應該係Hynix mjr chip

Subtiming 要放鬆
換隻色又可以當新卡賣

不過我欣賞AMD仲未cut公版卡繼續有原價卡出貨 (雖然冇錯貨量係極少)
佢主力印緊cpu console

6800xt 6900xt 6800 2個40cu 良率未必ok
有話幾時出5600g未
等代理入tray 版
giga 最閪係個bios

官方訂價
58x
你係咪呢個價買5600x?😌😌😌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞