AMD討論POST(66) 睇#1&有時間幫手填資料

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
FE
惡補緊Zen 3 knowledge 好多Anandtech article 要睇
建議唔好諗到咁複雜
睇多都冇壞, 衹要自己唔係睇得太慢浪費太多時間就ok
就咁reddit search 答案個knowledge gain 太片面

我連目前係uclk 定fclk 唔穩定都check 唔到, 咩乜搞VDDG voltage 前原來仲要搞好SoC Core voltage

我諗新屎坑30日香, 我買Zen 3 一個月內應該可以乜都玩齊之後set 好幾個profile 就安枕無憂
我之前岩岩轉amd都研究左好耐,最後回歸基本開pbo算
5950X 應該點 set 好
我求奇pbo scalar 5X, all core -10, +100mhz
電壓會唔會太高
Auto 都成日 1.4 幾 V
要唔要加埋 offset
溫度你接受到就得,又電唔死你粒cpu既
隻垃圾 Corsair H150i Pro 應該接受唔到
而家行緊全核 4.4GHz @ 1.15V,但係又好似嘥咗佢
上水啦
一體水算唔算上水
你有冇時間tune?
冇就等CTR update 加入curve optimizer 功能

有我會分享自己per core tuning 方法
玩過下2.1, 諗住等正式出穩定d再玩
我per core Curve Optimizer tuning 方法:

裝新版OCCT 由core#0 開始試起:
0. 準備紙筆mark 低core# 同埋佢穩定同唔穩定既value
1. 由-30 per core 開始試
2. OCCT settings 要淨係test 呢個core
揀AVX2, test both virtual and physical core, test duration 15 - 30minutes

3. OCCT 煲機期間如果唔夠5秒就出現呢個core# WHEA 就要tune 低4格或者以你上一個冇問題 (-10?) 既range 做binary search
OCCT 話有WHEA error 但冇話邊個core# 有事就即係 uclk / fclk 有事, 基本上要至少降33MHz
測好耐先出core# WHEA error 就tune 低一格重新煲過
4. 粒core tune 完就快速行一次y-cruncher (option: 0, 1, 5), 有機會OCCT 穩但y-cruncher 唔穩
5. 重覆幫其餘core tune 晒佢
5950x每粒試咪有排搞
數格仔唔洗代價?
玩得好pro
一晚一粒都搞掂喇
你諗下佢每日perf 都會勁少少
唔pro 喇, 衹係自己手賤好似玩玩具咁想擺好擺多幾個pose 影下相 (benchmark) 先就收埋封塵
師兄真有耐性
我明你心態呀, 如果係64core 我都覺得好daunting

但其實virtual core 唔駛搞即係5950 先16個core 要tune, 一晚一粒2個星期就搞得掂
我懶人直接用corecycler算
per core全部-30先
跟住改settings做每個core行1分鐘,真係太低會超快出錯
行一輪記住邊個core有出錯就-5
去到行哂所有core都無出錯

就改返settings做每core行6分鐘 行完都無錯就可以正常用
多謝介紹
幾正咁喎

Updated Prime95 to 30.5 build 2
Support for Aida64 and Y-Cruncher! You can now define which stress test program to use (Note: see the readme.txt for more infos on Aida64)

P95, A64, YCruncher 都有齊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞