AMD討論POST(66) 睇#1&有時間幫手填資料

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
得閒都係要整整啲線佢
相比之下好鬼肉酸
我唔知係邊度睇有人話TRX40個底係粒X570
不過算 預咗佢會比X570更熱
而家正常用唔chur爆張卡就65度

但就一定做唔到好似鬼佬咁可以熄咗chipset fan當冇事
vrm果兩把fan就應該幾冇必要
但係垃圾 ai suite 3 唔俾人將佢 set 0 rpm
Trx40/80都係一樣用io die

只係pch連接cpu lanes 唔同
check mb qvl
11代煙大電出奇蹟系列
以為自己用緊個set 1.45v已經算高,原來仲可以玩到1.6v
個樣麻麻地咁

有啲想買呢個
食哂塵
佢咁開放清塵應該唔係太難,係諗緊可以擺係邊
大隻到
測試板,仲好用
[同AMD無關]
出面(同EPC)傳緊HDD同SSD將會開始缺貨
EPC果邊已經放緊風話腦場Hard disk最近有人大手掃

又咁啱自己部機都開始爆爆地

不過最煩惱嘅絕對係隻機箱原先安hdd果4個3.5"位散熱實在唔理想

咁我就暫時解決方法係參考咗某個韓國reviewer拎o11dxl入三塊板個做法
https://divenire.tistory.com/209
就係拎佢原先用嚟裝2.5" ssd果幾塊側板 打直咁上一邊兩粒螺絲裝hdd

不過去到要安多幾隻時 一係就要鑽
一係就上邊插返塊側板再安 (即係要擋風)
如果可以有種類似安水塔果種上係風扇位嘅架再安hdd就好啦
有D靚機箱比埋hdd架
買得o11d系列都係想上水
冇幾個會好似我咁用法
我買 O11D XL 都冇上水
epc見有人放trx40-e
幾抵玩
大家點tune ram timing?
入bios 逐個搞定係用ryzen master profile?
Bios
最衰我對ram 用唔到dram calculator
話not support 但又唔知點計啲timing
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞