AMD討論POST(66) 睇#1&有時間幫手填資料

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
解決方法好似唔係話冇既巴打
好似話一次寫入一個25GB single file (你搵下啲disk I/O program)
再modify 970 Pro Samsung driver 裝落980 Pro 就好似得
仲用緊3900x 表示 分別不太大
同埋Giga x570 xtreme F33h 係有問題喎 升完chipset 再升多次F33h 一樣個畫面疾到 要降落32先冇事
33h係 fix l3 & usb bug
我用32算 33h疾到痴肺 入埋windows os read USB手指都疾
用緊B550 chipset + 5600X
2隻SATA 3.0 SSD 過資料 from SSD A to B 再玩用nvme system drive 裝住既League of Legends 竟然會 lag lag 地

what happen
等正式1202先更新
你chipset driver 有更新?
1201 patch A....中伏
1201 patch a 只係臨時解決問題
一直裝最新
呢種情況感覺上intel chipset 唔會有事
有機會用返intel 再試下
其實各位都好易測, 衹要部機有3個SSD
而隻game 裝係system drive, 再用其餘唔關打機事果2隻SSD 過資料同時玩low-demanding game
隻lag 係stuttering, 每隔十幾秒or 幾十秒疾疾下咁
我覺得最緊要都係粒nand
原廠nand(wd/sk/micron/***)最穩陣
你而家用緊b550 (asmedia出品)

正常唔會有大問題
Yes 所以都想有巴打試試係咪common problem

DRAM, nvme, GPU 都同CPU 直連咁打機
2隻唔關打機事嘅SSD 經南橋過data
三叔啲nand chips 係幾正嘅
你第2條m.2有冇上 有機會同sata搶
6700xt 一卡難求
冇上呀 用咗5個SATA port (one empty for hotplug)
1 M.2 slot

台灣case
Google 達人
多謝你同真慚愧我自己冇做足功課問Google
畢竟window 10有D bug出左 ms 永遠冇fix
RBAR打機係接近無分別既

唯一有用就係做3D設計呀 需要用好多vram既工作 所以一般開唔開都唔影響使用
咁究竟係三叔問題定好似我上個post講係windows 10問題 btw 我4隻980 pro玩得好開心
JACK巴,上一個POST我問過ASUS BIOS想更新個問題,你比咗林大條片我睇,我睇完跟晒去做都唔得(其實同未睇前都係差1個STEP唔同)

試咗2隻USB,亦試過再格式化幾次,蚊晒所有USB孔得番隻BIOS 手指。差在未蚊CPU…

都係閃3至4下就長亮,片就話應該係連手指都認唔到…

但係入BIOS又會搵到隻手指D資料,平時用黎儲存資料都無問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞