AMD討論POST(66) 睇#1&有時間幫手填資料

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
利申 : 唯一一對b-die係3200c15但係雙面
插係2700完全發揮唔到b-die能力
我條好好超架
on paper 已經1.35v XMP CL16 3600
上同電壓4000 CL16 (用返XMP timing) 冇難度
我睇buildzoild玩佢粒3960x
睇落micron 16gb rev.b的確係唔錯
就算雙面32gb條都上到高頻

主要係timings一樣會好loose
見佢點調都仲係會出error
16gb單面都仲叫有啲4x16可以參考
去到單條32就真係完全好似buildzoid咁講
ddr4超頻入面嘅no-man zone
但而家單面2gb 避免唔到了
試左唔同setting都係唔得
連機都開唔到
我諗應該都係hardware問題,用1866算了
反而我用ASUS 板唔識超FCLK / UCLK, 想請教下
1900 係穩定
1933 開始會有WHEA error
唔介意勁多WHEA error 可以強行set 到2000 咁去跑P95

但我睇咗呢個post 都唔識超
https://www.techpowerup.com/forums/threads/ryzen-3000-fclk-issue.264073/post-4212436

呢個係我config:
單粒
你用幾多電?

3800 soc 唔使改
soc: 1.1, 1.15
vddp, vddg: 1.05, 1.1
ram: 1.4, 1.45
之前試過唔超ram, 淨超flck都唔得
先reset bios

試左soc vddp auto

淨改vddg ccd vol
事關我按住佢咁加vSOC, VDDP, VDDG 都仲係出WHEA

都唔得
雖然唔會reset bios
但開機ram speed都係reset去2133
btw,1866既setting有冇咩位可以tune下
上3800放鬆下subtiming
我會試soc到最多1.15 (唔怕大電可以試埋1.2)
每格soc試埋vddp/vddg由0.95~1.05睇下有冇分別
amd始終唔似intel隻vccsa咁只要肯加就可以超
有d u就擺到明你點加都係一樣
亦有u係鐘意vddp/vddg行stock唔加得

嘔得whea19都係fclk問題
似係ram training唔得
我會落timing 18-20-20-38睇吓著唔著先
試左,都係會reset
新出個時都試過fclk 1900開到機,不過唔穩定
之後就次次都reset
舊bios+auto電?
聽聞asus某幾隻新bios超ram衰落早期bios
都唔得
雖然唔會reset bios
但開機ram speed都係reset去2133
似係ram training唔得
我會落timing 18-20-20-38睇吓著唔著先
試左,都係會reset
新出個時都試過fclk 1900開到機,不過唔穩定
之後就次次都reset
舊bios+auto電?
聽聞asus某幾隻新bios超ram衰早期bios
[與AMD無關]

坐地起價
好在之前升級NAS個時順手入左2隻ULTRASTAR 10tb
x570 master最新bios同driver
fix,auto都有試
giga我就真係冇經驗鳥
epc果邊超得高果啲好似唔係msi就係asus
有無人想收我塊b550 unify-x 玩下超ram買完都未得閒換對超得嘅ram
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞